Bu terim ve dolayısıyla Batı kültüründe Samanyolu için kullanılan Milky Way ("Süt Yolu") terimi eski Yunan mitolojisindeki bir mitosdan kaynaklanır: Bir gece, Zeus ölümlü bir kadından yaptığı oğlu Herakles'i, fark ettirmeden uykuya dalmış olan Hera'nın göğsüne koyar.
Samanyolu veya Kehkeşan, Güneş Sistemi'ni içeren bir galaksidir.
Galaksimizdeki en büyük yıldız dünyamızdan 5,000 ışık yılı uzaktaki VY Canis Majoris'dir. VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CM yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar.
Galaksimizin üç büyük bileşeni vardır: İnce Disk, Şişkin bölge ve Halo tur. Disk gaz ve tozdan oluşur. Bugün için, Galaksimize ait altı tane bileşenden söz edilmektedir. Bunlar; İnce Disk, Kalın Disk, Halo, Şişkin Bölge, Karanlık Halo ve Yıldızlararası ortamdır.
Birçok Doğu ve Batı milletinin efsanelerinde çeşitli şekillerde yer alan kehkeşan, Yunan mitolojisine göre Jüpiter'in karısı Juno'nun Hercules'i emzirirken göğsünden düşerek gökyüzüne dağılan birkaç damla sütten meydana gelmiştir. Bundan dolayı yıldız kümesine İngilizce'de milky way (süt yolu) denmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.
Yerel Grup'ta yaklaşık 51 gökada (tam bir liste için yakın galaksiler listesine bakınız), Yerel Süperküme'de yaklaşık 100.000 ve gözlemlenebilir evrenin tamamında tahmini olarak 100 milyar gökada bulunur.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
Görünürlüğü Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars da bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Bir galaksinin içerisindeki güneş sistemlerinin tam sayısı bilinmemektedir, ancak bazı galaksilerin milyarlarca güneş sistemi içerebileceği öngörülmektedir. Örneğin, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 100 milyar güneş sistemi içerebileceği tahmin edilmektedir.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Samanyolu galaksisi; yalnızca büyük bir spiral galaksi olmayıp, milyonlarca ışık yılına uzanan büyük bir imparatorluğun merkezidir. Samanyolu'nun imparatorluğun merkezi oluşunun nedeni; çevresinde bulunan 10 tane galaksiyi çekimsel olarak yönetmesidir.
Biz, Dünya adı verilen ve Güneş sisteminin parçası olan bir gezegende yaşıyoruz. Peki Güneş Sistemimiz nerede? O da Samanyolu Gökadası'nın küçük bir parçasıdır. Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve onların gezegen sistemlerinden oluşur.
Alpha Centauri A, Güneş'ten 4.3 ışık yılı uzaklıktadır. Astronomik birim olarak bu mesafe 271 bin 937 astronomik birime denk gelir. Bundan sonraki durağımız, tamamını henüz gözlemleyemediğimiz fakat ışık kirliliğinin çok az olduğu noktalarda gece gökyüzünde bir "yıldızlar çizgisi" gibi gördüğümüz Samanyolu gökadası.
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Uzay aslında ışıkla doludur. Bu ışık kozmik fon radrasyonu veya kozmik arka plan ışıması diye anılır. Bu uzayı dolduran ışık büyük patlamadaki çok yüksek ışımadan yani bir plazma halinden kalan ışığın evren genisledikce düşük mikro dalga yani kırmızıya kaymış frekansı düşük ışıktır.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar. Güneş Sistemi'nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya'ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
Çoğu galaksinin merkezinde de olduğu gibi bizim galaksimizin de merkezinde büyük kütleli bir karadelik bulunmaktadır. Bu karadelik, devasa kütle-çekimi ile tüm galaksiyi kendi etrafında döndürmektedir.
Evren'de yaklaşık 100 milyar galaksi var. Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren'deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri