Güç ile Yetki Arasındaki İlişki Diğer bir ifadeyle yetki gücün yasal biçimidir. Yetki sahibi olmak güç kullanma hakkını doğurur. Ancak her yetki sahibi yönetici güç kullanma becerisine sahip olmayabilir. Buna karşın yetkisi olmadığı halde gücü olan yöneticiler de olabilir.
Yetki, “yöneticinin belirlenen amaçlara ulaşması için, gerekenin yapılmasını başkalarından isteme hakkıdır” şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanında yetki “karar alma ve bu kararların uygulanmasını sağlama” anlamına da gelir. Yetki, yönetsel bir mevkisi olmayan bireyler için de söz konusudur.
yöneticiye veya örgütsel birime belirli görevleri yerine getirebilmeleri için onlara iş yaptırma hakkının verilmesidir. sürekli olarak başkalarına bırakması anlamına gelmemelidir. kademedeki yöneticilere ya da astlara vermekte, temel yetkileri yine üzerinde toplamaktadır.
- Birincisi, yetki bir haktır. - İkincisi, yetkili kişi hakkın kullanılması ile dolaysız olarak kendi davranışları üzerinde, dolaylı olarak da başkalarının davranışları üzerinde söz sahibidir. - Üçüncüsü, yetkili kişinin, istediği davranışlarda bulunabilmesi için ödüllendirme ve cezalandırma gücüne sahip olmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan güç kaynakları sınıflamasından en çok kullanılanı French ve Raven tarafından yapılan beşli sınıflamadır. Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Biçimsel yetki teorisine göre yönetsel açıdan yetki, organizasyonun üst basamaklarında yer alır ve yukarıdan aşağıya doğru belli sınırlar içinde azalarak iner. Bu görüşe göre, yönetsel yetki, biçimsel organizasyonda yetkinin kaynağı olarak üst kademeler gösterilmektedir.
Bir kuruma ya da kişiye resmi bir merci tarafından tanınan haklara yetki denir. Bu kelime birçok kalıp ifade ve tamlamanın içinde de yer alır. Örnekler: 1- Yetkili Servis 2- Yetkili Bayi 3- Yetkisini kötüye kullanmak 4- Yetki vermek 5- Yetkisizlik kararı.
Antlaşmalar'da Birliğe verilmemiş yetkiler üye devletlere aittir.” Bu kapsamda tespit edilen sınırlı yetki ya da yeni adı ile yetkilendirilme ilkesi uyarınca kural, Birliğin genel yetkili olmaması ve fakat Antlaşmalar ile kendisine verilmiş görevleri gerçekleştirmek üzere belirli ve sayılı alanlarda yetkili olmasıdır.
Medeni Usul Hukukunda yetki kuralları, bir davaya yer bakımından hangi mahkemenin bakabileceğini gösteren kurallardır. Bir mahkemenin yargılama yetkisine sahip olduğu coğrafi alana “yargı çevresi” denir. Örneğin Erdemli Asliye Hukuk Mahkemesinin yargı çevresi, Erdemli ilçesidir.
Henri Fayol'e göre ise yetki, biri ast diğeri üst olan iki kişi arasında meydana gelen bir güçtür. Buna göre yetki bir üstün, astına emir veme hakkı ve itaat ettirme gücüdür. Ast itaat etmediği takdirde üst yaptırım uygulama gücüne sahiptir (Koçel, 2011, s. 554).
Güç, bir işin ne kadar sürede yapıldığını belirten bir kavramdır. Kısacası enerjinin zamana bölümü şeklinde de ifade edilebilir. Gücün birimi olan watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule eşit olarak türetilmiş bir birimdir.
Kişisel güç, yöneticinin bir kuruluşta sahip olduğu konumdan bağımsızdır ve yalnızca bireye aittir. Yöneticinin kişiliği ve özel bilgi gibi şeyler, kişisel gücü yöneticilerin astları etkilemeye çalışırken kullanmaları için yararlı bir kaynak haline getirir. Astlar, kişisel güce sahip olan yöneticilerine bağlı kalırlar.
Bu tanımlardan hareketle yetki, görev ve sorumluluk kavramının ayrıntılarına girilebilir. Aşağıda, yetki kavramı, iktidarı ele geçirme ve gücü; görev, devletin kendisine amaç olarak belirlediği kamusal hizmetler; sorumluluk ise yönetimde temsil sisteminin meşruiyetinin sonucu olarak betimlenmiştir.
Yetki, emir verme ve ona uyma gücüdür, başka bir deyişle karar alma gücüdür. Sorumluluk ise, herhangi bir yükümlülük, güven, borç veya başka bir şey için hesap verilebilir veya sorumlu olma durumu anlamına gelir veya başka bir deyişle zamanında ve en iyi şekilde verilen bir işi tamamlama zorunluluğu anlamına gelir.
Yasal güç: Üst'ün örgütteki pozisyonundan doğan ve örgüt yönetiminin yasal ve meşru seviyede kendisine verdiği güvenceye dayalı güçtür. Böylece yönetici astına emir verme yetkisini kullanır ve itaat bekler, aksi halde yasa ve yönetmeliklere dayanarak zorlayıcı gücünü kullanabilir.
Genel olarak yetki genişliği, “devletin kamu hizmet ve faaliyetlerinin görülmesinde bir yer veya hizmetin başındaki görevliye, esasen merkeze ait olan bazı kararları alma ve uygulama yetkisinin tanınması” (Yılmaz, 2007:1247) olarak tanımlanmaktadır.
Devlet idaresinin, taşra teşkilatında görev alan valilerin merkeze sormadan ve merkezden herhangi bir emir beklemeden merkezi idare adına karar almasına yetki genişliği adı verilir. Yetki genişliği merkezi yönetimin sakıncalarını ortadan kaldırarak işlerin daha hızlı ve zamanında yapılmasına imkan sağlar.
Bir başka deyişle yetki devri; aynı kurum içinde üst kademe yöneticisinin, kendi iradesiyle bazı yetkilerini, bazı koşullarda alt kademedeki yöneticilere devretmesidir. Yetki devrinin kanunların izin verdiği konularda yapılabileceği ilgili kanunlar ve yargı içtihatlarında kabul edilmektedir.
Görev, bir davanın konusu itibariyle hangi mahkeme tarafından görüleceğinin belirlenmesine ilişkindir. Yetki, bir davanın coğrafi bakımdan hangi yerdeki mahkeme tarafından görüleceğinin belirlenmesine ilişkindir.
Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.
Yetkili Ne Demek? Yetkili, bir devlet kurumunda ya da özel bir şirkette, tüm departmanlardan sorumlu olan kişidir. Yetkili kimdir sorusuna mali ve idari konularda karar alma ve uygulama yetkisine sahip olan sorumlu müdür şeklinde cevap vermek mümkündür. Müdürün olmadığı zamanlarda tüm yetkiler yardımcısına devredilir.
Dört güç kaynağı vardır. Bunlar; bulunulan pozisyon, kişisel özellikler, uzmanlık ve bilgiyi elde etme ile bilgiye engel olma konusunda sahip olduğumuz fırsatlardır.
Yetki ve sorumluluk denkliği, örgüt çalışmalarında bütünlüğü koruyan başlıca ilkelerdendir. Ancak yetkide olduğu gibi sorumlulukta da, üst elinde bulundurduğu mevkinin nasıl tüm yetkisine sahip ise, sorumluluğunu da yüklenmiştir. Bu yüzden sorumluluk yetki devrinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Yetki başkalarının davranışlarını etkileme ve yönlendirme yeteneğinin kristalize olduğu bir kavramdır. Kavramın varlığı ve kullanılması örgütsel performansı belirler. Ayrıca işgören motivasyonu ve ilişkilerinin olumlulaştırılmasında etkili bir manipülasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri