Lideri; kalıplar değil, doğallık yönetir. İşyeri veya farklı toplantı ve aktivite gibi organizasyonlarda, farklı biri gibi davranma yarışı içerisinde olmak yerine, kendi gibi olmayı seçebilen ve bu özgüvene sahip kişiler lider olabilir.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Karizmatik liderler, vizyon ve misyon duygusuna sahip olan kişilerdir. İleri görüşlü, planlayıcı ve ekibi iyi şekilde organize etme yetenekleri bulunur. Karizmatik lider olabilmek için önder ruhlu ve başarılı olmak gerekir.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Liderler etkili iletişim kurarak öngörülerde bulunur, dinler, motivasyon sağlar ve yeni liderler geliştirir. İnisiyatif alarak ekibe güven verme, aldığı sorumluluklar ile örgütsel kontrolü oluşturup tutarlılığı sağlama gibi özellikler iyi bir liderde bulunması gerekenlerdir.
Liderlik, bir grup insanın bir amacını gerçekleştirmek için örgütlendirilmesi ve yönlendirilmesi sürecidir. Liderler, grup üyelerine, grup içinde çalışma ve etkileşim yöntemlerini öğretir ve uygular. Ayrıca, grup üyelerinin motivasyonunu arttırmak için özendirici bir ortam yaratır ve kararlar verir.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderlik türleri şunlardır: Otoriter (otokratik) lider. Demokratik (katılımcı) lider. Karizmatik lider.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
2.3.
Tam serbesti tanıyan liderlik tarzında lider, yönetim yetkisine en az ihtiyaç duyan, izleyicileri kendi hallerine bırakan ve her izleyicinin kendisine verilen kaynaklar dahilinde, plan ve program yapmalarına imkan tanıyan davranış gösterirler.
Kendi Kendini Motive Etme
Kişisel liderlik, liderlerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve başkalarına ilham vermeleri sürecidir. Bu süreçte, bir liderin kendini motive etmesi, kişisel liderliğin temel taşlarından biridir.
Sonunda astlarının kendisinden uzaklaşmak istemesi ile sonuçlanan bu liderlik tarzının etkisiz olarak adlandırılması kaçınılmaz oluyor. Bu tarz liderlik şeklinde ise kişilerin kişisel ilişkileri ile ilgilenmekten çok onların gelişimleriyle birebir ilgilenme vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri