1 su bardağı suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edip, karışımı tıpkı saç kremlerinde olduğu gibi saç derisine değil, saçlarınızın ucuna doğru sürüyorsunuz. Sonra da bol su ile duruluyorsunuz. İşlem tamam. Yıllardır mis kokulu şampuanlara alışanlar için karbonatla ve sirkeyle saç yıkamak biraz tuhaf gelebilir.
Çoğu şampuanlar saçınızdaki doğal yağları alır ve kimyasal nemlendiricileri saçlarınıza yerleştirir. Bu nedenle saçlarınızı şampuansız yıkamanız saçlarınızın gücünü kaybetmesini önler. Doğal yağlar demek saçlarınızın yumuşak olması demektir. Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın.
Saç temizliği alternatifleri arasında en alışılmışın dışında olanı kesinlikle sadece su ile yıkama yöntemidir. Saçın sadece su ile temizlenmeye alışması için önce bir müddet karbonat ve sirke ile yıkanması ve şampuansız bir bakım rutinine adapte olması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak saç derisine salgılanan yağ, uzun süre temizlenmediğinde saç derisinde bulunan mikro organizmaların çoğalmasına sebep olarak saç derisinde kaşıntı, egzama, sivilce, kepek ve hassasiyet şikâyetlerini artırmaktadır. Ayrıca saç derisi uzun süre yıkanmadığında, oluşan ağır koku da oldukça rahatsız edicidir.
Saçlarımızı düzenli olarak yıkamayıp ve yeterli derecede şampuanlamazsak eğer saç derinizde bulunan kir ve kalıntılar kepek oluşumu sağlar.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Saçları yıkarken suyun sıcaklığı çok önemlidir. Özellikle hassas bir cilde sahipseniz sıcak su ile saçları yıkamak, saçta kepeklenmeye, kurumaya ve dökülmeye bile yol açabilir. En ideali ılık su ile yıkamak ve duştan çıkmadan önce soğuk su ile durulamak.
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Saçların Temiz Tutulması ve Sabunla Yıkanması
Saçlarımızın temiz tutulması, sağlıklı bir saç derisi için çok önemlidir. Saçlar, yağ, kir, ter ve diğer kalıntılarla birlikte kirlenirler. Saç yıkama işlemi, bu kirleri temizlemenin en etkili yoludur. Sabunla yıkama, bu amaçla kullanılan bir yöntemdir.
Yarım kalıp rendelenmiş doğal sabuna 3 poşet demlenmiş bitki çayı (yeşil çay, papatya çayı ya da ısırgan çayı olabilir) ekledikten sonra sabun eriyene kadar karıştırın. İçerisine bir kapsül E vitamini ve tercihe bağlı bir doğal yağdan yaklaşık 10 damla ilave edin. İşte bu kadar, ev yapımı şampuanınız hazır.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Sabunlar saç derisinin kurumasına yol açtığı için saç diplerinde kabuklanmalara, kalıntılara ve kepeklere sebep olabilir. Aynı zamanda saçlarınızı yıkarken sabun kullanmanız saçlarda dökülme, yıpranma, cansızlaşma gibi istenmeyen sonuçlar da doğurur. Bu yüzden bence tercihiniz şampuan tarafında olmalı.
Doğal içerikli şampuan çeşitleri; sülfat, paraben ve buna benzer kimyasal maddeler barındırmayan, çeşitli bitki özleri içeren organik ürünlerdir. Saçlarını kimyasal şampuanların yıpratıcı etkilerinden korumak isteyenlerin tercihi bitkisel şampuan çeşitlerinden yana olur.
Şampuanın temel maddeleri su ve yıkma ham maddeleridir. Su ve bu maddeler çelik bir kazana konularak karıştırılır. Gerektiğinde kazan 60 °C ya da 70 °C'ye kadar ısıtılır. Her ham madde sırayla kazanın içine katılır ve homojen bir karışım oluşuncaya kadar karıştırılır.
Ilık su ile saçlarınızı güzelce ıslatın. Saçınızı çok sıcak su ile yıkamayın ve durulamayın; cilt için olduğu gibi saç ve saçlı deri için de çok sıcak su kurutucu etki yapar.
Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı. Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Deniz özellikleri, iyot ve tuz, kafa derisinin birçok seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle bunu duymamız normaldir. deniz suyu en yağlı tüylere yardımcı olur, özellikle yağ seviyelerini düzenlediği için. Yine de fazla deniz suyu saçlarımızı etkileyerek kurumasına ve eskisi gibi görünmemesine neden olabilir.
Peygamber ve sahâbîler, ihrama girmeden önce yıkanır, saçlarını tarar ve bakım yaparlar;10 daha sonra saçlarını yapışkan bir madde veya bal ile toplayıp keçeleştirirlerdi.11 hramdan çıkınca da tekrar yıkanır ve saçlarına bakım yaparlardı.
Her gün saçları yıkamak ayrıca saç köklerini besleyen maddeleri de götürüyor. Saçlar, saç tipine ve derisine uygun olarak yıkanmalı. Uzmanlar, normal saç tipi olan kişilerin haftada 3 kez, yağlı saçları olan kişilerin ise günlük ya da gün aşırı gün saçlarını yıkayabileceğini ifade ediyor.
BANYODAN ÖNCE SAÇINIZI TARAMAMAK
Muhtelemen saçınızı banyodan sonra yıkıyorsunuzdur. Oysa banyodan önce taramak, saçınızın birbirine dolaşmasını önler. Böylece şampuanlayıp duruladıktan sonra havluyla nazikçe kuruladığınız saçınız çok daha rahat açılacak ve gereksiz saç kayıpları yaşamayacaksınız.
Başınızın sıcaklığı ve saçınızın uzun süre nemli kalması, yastığınızın yanı sıra saç derinizde de bakteri ve mantarların çoğalmasına neden olur. Nemli saç ile uyumak, aşırı nem ile birlikte yastığın kumaşı tarafından kolayca emildiği için doğal yağları da saçınızdan uzaklaştırır.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Dağınık bir topuz ile veya at kuyruğu ile yatmak kulağa zararsız gelebilir, ancak saçlarınız toplandıktan birkaç saat sonra, saçınızı yukarı kaldırdığınız için bu durum saç derinize baskı uygulayabilir ve saçların zarar görmesine ve kopmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri