Makarnalar, kaynayan suya atılır. Farklı zevklere göre istenen kokuyu ve lezzeti sağlamak için, kaynayan suya sarımsak, defne yaprağı, fesleğen, çeşitli baharatlar, tarhun, dereotu, kişniş otu veya soğan konabilir.
Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır. Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır. Nişasta içeren bu su makarna sosuna kıvam ve lezzet verir, kolayca nüfuz etmesini sağlar.
Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız. Eğer tuz diyetiniz varsa tuz yerine limon sıkabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
En sık uygulanan yöntemdir. Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir. Makarnalar, kaynayan suya atılır.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
(rutubetli yerde kurumaz da, sıcaklığıyla pişer ve kalitesi düşükse yapışır.) eğer makarna kaliteliyse soğuk suyla yıkamanın pek gereği yoktur. yıkamak ve yıkamamak arasında haşlama suyuna atılan tuzun miktarı da mühim. yıkamayacaksanız tuz miktarını düşürün.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Çoğunlukla 10-12 dakika pişirilmesi yeterli olmaktadır. Makarnaların diri kalması isteniyorsa ve İtalyan usülü pişirilecek ise, 9-10 dakika haşlanması uygun olacaktır. Makarna piştiğinde süzülüp ılık su ile yıkanmalıdır.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
kulaktan dolma bilgilerle yemek yapıyor, üstüne üstlük yağın su üstünde kalacağından da bihaber. bunu yapan bir insan gördüğünüzde hemen uyarınız. makarna suyuna yağ koymanın bir anlamı yoktur çünkü. tuz kafidir. makarna zaten yapışmaz. yağ konulucaksa piştikten sonra konur, sosuna yani.
Erimiş olan tereyağı 1-2 fokurdadıktan sonra makarnayı yağın üzerine koyup, karıştırın. İsteğe göre zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız makarnayı servis tabağına alın. Üzerine ketçap, yoğurt ya da çeşitli makarna sosları ekleyip, servis edebilirsiniz.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Tam aksine makarnayı süzerken biraz sulu bırakmak gerekir. Özellikle de sonrasında sosla karıştıracaksanız. Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
italyanlarda spagettiyi çatal/kaşıkla yeme oranı da odur. italyanlar, o yan çevirip kullandığınız kaşık yerine tabağın içini kullanır. değdirip orada çevirirsin. spagetti çatal/kaşıkla yenir dersen işte o olmaz.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
- Makarna ısıtırken yapmanız gereken ilk iş az miktarda ılık su ilave ediniz. Ilık su makarnanızı yumuşatacaktır. - Makarna ısıtırken tereyağ ilave ediniz. Doğal tereyağ makarnanın topaklanmasını önleyecek tel tel olmasını sağlayacaktır.
yapılması gereken tencereyi ağzına kadar suyla doldurup 2-3 saat bekletmektir, daha sonra yapışmış makarnalar su ile birlikte kendiliğinden akıp gideceklerdir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri