Ekim Zamanı: Şamama kavunu, toprak sıcaklığının 15-18°C olduğu ilkbahar döneminde ekilebilir. Soğuğa ve dona karşı hassastır, bu nedenle don riski geçtikten sonra ekim yapılmalıdır.
Tarlaya direkt ekim Karadeniz Bölgesi'nde Nisan'ın ikinci yarısında yapılmalıdır. Ekim iki şekilde yapılır: 1- Ocak Usulü Ekim: Sıra arası 1,5-2m sıra üzeri 1-1,5m olacak şekilde ocaklar belirlenir. Ocakların genişliği 40-50cm çapında derinliği 15- 20cm olmalıdır.
Kışa dayanıklıdır. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Plastik torbalara yapılacak ekim, dikim tarihinden 3-4 hafta önce yapılmalıdır. Ekilen tohumlar 5-15 gün sonra çimlenir. Çimlenmeden sonra 2 fide kalacak şekilde seyreltme yapılır.
Cevap: Merhaba, bu ürün süs ve muhteşem kokusu için oda parfümü amacıyla yetiştirilir efendim yenmez ve tadı acıdır. Ama zehirli değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Bilimsel adı Ecballium elaterium L. olarak bilinen (Şekil 1) ve halk arasında cırtatan, acı dülek, eşek hıyarı, şeytan keleği, yabani kavun olarak da bilinen acı kavun, Cucurbitaceae ailesine mensup bir bitki türüdür [20]. Akdeniz coğrafyası ile Anadolu'da yaygın olarak yetişen bir bitkidir [21, 22].
⭐Şemamok⭐ Muş'ta Yetişen Hoş Kokulu Kavun.
Ülkemizde bu toprak sıcaklığına ulaşılması ilkbahar aylarını buluyor. Dolayısıyla kavun tohumu ekimi için de ilkbahar ayları öneriliyor.
Kavunun eti yaklaşık olarak % 91 oranında su içerir. Bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi şekillendirilmiş meyve üretebilmeleri için yüksek derecede suya ihtiyaçları vardır. Bitkiler nemli olmalıdır, ancak aşırı sulama yapılmamalıdır. Aşırı nem, çimlenmede sorunlara neden olabilir.
Ekim mesafelerine gelince, yaygın olarak tohumlar arasında 90-120 cm ve sıralar arasında 150-180 cm mesafe bırakılır. Fideler 1-2 gerçek yaprak geliştirdiği zaman, birçok üretici seyreltme uygular ve ocak başına 2-3 sağlıklı fide kalır. 1 g kavun tohumu 25-30 tane tohum içerir.
Ülkemizde kavun yetiştiriciliği büyük bir çoğunlukla susuz olarak yapılmakla beraber özellikle çok kurak dönemlerde sulama yapılabilir. Kavun bitkisi, büyüme ve meyvelerin olgunlaşma devresinde bol suya ihtiyaç gösterir.
Haziran ayında Türkiye geneli tüm sebzelerin fide dikimi yapılabilir. Domates, biber, kavun, karpuz ve hıyar gibi sebzeler fide dikimi yapılır. Nisan Mayıs ayında dikimi yapılan fideler bitki koruma, gübreleme ve budama işleri yapılabilir.
Ülkemizde kavun en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Manisa ve Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde de kavun yetişir.
Kavun tohumu genellikle yaz ya da ilkbahar aylarında ekilmesi önerilen bir tohumdur. Kavun ekmeden önce toprağın işlenmiş ve sıcak olması gerekir.
Kavun fidelerini 55 cm ve sıralar arası 150 ve 200 cm olarak dikilmelidir. Kavun fidesi dikimi sırasında bitkinin viyole kalan kısmında tamamı fidenin 3'te 2'si toprak altında olmalıdır. Kavun fidesi dikiminden sonra can suyu vermeniz gerekir.
Sıcaklık ve diğer şartlar uygun olduğu takdirde, çeşidin erkenciliğine bağlı olarak tohum ekiminden itibaren 82-120 günde hasada gelmektedir. Toprak istekleri: Kavun derin, geçirgen, humus ve besin maddelerince zengin, kumlu-tınlı veya tınlı- kumlu toprakları sever.
Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki Çankırı kavunu diğer kavunlara göre daha tatlıdır, daha fazla çeşitli şekerleri içermektedir.
Yumuşak kavunlar daha tatlıyken, sert kabuklu kavunlar tam olarak olgunlaşmamıştır. Kavunun ağırlığı boyuna göre daha fazla olmalıdır. Yani orta boyutlarda bir kavun, diğerlerine göre daha ağırsa bu onun daha tatlı olduğuna işarettir.
Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun.
Karpuz tohumu ekim zamanı, İlkbahar ve yaz aylarıdır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlardan hasat sonunda verimli ürün elde edilir. Toprak ve iklim koşulları bu aylarda ekime uygundur.
Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekerek 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ek olarak dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkilerin ekimini de yapabilirsiniz. Eylül ayı boyunca yıldızpatı ve kasımpatı gibi çiçeklerin ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Karpuz ekimi için de en uygun dönem Nisan sonu ya da Mayıs başıdır.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir. Kırkağaç Kavunu'nun Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile tescil edilmiş 2 farklı çeşidi mevcuttur.
Kultiği diğer kavun türlerinden ayıran en önemli özelliklerini sıralarsak diğer kavunlara göre daha keskin bir kokusu olması, çekirdeğinin kabuksuz olması, susuz şartlarda yetişmesi, kıraç ve verimsiz topraklarda dahi yetiştirilebilir olması ve üretim aşamasında yoğun bir emek istememesidir.
Ülkemizde kavun en çok Adana ilinde yetiştirilmektedir. Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır. En az üretim miktarına sahip il Bursa'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri