Türkiye içerisinde ebabil kuş türünden dört tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında bulunmaktadır. Türkiye'nin soğuk olmasından dolayı kışın Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru ise yeniden Türkiye'ye gelmektedirler.
Şimdi asıl önemli soruya gelelim: Bir ebabil bulduğunuzda ne yapmalısınız? Eh, bu bilgilerden sonra sanıyoruz tahmin etmesi çok zor değil. Avuçlarınız arasına aldığınız ebabili hafifçe yukarı doğru fırlatın ya da yüksek bir yerden aşağı bırakın. Uçup gidecektir.
Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.
Ebabil kuşlarının beslenme alışkanlıkları içerisinde çeşitli böcekler bulunmaktadır. Küçük böcekleri yiyerek karınlarını doyurmayı tercih ederler. Ebabil kuşları etçil bir kuş türü olduğu için evde beslemeniz gereken durumlarda ise bir parça kıyma vererek ebabil kuşunu beslemeniz mümkün olmaktadır.
Çok hızlı bir kuştur. Halk arasında baharın habercisi olduğuna inanılan bir kuştur. Ebabil görebilen insanlar şanslı sayılır. İnsanlardan sürekli kaçtıkları için “korkak kuş” olarak bilinir.
İlgili 37 soru bulundu
Gagasını el ile açılıp bu şekilde besin verilebilir. Su ihtiyacını karşılamak için mama verilmeden önce ve sonra damla damla su da verilebilir. Bu damlalar gagasının kenarına doğru gelir. Ebabiller ise gagasına gelen bu suları çekip o şekilde içerler.
Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz. Ebabil Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR KORUMASI
DKMP ekipleri, durakta incelemelerde bulunduktan sonra ebabil yavrusunu koruma altına aldı. Kuş, daha sonra Tarsus Doğa Parkı'na transfer edildi, burada gerekli bakım ve tedavisi yapılacak.
Osmaniye'de uçamayan bitkin halde bulunan ebabil kuşu, koruma altına alındı.
5- Bu kuşların görme duyuları oldukça gelişmiştir. Gece karanlığında bile metrelerce uzağı görebilirler. 6- Ebabil kuşları, uçarken uyuyabilen nadir kuş türlerinden biridir.
Aslına bakarsanız bu durum evrimde çok sık görülür. Evrimsel süreç sırasında bir özellik abartılı miktarda geliştikçe, birçok dezavantajı da beraberinde gelir. Örneğin bu ebabiller günlerce çok hızlı bir şekilde süzülürler; ancak yere kondukları zaman tekrar kalkış yapamazlar.
besleyen çiftler günlük yaklaşık 50 gramlık avlanırlar. kaydı vardır. Yavrular ise 10 gün aç kalabilirler. ağırlığı 3.5gramdır ve beyaz renktedir.
Ebabil, gökyüzünde siyah renge bürünmektedir fakat ana rengi açık kahverengidir. Uçarken kanatlarını asla kapatmayan Ebabil Kuşları çok hızlı hareket etmeleriyle tanınmaktadırlar. Tüm canlılardan kaçmaya çalışan hızlı ve çevik bu canlıyı yerde yürürken görmeniz mümkün değildir.
Ebabil kuşlarının 2 aylık üreme, dinlenme ve beslenme dönemlerinin ardından 10 ay boyunca hiçbir yere konmadan uçabildikleri ortaya çıktı.
TRT Belgesel - Yuvalama dönemleri dışında neredeyse tüm ömrünü uçarak geçiren ebabil kuşları, uçuş sırasında birkaç saniyelik uyku aralıklarıyla gün içerisinde 40 dakikaya yakın uyuyorlar.
Çoğu zaman kırlangıçlarla karıştırılan ancak çok daha ender görülen ebabil kuşları, gece-gündüz havada kalabilen bir tür. Geceleri de görme yeteneğine sahiptir. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar.
Peki bu kuşlar nasıl uyur? Ebabil kuşları uyumak için de yere inmiyor ve uyku ihtiyacını da gökyüzünde gerçekleştiriyor. Genellikle şehir ortamında görülürler ve yuvalarını inşa ederler, kır ortamında onları göremezsiniz gördüğünüz kuş muhtemelen kırlangıçtır.
Ebabil kuşu, ayakları çok kısa olduğu için yerde yürümekte zorlanan ve yaşamının çok büyük bir kısmını havada geçiren kuşlar arasında yer almaktadır.
Muteber Hadis kaynaklarında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) in evinde “Dacin” denilen evcil bir kuş olduğunu öğreniyoruz. Bu konuda Risale-i Nur Külliyatı'nda da şu ifadeler yer almaktadır: “Hem nakl-i sahihle Hazret-i Aişe-i Sıddıka haber veriyor ki: Güvercin gibi, dâcin denilen bir kuş hanemizde vardı.
Türkiye içerisinde ebabil kuş türünden dört tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında bulunmaktadır. Türkiye'nin soğuk olmasından dolayı kışın Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru ise yeniden Türkiye'ye gelmektedirler.
Dini hikayelere konulan ebabil kuşu, Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz. Ebabil, Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.
Kur'an'ı Kerim'de yine Fil Suresi 105/3. Ayette Ve ersele 'aleyhim tayran ebâbîl – Ebabil kuşları onları siccilden olan taşların üzerine attılar denmektedir. Taşları onlara attılar değil, onların cesetlerini taşların üzerine atmışlar denmektedir.
"Ebabil hayatının yüzde 90'ını havada geçiriyor ve sadece yavrulama döneminde çatı katlarına konuyor. Bize ulaştırılan yavrulardan 97'si 23 günlük beslenme ile belli bir büyüklüğe ulaştı. Biz bu kuşlara ilk önce günde 7-8 kez besleme yaparken, genç forma ulaştıktan sonra 5-6 kez besleme yaptık.
Henüz yavru olan, açlık ve susuzluktan bitkin düşen ebabili himaye etmeye karar veren Canpolat, sütle beslediği kuşa gözü gibi bakıyor. Canpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açlık ve susuzluktan bitkin düşen yavruya anne şefkatiyle baktığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri