Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür.
Jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırmış olduğu endemik türler ile Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan Uluslararası ve Ulusal düzeyde öneme sahip bir alandır.
Burdur İli, Yeşilova İlçesinde kapalı havzada yer alan 184 metre derinliğindeki Salda Gölü, dışarı akarı olmayan 44 km2 alana sahip yüksek alkali nitelikli bir göldür.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал - ozero baykal, Buryatça: Байгал далай - Baygal dalay), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu 50 km olan, doğu-batı genişliği ise 3 ila 15 km arasında değişen Eğirdir Gölü, takriben 3.309 km2 lik bir havzanın sularını toplamaktadır.
Yer yer seyrelmiş çam ve meşe ormanlarının kapladığı kireçtaşı ve serpantin yamaçlarla çevrilidir. Kıyısında küçük alüvyal ovalar yer alır. Suyu hafif tektonik bir göldür ve 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Salda Gölü az tuzlu, yüksek alkalinli bir göldür.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
İnsanların çoğu Salda Gölü'nde suyun ve çamurun faydasından dolayı yüzmek isterler. Ancak çamur banyosu için gölden kum almak, göl çevresinde çukur açmak vb. aktiviteler gölün doğal yapısını bozmaktadır. NASA'nın "ayakkabıyla bile gezilmemesi gerekli" dediği bu doğa harikası yere zarar vermemelisiniz.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nde insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları kapanmaya başladı. Geçen yıl 15 Ekim'de ziyarete kapanan göl kendini yeniledi.
Salda Gölü, hafif tuzlu, suyun yapısında magnezyum, soda ve kil bulunması nedeniyle de sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Göl trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir.
Gölün beyaz kumsalları, Maldivler'deki kumsalları anımsatması sebebiyle bu şekilde adlandırılıyor. Beyaz ve gri karışımı olan bu kum, gölün sığ yerlerinde renginin açık mavi ve turkuaz olmasına sebep oluyor. Salda Gölü'nün popülerliğinin yanında, Burdur'un etrafındaki eşsiz doğa yalnızca bununla sınırlı değil.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Salda Gölü Neden Beyaz? Kumsalın beyaz rengi, içerisinde bulunan tatlı soda suyunda yer alan magnezyumun gölde bulunan bakteriler tarafından minerale çevrilmesiyle oluşmaktadır.
Çekecek olduğunuz fotoğraflarınıza doğal fon oluşturan bu berraklığı günün her anınında yakalamanız biraz zor. Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz.
Burdur'da yer alan Salda Gölü'ne gitmek için en ideal dönem havaların soğuk olmadığı aylar. Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor.
Türkiye'de bulunan Salda Gölü'nün, NASA'nın Perseverance uzay aracının Mars'ta iniş yaptığı Jezero Krateri ile benzer mineral ve jeolojik özelliklere sahip olduğu düşünülüyor.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi'ni besleyen önemli bir kaynaklardır. Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri