Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir, Hasta / yaralı sırt üstü yatırılır, Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Tıbbi yardım istenir (112), Yara ya da kanama değerlendirilir, Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır, ...
Kılcal damarlardan, özellikle küçük kesiklerden ve sıyrıklardan gelen kan hızla akar ve dakikalar içinde pıhtılaşma ile durur.
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hareket ettirilmez, Hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112), Hasta/yaralının endişe ve korkuları giderilerek psikolojik destek sağlanır.
İlkyardımda kanamayı durdurmak için bası noktaları; Boyun (boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri) Kolun üst bölümü (üst kol iç kısmı) Uyluk (üst bacak arka iç kısmı)
İlgili 24 soru bulundu
Atardamar kanaması: Kalp sıkıştıkça, kan ileri doğru fışkırır, açık kırmızıdır. En tehlikeli damar kanamasıdır.
Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstü örtülür, Şok pozisyonu verilir, Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler (boğucu sargıuygulaması gibi) hasta/yaralının üzerine yazılır, Yaşam bulguları sık aralıklarla (2-3dakikada bir) değerlendirilir.
Kılcal Damar Kanamasının Tedavisinde Neler Yapılır? Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır. Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız. Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
Zedelenen bölgenin istirahati ve yükseltilmesinin yanı sıra buz kompresinin yararı mevcuttur. Zedelenmenin hemen sonrasında uygulanan buz kompresi, şişliği, kanamayı, spazmı, ağrı ve enflamasyonu azaltır. Mutlaka ilk 24 - 72 saat içinde uygulanmalıdır.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Kanayan damarı inceltmek için kesiğin üstüne 15-30 saniye boyunca buz tutun veya soğuk kompres yapın. Bu kanamayı tamamen durduracaktır. Bu aslında temel olarak gözenekleri sıkılaştırmak veya cildin tıraştan dolayı gerilmesini önlemek için soğuk su uygulamamızla aynı mantıktır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
İlk Yardım Çantanız Neleri İçermeli? Alkol, oksijenli su, tentürdiyot ve antiseptik benzeri hazır solüsyonlar: Alkol ve oksijenli su benzeri bileşenler, kanaması durdurulan bir yarayı temizlemeye yardımcı olur. Tentürdiyot, yaranın mikrop kapmasını önlemeye yarar.
Ekimoz, çarpma, düşme gibi bir travma sonucu deri altında kan birikmesidir. Kılcal kan damarları hasar görür, kan sızar ve yakın dokularda toplanır. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir.
Kılcal damarın hasar görmesi sonucunda damarda yırtılma meydana gelir ve kan dışarı sızmaya başlar. Sızan kan ciltte kızarma ve morluğa neden olur. Ciltteki renk değişikliği damarın yalnızca yırtılması sonucu değil genişlemesi ve daralması sonucunda da oluşabilir.
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
➢ Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstü örtülür. ➢ Hasta/ yaralıya şok pozisyonu verilir.
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
7- Eğer solunum yoksa hasta/yaralının göğsü- nü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verme, havanın geriye çıkıp çıkmadığını kontrol etme. 8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri