Kurutulmuş rezene yaprakları ve tohumları, en yaygın tüketim olarak rezene çayı yapımında kullanılıyor. Baharat veya tatlandırıcı amacıyla yemeklerde ve tatlılarda kullanılabilmekle birlikte, et ve sebzelerin marinasyon işlemi için de tercih ediliyor.
Rezene çayını demlemek için 2 çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve 1 bardak su kafidir. Kaynayan suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Yaklaşık 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Çay demini aldıktan sonra servis edilir.
Genellikle çay olarak bildiğimiz bu bitkinin salatası da çok lezzetli oluyor. Tatlı ve ekşimsi tadı, anasonu andıran kokusu ile özellikle tavuk ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Yemeklerde ve salatalarda soğanı andıran sapı daha çok tercih ediliyor.
Özellikle yoğurtlu salata soslarına da rezenenin çok yakıştığı söyleyebiliriz. Rezenenin gövde ve yaprak kısımları da zeytinyağlılar, salatalar, soteler, et yemekleri, omletler, ot yemekleri, ot kavurmaları ve hamur işlerinde kullanılabilir.
Soğan yarım halka kesilir, pul biber be karabiberle ovulup tencerenin dibine yerleştirilir. Üzerine iri iri bölünmüş rezeneler yerleştirilir. Portakal ve limonun suyu sıkıp rezenelerin üstüne dökülür, 2-3 kaşık da su koyulur. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte rezeneler yumuşayana kadar pişirilir.
İlgili 25 soru bulundu
Zeytinyağ, portakal suyu, esmer şeker, tuz ve karabiberi bir kapta çatal yardımıyla karıştırın.. Malzemelerin tümünü bir kap içerisine alıp zeytinyağ karışımını içerisine ekleyin. Üzerine limon kabuğu ve portakal rendesi ekleyip servise hazır hale getirelim. Sağlıklı günler dilerim.
İdeal Zaman
Rezeneyi ilkbaharda, don tehlikesi geçtikten sonra ekmelisiniz. Çoğu rezene türünün olgunlaşması 60 ila 90 günü bulmaktadır.
Rezenenin yaprakları saplı, tüysüz olduğu gibi bitkinin gövdeleri dik, içleri boş silindir şeklindedir. Rezenenin tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir dokuya sahip olduğu için sağlık açısından yararlıdır.
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve ödem attırır.
2 yemek kaşığı rezene tohumunu sıcak suya ekleyin ve bir başka kaba aktarmadan önce 15 dakika bekleyin. Daha sonra rezene tohumlarının beklediği bu suya, bir çay kaşığı limon suyu ekleyerek yüzünüze organik pamuk topları ile uygulayabilirsiniz.
Kullanımı Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir.
Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programıyla birlikte tüketilebilir.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Rezene çayını yapmak için 2 çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve 1 bardak su yeterli olacaktır. Yeteri kadar kaynattığınız suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Bu çayın 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Rezene çayı demini aldıktan sonra servis edilir.
İşte bilmeniz gerekenler… Rezenenin bilimsel adı Foeniculum vulgare'dir. Dereotu otuna benzeyen tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Rezene, aromatik özellikleri ile bilinir, biraz anason gibi kokar.
Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Sivilce ve cilt lekelerinin azalmasını sağlıyor
İçeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunan rezene çayı bu özellikleri sayesinde cilt sağlığını da destekliyor. Özellikle güçlü antioksidan etkiler gösterdiğinden sivilceden cilt lekelerine, yaşlılık belirtilerinden kırışıklıklara, birçok soruna çare oluyor.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Endokrinolojik bir hastalığınız varsa rezene çayı tüketmeniz zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan rezene çayı içmeyin. Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Rezeneyi tohum olarak kullanacaksanız içerisindeki doğal yağları serbest bırakmak için tohumları ezmeniz gerekir. Tohumları bir havanda veya cam bir şişenin dibiyle ezebilirsiniz.
Rezene çayını demlemek için 2 çay kaşığı rezene tohumu, 1 su bardağı su ve tatlandırma için 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz. Rezene çayı demleme için ölçü olarak genellikle 2 çay kaşığı rezene tohumuna 1 su bardağı oranı tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri