Kiracıya ihtarname ücretini kim öder? Kiracıya çekilen ihtarnamenin ücreti ihtarnameyi çeken hak sahibi tarafından ödenir. Eğer ihtarname avukat aracılığı ile çekiliyorsa burada avukata ödenecek bir ücrette ortaya çıkabilir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Bu noktada noterden ihtarname çekme ücreti 2023 -2024 yılı için ortalama 600,00 – 10.000,00 TL arasında değişmektedir. Fakat sayfa sayısı arttıkça bu miktar artmaktadır. Yukarıda belirtildiği üzere sayfa sayısı arttıkça ücret artmaktadır.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Kiracıya İhtarname Noter Ücreti 2024
İhtarname, noter tarafından gönderilmelidir. Noterlik ücretleri, her yıl Resmi Gazete'de yayımlanan “Noterlik Ücret Tarifesi” ile belirlenir. 2023 yılı için kiracıya ihtarname gönderme ücreti, 150 TL'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Kira ödemeyen kiracıya, ihtarname çekildikten sonra kira bedelini ödemesi için en az otuz gün süre verilmelidir. Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte, otuz günlük sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde kiracı belirlenen kira bedelini öderse sorun ortadan kalkacaktır.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir. Örneğin; ihtarnamenin içeriği oldukça önemlidir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
KİRACIYA İHTAR NASIL ÇEKİLİR ? Kiracıya çekilecek ihtarname bazı koşullarda noter aracılığıyla çekilmek zorundadır. İhtarnamenin noter aracılığıyla muhataba yani kiracıya tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kanun koyucu sadece yazılı veya sözlü bildirim yapılmasını yeterli görmüştür.
Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
10 yılı geçen kira sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala ihtar çekilip, 3 ay sonra tahliye davası açabilir, Malik ihtiyaç sebebiyle çektiği ihtardan 6 ay sonra tahliye davası açabilir, Komşulara saygı gösterme borcuna uymayan kiracı için 30 günün sonunda ev sahibi sözleşmeyi derhal fesih edip tahliye davası açabilecektir.
Sizin olayınızda da temerrüde düşürmek için çekilen bir ihtarname varsa, bu masraf, temerüdden önceki bir masraftır. Eğer temerrüt vade muayyen olduğu için ihtardan önce doğmuşsa ve de çekilen ihtarname temerrütten sonra ise, istenebilir. Aksi takdirde istenemez.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir. Kişi kendi başına notere gidip de işlemini yapabilir.Lakin doğru olan bir avukat yardımıyla ihtarname çekmektir.İhtarname çekerken gerekli hususların dikkate alınması oldukça önemlidir.Haklı iken haksız duruma düşülebilir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar? Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti asgari olarak 5.500 TL olacaktır. Ancak İstanbul Barosunca yayınlanan güncel tavsiye niteliğindeki ücret çizelgesinde durum farklıdır. Burada kiracı tahliye avukat ücreti 27.300,00 TL olarak belirlenmiştir.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
başlığında izah edildiği üzere kira sözleşmelerinde kanunda öngörülmüş şekil şartı bulunmamakta olup kontratsız kiracı oturtmanın cezası ise yoktur.
İhtarname kendisine tebliğ edilen muhatap, ihtarın haksız bir neden ortaya koyması durumunda, aynı kanaldan veya noter aracılığı ile 7 gün içerisinde ihtarnameye cevap bildiriminde bulunmalıdır. Ancak bu durum ihtarname gönderenin hukuku başvuruda bulunması için engel teşkil etmez.
Kanunda açıkça düzenlendiği üzere tebligat, muhatabın bilinen en son adresine yapılır. Muhatabın gerçek kişi olması ve bilinen adresine tebligat yapılamaması durumunda adrese dayalı kayıt sisteminden elde edilen yerleşim yerine tebligat yapılır.
İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.
Kiracının kirayı ödemediği durumlarda kendisine ihtarname çekilir. 30 gün içinde kira bedelini ödemesi ihtarnamede yer alır. Kiranın bu sürede ödenmemesi durumunda sözleşmenin feshedileceği de ihtarnameye eklenir.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Tahliye davasını kaybeden kiracı, ev sahibine belirlenen süre içinde evi boşaltmak zorundadır. Ayrıca kiracı, ev sahibine tahliye davası nedeniyle uğrattığı zararların tazmini için belirlenen miktarı ödemekle yükümlüdür. Bu miktar, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri