9 Mart 1919 tarihinde 15. Tümen Kumandanı Mustafa Asım Bey ve Samsun Mutasarrıfı İbrahim Ethem Bey'in şehirde sıkıyönetim ilân etmesiyle 200 kişilik Britanya askerî müfrezesi tarafından Mondros Mütarekesi şartları gerekçe gösterilerek şehir işgal edilmiştir.
Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır.
13 Mayıstan beri İzmir'in işgal olunacağına dair belirtiler görülmeye başlamış, Redd-i İlhak girişimi canlanmış ve 15 Mayıs'ta işgal başlamış. İzmir'deki çatışmadan sonra yunan birlikleri şehri terk etmek zorunda kalmışlar.” 19 MAYIS 1919 – Mustafa Kemal Paşa ve karargâhı 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a varabildi.
Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmış ve İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk'ün Samsun'a ayak basışıdır. TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun'a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı.
İlgili 31 soru bulundu
Samsun bölgesinde ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak, silahları ve cephanelerin hepsini toplamak, halkın güvenliğini sağlamak ve iç huzuru sağlamak gibi amaçlarla Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıkmıştır.
Yukarıda da belirttiğim gibi Mustafa Kemal, devrimlere girişirken ve Milli mücadeleyi başlattığı tarihlerde yaş itibariyle oldukça gençti, Samsun'a çıktığında 38 yaşındaydı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Atatürk Samsun'da 6 gün kaldı, 25 Mayıs'ta Havza'ya geçti.
Atatürk'ün resmi doğum tarihi Samsun'a çıktığı zaman yani 19 Mayıs olarak kabul eder. Atatürk'ün doğum tarihi resmi olarak 19 Mayıs 1881'dir.
Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin Osmanlı ordularını işgale başlamaları üzerine; Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.
Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayıp, Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a yönelen, daha sonra Ankara'ya, ve 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Bildirisinde Kurtuluş Savaşı'na karşı olmadığını ve elinden geldi- ğince zafere katkıda bulunduğunu vurgulamaya çalışan Vahdettin, kendi kesesinden 40.000 altın lira vererek Mustafa Kemal Paşa'yı Kurtuluş Sa- vaşı'nı başlatması için Anadolu'ya göndermiş olsaydı, bunu yurtseverliği- nin en büyük delili olarak kullanırdı ...
Mehmed. VI. Mehmed veya Mehmed Vahdeddin (Osmanlı Türkçesi: وحيد الدين, Vahîdüddîn, Mehmed-i Sadis; 4 Ocak 1861, İstanbul - 16 Mayıs 1926, San Remo), Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115.
Mustafa Kemal Atatürk 1928-1930 yılları arasında Türk Tarih Tezi'nin oluşturulmasında tarihçilere önderlik etmiştir. Atatürk'ün, "Anadolu 7000 yıllık Türk beşiğidir" sözü onun Anadolu'daki Türk varlığının Malazgirt Meydan Muharebesi'nden çok öncelere dayandığına olan inancını yansıtmaktadır.
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü ve burcu hakkında ilginç bir detay ortaya çıktı. Atatürk, astrolojik olarak İkizler burcuna ait. 21 Mayıs'ta doğan Atatürk, bu burcun özelliklerini taşıyor olabilir. İkizler burcu, zeka, iletişim becerisi ve adaptasyon yeteneği ile tanınır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
ATATÜRK'ÜN BURCU OĞLAK YÜKSELENİ KOÇ
Yükselen Koç ise; savaşçı, öncü, lider, başlangıçlar yapan, hızlı harekete geçen, keskin zekalı, dikkat çekici, buyurgan, otorite ile sembolize edilir. Yükselenin tam üzerinde yer alan “Satürn” ise ona verilen “Baş Komutan” ve “Baş Öğretmen” lakabını da çok iyi sembolize etmektedir.
ATATÜRK SAMSUN'A İKİNCİ KEZ NE ZAMAN GİTTİ? Cevap: Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a 19 Mayıs 1919'da ilk defa geldikten sonra, 20-24 Eylül 1924 tarihleri arasında Samsun'u ikinci defa ziyaret etmiştir.
Anadolu'da Milli Mücadeleyi organize etmek ve kurtuluş hareketini başlatmak üzere, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk; Amasya - Tokat - Sivas ve Erzincan illerine uğrayarak yetkililerle ve halkla çeşitli temaslarda bulunduktan sonra, 03 Temmuz 1919'da Erzurum'a teşrif etmişlerdir.
Bu itibarla Büyük Zafer'e giden yolun başlangıcı “19Mayıs”tır ve bu eşsiz mücadeleyi başlatan da “Atatürk” olmuştur. Zaferden sonra da tam istiklâlini ilân eden yeni bir Türk Devleti kurulmuştur.
8 Temmuz 1919 9. Ordu Müfettişliği'nden ve askerlikten çekildi. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi'ne başkan seçildi. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'ne başkanlık etti.
Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisi'ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi. 3 senelik başarılı bir Harbiye öğreniminden sonra 10 Şubat 1902'de bu okulu Teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etti. 1903 yılında Üsteğmen olmuştu. 11 Ocak 1905 ...
İşte o zamandan sonra Atatürk'ün ilk adları Mustafa Kemal oldu" . ".Musafa Selanik Askeri Rüşdiyesine yazıldı (1893). Okulda adı Mustafa olan matematik öğretmeni, adlarımız karışıyor, diyerek bu çalışkan öğrencisinin adına, olgun, anlamına gelen "Kemal" adını da ekledi." .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri