Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz. Rüzgarlı havalar, insanların suya girmeleri gibi etmenler suyu bulanıklaştırıyor.
“Kapalı bir havza olan Salda Gölüne giren kirlilik bir daha dışarıya çıkamaz. Gelen kirlilik içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder.
Gölde dört balık (sazan, ot balığı, Salda yosunbalığı, çamur balığı), damalı su yılanı, ova kurbağası yaşar.
Dernekten yapılan açıklamada, “Salda Gölü kapalı bir havzadır. Göle giren kirlilik bir daha çıkamaz. Göle girenlerin teri, güneş kremi, duşu, şampuanı ve onlarca atığı çok kapsamlı kirliliğe yol açmaktadır. Bu yüzden insanlar gölde suya girmemelidir.
Göl, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan dikkuyruk (Oxyura leucocephala) ile ÖKA statüsünü, Salda dişlisazancığı (Aphanius anatoliae) ve göle endemik olan Aphanius saldae ile birlikte ise ÖDA statüsünü kazanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Göle gelen ziyaretçiler, cilde faydası olduğu inanışıyla göl kıyısında çukurlar açarak, çamur banyosu yaptı. Gölün Beyaz Adalar kısmında çok sayıda çamur çukuru oluştu. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 15 Ekim 2020'de bu bölge ziyarete kapatıldı.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Uzmanlar tarafından çamur banyosunun sayısız faydası olduğu söylenmektedir. Cilt hastalığı, sivilce, eklem ağrıları, sedef gibi problemleri olanlar bu çamurlarla şifa buluyorlar.
Orman Plajını tercih edenlerin 10-15 metreden fazla kıyıdan uzaklaşmasına pek izin verilmemektedir. Bu uyarıları dikkate alıp yüzmek isteyenler için Salda Gölü'nde yüzmek tamamen tehlikesiz ve keyifli bir hal alır. Bu bölgede Haziran ve Eylül ayları arasında yüzme sezonu açıktır.
Salda Gölü'nün etrafında konaklayabileceğiniz tek bir otel bulunuyor.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Salda Gölü Şifa Dağıtıyor Salda Gölü'nde yapılan araştırmalarda uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz.
Salda Gölü Belediye Plajı'nın herhangi bir giriş ücreti yok.
Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor. Salda Gölü kıyısında doyasıya vakit geçirebilmek için ılık bahar ayları ve yaz sonu daha uygun bir atmosfer sunuyor.Güneşin tepede olduğu saatlerde göl kenarında vakit geçirecekseniz yanınızda şapka ve şemsiye bulundurmanızı öneriyoruz.
Koruma Tedbirleri
Salda Gölü ve çevresi 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.
Prof. Dr. Burhan Engin (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim öğretim üyesi): Salda Gölü çamurunun veya kilinin net olarak deri hastalıklarına iyi geldiği yönünde yapılan bilimsel bir çalışma yok.
Salda Gölü ÖÇK ilanı ile Doğal sit statüsü ortadan kalkmamış birbirini tamamlayan ve destekleyen nitelikte koruma kriterlerine sahip olmuştur. Yüzeyi 44 km2 olan gölün korunması için, göl yüzeyinden yaklaşık 7 kat büyük bir alan yani 295 km2'lik bir alan koruma altına alınmıştır.
Salda Gölü'nün suyunda ve çevresindeki kayalarda magnezyum mineralinin bulunması burayı eşsiz kılan özelliklerin başında gelir. Çünkü magnezyum göldeki kayalara beyaz rengi verir ve böylece Salda Gölü, Mars gezegenine has yüzey özellikleri gösterir.
NASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği Salda Gölü'nün son hali...
NASA, Salda'nın bu istisnai özelliği sebebiyle Mars 2020 misyonunu duyurduğundan beri Salda'ya dair açıklamalarda bulunuyor, bilgilendirme notlarında sıklıkla Salda'ya gerçekleştirilecek bir ziyaretin, Jezero'ya antik bir zamanda gitmiş olmaya benzer bir deneyim anlamına geldiğini belirtiyor.
Salda Gölünde mangal yakmanın serbest olduğu tek. alan Tabiat Parkıdır.
5-Salda Gölü çevresinde nerede yüzülür? Salda Gölü çevresinde bulunan Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı, gönül rahatlığıyla yüzebileceğin plajlar.
Salda Gölü imara açıldı: “Bilirkişi raporu yetersiz, göl tehlikede”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri