Sağlık Durumu Yetersiz Olanlar: Sürücü olmaya engel sağlık problemleri bulunan kişiler. Örneğin; denge problemi olanlar, işitme problemi olanlar, Her iki gözü 120 dereceden az görenler, İleri derecede diyabet hastası olanlar, Organ yetmezliği, kronik baş dönmesi olanlar ehliyet alamayacaklardır.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
(3) Kas, tendon ve bağ lezyonlarının kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini % 50'den az bozduğu ortopedi ve travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanınca belirlenenlere birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir.
İlgili 45 soru bulundu
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
e. Dürtü denetimi bozukluğu: Parlayıcı dürtü bozukluğu, sınır kişilik (dür- tüsellik yüksekse), antisosyal kişilik (dürtüsellik yüksekse) bozukluklarında kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Bu raporu almanın en pratik yollarından biri, kayıtlı olunan aile hekimine başvurmaktır. Bu amaçla Aile Sağlığı Merkezinize gidip durumunuzu bildirebilirsiniz. Sağlık raporu neden alınır? Evlilik, ehliyet veya işe giriş gibi amaçlarla sağlık raporuna ihtiyaç duyulabilmektedir.
Benzer bir durum, “Gözlük/lens kullanıyorum” şıkkı işaretlendiği takdirde de yaşanabiliyor. İlk defa ehliyet alacak ya da var olan ehliyetini yenilemek isteyenler, sağlık raporu için doktora başvurduklarında kullandıkları gözlüğü/lensi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
İkiuçlu mani, ikiuçlu depresyon, major depresyon durumlarında da hastanın durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesi alınır. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Rapora en fazla 2 defa itiraz edilebilir. Kurul işlemleri tamamlanmış raporlar için silme ve düzeltme işlemi sadece ISM tarafından e- Rapor Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Kurul işlemleri tamamlanmamışsa hastane tarafından silme veya düzeltme işlemi yapılabilir.
b) Tam bir hipoglisemi bilincine ve risk anlayışına sahip, ancak (a) bendi dışında kalan diyabetlilere, birinci grup sürücüler için en fazla beş yıl, ikinci grup sürücüler için en fazla üç yıl aralıklarla muayene ve tetkik edilmek suretiyle sürücü belgesi verilebilir.
Rapora itiraz, raporun verildiği ilin il sağlık müdürlüğüne yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır.
E-devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne " KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİ FORMU " yazıp, YENİ BAŞVURU dedikten sonra gelen formu tamamen doldurup onaylanması gerekmektedir. Başvuru sonrasında da sağlık raporları E-RAPOR olarak düzenlenmektedir.
Bu doğrultuda, “işe giriş göz raporu nereden alınır?” diye soran kişilere verilecek yanıt, sağlık raporlarının alınabilmesi için öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğidir. İlgili sağlık ocaklarında sağlık taramasının yaptırılması sonrası işe giriş sağlık raporu sonuçları işletmeye teslim edilmektedir.
İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
Bu, bir gözün en az %60, her iki gözün ise en az %80 görme keskinliğine sahip olması gerektiği anlamına gelir. Bu durumda da gözlük veya kontakt lens kullanarak bu standardı sağlayan kişiler, ehliyet alabilir.
13-Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.
Benden göz için rapor almamı istediler.Göz için raporu 75 TL karşılığında veriyorlar.
6. Gece körlüğü olanlar gün doğumundan bir saat önce, gün batımından bir saat sonra araç kullanabilirler. 7. Renk körlüğü olanlar, herhangi bir koşul aranmadan sürücü olabilir. 8. Bir gözü olmayanlara monoküler sürücü belgesi verilmektedir.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Hectopat. Sadece sorunuzu noktası noktasına Googla'a yazarak edindiğim bilgileri söylüyorum, çürük raporunu aldığınız sebebe göre değişebilir ancak eğer ehliyet almaya engel olan göz veya zihinsel/ruhsal sıkıntıdan kaynaklı çürük raporunuz yoksa almanıza engel olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri