Şan kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, tanınma, ün sahibi olma ve saygınlık demektir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelime çok sık kullanılıyor.
Nişan etmek, alâmet koymak.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan şan kelimesi, bir kişinin çoğunluk tarafından tanınıyor olması demektir.
şan kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. şan kelimesinin kökeni Arapça dilidir. şan kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı şān şeklindedir.
şanından olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey onun büyüklüğüne, karakterine uygun olmak, yaraşmak.
İlgili 29 soru bulundu
Şan kelimesi, bir kişinin çoğunluk tarafından tanınması anlamına gelir. Genellikle de ''şan şöhret'' şeklinde ikileme olarak kullanılan bu sözcüğün yan anlamı ise, saygınlık ve itibar demektir. Şan kelimesinin anlamları, şöhret, ün, popülerlik ve nam demektir.
Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir. Bunun yerine celle şânuhû (şanı yüce olan) veya celle ve alâ (azametli ve yüce olan) ifadeleri de kullanılmaktadır.
şan / şân / شان
Şeref. Irz, namus. Nam, şöhret, şan, ün. Mahiyet.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan şöhret kelimesi ''şuhret'' sözcüğünden türetilmiştir. Şuhret, herkes tarafından bilinmek, duyulmak, hakkında konuşulmak anlamına gelir. Şöhret ise elde edilen bir başarıdan ötürü geniş kitlelere ulaşmak ve ünlenmek demektir. Şöhret sahibi olan kişilere meşhur, ünlü ve maruf denir.
Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavramdır.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Mâcid; şânı ve kadri büyük; kerem ve cömertliği bol demektir.
İni aynı zamanda 'kutsal gün' sayılan, cuma gününün Kürtçe adıdır. Ana sözünün Hititçe hannas kelimesinin başındaki 'h' harfiyle sonundaki 's' harfinin düşerek zamanla anna şeklinde dile getirildiği, anna sözündeki çift 'n' harfinden birinin düşmesiyle de ana şekli belirmiştir.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Şaziment isminin anlamı; Kimseye benzemeyen, farklı, tek, eşsiz.
şandel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,spor Futbolda topu karşı takımın kalecisinin üzerinden aşırtma.
Özellikle onur ve saygınlık ile beraber erdemlik üzerinden daha fazla kullanılan bir kelime şeklinde öne çıkmaktadır. Şeref TDK Sözlük Anlamı Nedir? Bir insan için kullanılabilecek olan en güzel kelimeler arasında Şeref gelir. Bu kelime kişinin onurlu, haysiyetli ve erdemli bir insan olduğunu göstermektedir.
Şöhret kazanmak deyimi ün kazanmak ya da ün sahibi olmak demektir. Şöhret sahibi olanlar ün kazanır ve herkes tarafından tanınır.
Arapça şhr kökünden gelen şuhra(t) شهرة “belirme, öne çıkma, tanınma” sözcüğünden alıntıdır.
Haşem, bir kişinin saygı uyandıran yönleri, büyüklüğünü gösteren özellikleri anlamına gelirken haşmet de yücelik ve debdebe demektir. Görünüşü, konuşmaları ve davranışlarıyla insanların takdirini kazanmış olan kişilere ise haşmetli denir.
Osmanlıca bir kelime olan Şadan, bahtiyar ve keyifli demektir.
Kral anlamına gelmektedir. Zamanla İslam aleminde hükümdar anlamında yaygın olarak kullanılagelmiştir.
şam / şâm / شام
Akşam. Akşam yemeği. "Şe'm, şâm" Arapçada "sol" mânâsına gelir. "Yemen" sağ demek olduğundan Hicaz'a nisbetle sol taraftaki memleketlere Şam, sağ tarafdaki beldeye de Yemen ismi verilmiştir.
Çevirisi ve anlamı
Kelime kelime incelendiğinde, sade ve manzum (şiirsel) bir yapısı vardır: Subhâneke: yücelik/üstünlük sana/senin Allahümme: Allah'ım bihamdik: övgü de sana tebârakesmuk: ismin kutlu teâlâcedduk: şanın yüce lâ ilâhe ğayruk: başka ilah yoktur. Düz Çevirisi: Allah'ım!
Anlamı: "Yüce olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır." Anlamı: "Allah'ım seni tenzih ve hamdinle tesbihederim. Senin şanın yücedir, ve senden gayri hjiçbir ilâh yoktur."
Anlatılan rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam'a aittir ve Allah-ü Teala tarafından ona öğretildiği söylenmektedir. Hz Adem Peygamber yapmaması gereken bir hatayı yaparak kendisine yasak kılınan cennet meyvesinden yedi ve Allah-ü Teala tarafından cezalandırılıp dünya ya gönderildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri