Beyaz sirke değişik kullanım alanları olan bir üründür. Tadı bildiğimiz sirkeler kadar yoğun değildir, kokusu ise çok keskin ve kalıcı değildir. Yurt dışında genellikle ekolojik temizlik malzemesi olarak ve mutfakta kullanılır. Kimyasal bazlı temizleyicilere karşı doğal, çevreci ve etkili bir alternatiftir.
Merak etmeyin, kokusuzdur! - Beyaz sirke ile temizlik alışkanlığı kazandıktan sonra, bardaklarınız eskimeden de bu maddeyi gündelik temizlik rutininize dahil edebilirsiniz.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Temizlik ve hijyen açısından oldukça etkili bir ürün olan bu sirke içinde yer alan asetik asitten dolayı yiyeceklerin şekere dönüşmesini yavaşlatır. Diyabet hastaları için oldukça faydalı olan bu besin kolesterolü düşürür. Hatta inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmekte de etkilidir.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Beyaz sirke su ile karıştırılarak içilmesi mümkündür. Fakat 1 çay bardağı içerisine en fazla 1 çay kaşığı beyaz sirke karıştırılması önerilmektedir. Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir.
Alkol İçermez. Beyaz şarap sirkesi, üzümden üretilen beyaz şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık sarı rengindeki sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır.
Genişçe tencereye süt boşaltılır ve orta ateşte ısınmaya bırakılır. Kaynamaya yakın sirke ilave edilir ve bir iki kez karıştırılır. Bu esna da sirkenin etkisiyle peynir tortuları oluşmaya başlayacaktır. Bu şekilde 5 dk daha kaynatılıp, ocaktan indirilir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Kendine has bir hafif aroması ile bazı yemeklere ve soslara da farklı bir lezzet getiren beyaz sirke aç karnına sabahları tüketildiğinde daha etkilidir. Ancak mide problemi yaşayanların aç karnına beyaz sirke tüketimine dikkat etmeleri gerekir. İçeriğindeki asit, ülser ya da gastrit gibi hastalıklarda zararlı olabilir.
Beyaz sirke, beyaz havluların, çarşafların, gömleklerin ve yastık kılıflarının beyaz kalmasını sağlıyor. Zamanla sararan çamaşırları ilk gün ki gibi bembeyaz bir hale getiriyor. Bunun için yapmanız gereken beyaz çamaşırları yıkarken, son kurulama devrinden önce 1,5 buçuk su bardağı beyaz sirkeyi kullanmak.
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Egemen İslam fıkhında şarapla birlikte bütün alkollü içeceklerin haram kabul edilmesi aslında bir kıyasa dayanmaktadır. Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
Boğaz Sorunlarında Etkilidir
Boğaz sorunları da olmak üzere birçok hastalık için şifa kaynağı olarak gösterilen beyaz sirke, suya atılacak bir çay kaşığı atıldığı takdirde boğaz sorunlarınız için de çözüm olacaktır.
Dezenfektan bir temizlik maddesi olan elma sirkesi ve beyaz sirke, meyve ve sebze temizliği dışında metal, fayans, cam ve kumaş gibi bazı malzemelerin kirini de silmenize yardımcı olur. Sirkeyle temizlik yaptığınız takdirde, zararlı kimyasal ve toksinlerden kurtulmuş olursunuz.
Uzun süreli açlıkların önüne geçerek tokluk hissi sağlar. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde vücudu arındırırken ödem atmanızı kolaylaştırır. Mide rahatsızlığı bulunmayan bireylerin güne başlarken 1 bardak suya ekleyeceğiniz beyaz sirke ile zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
Kur'an'da bazı gıda maddeleriyle birlikte bazı meyvelerin adı da zikrediliyor. Bunlardan hurma, bal, sirke ve zeytin en çok bilineni.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri