Saliha kadındır ki, yüzüne baktığı zaman kocasını sevindirir, emrettiğinde itaat eder, yanında olmadığı zaman kocasının haklarını korur.” Bu hadisten anlaşıldığına göre, 'Saliha Kadın' saliha bir müslüman hanım olmak ile beraber iyi bir eş ve anne de olmalıdır, ki aile huzuru ve düzeni yerinde olabilsin.
Saliha zevce, yüce bir edeb ve güzel bir ahlakla süslenen kadındır. Kendisinden çirkin söz duyulmaz, kalp kötülüğü veya kötü arkadaşlık da görülmez. Tam tersi güzellik, saflık ve temizlik ile donanmıştır, yumuşak bir muamele ve güzel sözle konuşma ile süslenmiştir.
Salih, dine ve dünyaya yönelik faydalı işlerle bu işleri yapan kimseler için kullanılan bir kavramdır. Bunları yapan erkeğe salih kadına da saliha denir. Bu nedenle her Müslüman erkek salih olmaya her Müslüman kadın da saliha olmaya çalışmalıdır.
İyi hal ve hareketlerle hoşa giden, ulaşılmak istenen nimet ve imkânları ifade eden bir terim. Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
Sâlih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Sâlih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlas ve ihsan gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Salih kullar, kendileri için Allah'ın gönüllerde sevgi tohumlarını yeşerttiği güzel insanlardır. “ İman edip de salih davranışlarda bulunanlara gelince; onlar için Rahman, (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır” (Meryem 19/96).
Hz Peygamber (s.a.s.), insanların eş seçiminde genellikle zenginlik, güzellik, soyluluk (asalet), dindarlık gibi özelliklere bağlı tercihlerde bulunduklarını ifade ettikten sonra: “Sen dini değerlere bağlı, ahlakı güzel olanı seç ki tercihin sana bereket ve hayır getirsin.” (Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvûd, Nikâh, 2) ...
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz Müslüman kadından söz ederken, eşine karşı kadınlıkla bağlantılı görevlerini, yüksek oranda kaliteli bir şekilde kullanan kadına “saliha kadın” dediğini görüyoruz.
Saliha ismi, dini buyrukları yerine getiren kadınlar anlamı ile Kur'an'da bulunur.
“Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!” “Kadınlarınızla iyi geçinin; eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile!.. Olabilir ki bir şey, sizin hoşunuza gitmez de, Allâh onda bir çok hayır takdîr etmiş bulunur."
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
- Elverişli, uygun, yakışır ve iyi, - Hakkı ve yetkisi olan, - Dini buyruklara uygun şekilde hareket eden, Saliha en özel ve en güzel kız isimleri arasında geliyor.
“En hayırlı kadın odur ki, kocası kendisine baktığı zaman, yüreğine serinlik gelip, hoşnut olan; emrettiği zaman kocasına itaat eden, kendisini arzuladığı zaman kocasını rencide etmeyip, ona karşı direnmeyen, kocasının kendisine emanet ettiği malları, onun onaylamadığı şekilde harcamayan kadındır.”
Hâlen, aile eğitimi ve danışmanlığı hizmetlerine, yurt içinde ve yurt dışında alanıyla ilgili konferanslara, seminerlere; Moral FM'de eşiyle birlikte “Aile Okulu” programlarına devam ediyor. Aynı zamanda Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi olan yazar, evli ve 6 çocuk annesidir.
Sorumluluk alabilme yeteneği, Başkasına kendi varoluşunu ortaya koyabilmesi için destek verebilme yeteneği, Stresle başa çıkabilme yeteneği, Bağımsızlık ihtiyaçlarına (kendi, eşi ve çocukları) karşılık verebilme yeteneği bunları sağlıklı ve uyumlu bir eşte bulunması gereken temel özellikler olarak ifade edebiliriz.
Kişiler kendi alt veya üst soyları ile evlenemez. Aynı zamanda kan hısımları ve süt hısımları ile de evlilik gerçekleştiremezler. Kişiler arasında din farkı bulunmamalıdır. Başka birileriyle evli olmamaları gerekmektedir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Saliha ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Uygun, yakışır, iyi, elverişli. Yetkisi ve hakkı olan. Dinin buyruklarına uygun harekette bulunan, salih amellerde bulunan.
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar. Kızımızın iyi biriyle evlenmesi için gayret etmezsek, kötüyle evlenmesine göz yumarsak günah olur. Sonra (Kaderi böyleymiş) demek yanlış olur.
Evlilik ilişkisi 3 önemli unsur üzerine kuruludur: - Sevgi, şefkat, bakılma. - Beğenilme, onaylanma, hayranlık. - Arzulanma.
Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Kadınla dört şeyden dolayı evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç. (Aksi hâlde) fakru zarurete duçar olursun!”
Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
Sözlükte iş, çaba, fiil, çalışma gibi manalara gelen amel kelimesi Kur'an'da mümin olsun kâfir olsun insanın bilinçli olarak yaptığı işleri ifade eder. Salah kökünden türeyen Salih kelimesi ise faydalı, iyi, doğru, güzel olan demektir.
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
Aydınlık savaşçı, akın eden yol gösteren savaşçı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri