Sanat felsefesi, felsefenin beş ana dalından biri olan estetiğin bir alt dalıdır. Estetik, bir şeyin neden güzel olduğunu veya güzelliğin ne olduğunu düşünürken, sanat felsefesi sanatın kendisi hakkında bu soruları sorar. Sanat felsefesi filozofları da yıllar boyunca bu sorulara, farklı yanıtlar bulur.
Sanat felsefesi; sanatın ne olduğunu sorgulayan, sa- natçının etkinliğini inceleyen felsefe dalıdır. Sanatı tüm yönleriyle ele alan felsefi bir disiplindir.
Felsefe de sanat da; doğayı ve insan varlığını konu alır ve her ikisinin de zorunlu olarak uymaları gereken belirli bir yöntemleri yoktur. Felsefenin sanatla paylaştığı bir diğer özellik, her ikisinin de önermelerinin yine bilimlerden farklı olarak dar anlamda doğrulanamaz olmasıdır. eden bir faaliyet alanı olmasıdır.
Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen ve sanat felsefesini derinden etkileyen iki büyük filozof Platon ve Aristoteles sanatı ilk defa sorgulayıp sanatın birey ve toplum üzerindeki siyasal, sosyal ve psikolojik etkilerini vurgulamaya çalışmışlardır.
Bunlar; estetik özne, estetik nesne, estetik yaşantı, estetik hayalgücü, estetik duygu ve haz, estetik değerdir. Buna göre nesnenin taşıyıcısı olduğu güzellik değe- rini algılayan, ondan etkilenmeden geçemeyen, belli bir güzellik duygusuna, estetik beğeniye sahip olan bilinçli insan varlığına “estetik özne” denir.
İlgili 29 soru bulundu
Sanat, subjektif bir dildir, fakat intersubjektif bir anlam alanı oluşturur. Subjektif dil içerisinde evrensel bir iletişim imkânı verir. Sanat, insanı bir kavram olmaktan çıkarır. Diğer taraftan felsefe de, sanatın bu subjektif dili için evrensel bir anlatım imkânı verir.
A-Estetik Konusu
Duyum, duyular, algı, duygu ile algılamak gibi anlamlar taşır. Bu kelimelerden çıkarılabilecek olan, estetiğin, duygusallığın sağladığı bilgilerin bilimi olmasıdır. Estetiğin kurucusu Alexander G.Baumgarten'dir (1714-1762).
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
Kant (1724-1804) modern bilgi rejimini tanımlarken, sanatı, akıldan ve ahlaktan koparıyor. Başka deyişle, sanatı bilimden ve dinden özerkleştiriyor. Sanatın bilgisinin kendinde olduğunu öne sürüyor. Sanatın amacı gibi, bilgisi ve dili de kendindedir; kendi varlığına içkindir diyor.
Sanatın Duyguların Dışavurumu Olduğu Görüşü
Collingwood, 1938'de basılan Sanatın İlkeleri (The Principles of Art) isimli kitabında sanatın temel olarak duyguların yaratıcı ifadesi veya dışa vurumu olduğunu söylemiştir.
Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar.
Felsefenin Tanımı
Felsefe, bilgi ve gerçekliği anlama, açıklama ve yorumlama çabasıdır. Felsefenin ana konuları arasında varlık, bilgi, ahlak, adalet, güzellik, evren, bilinç ve insanın yerine dair sorular yer almaktadır.
Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. Sanatın benlik duygusu ve algısıyla yakından ilgisi vardır. Sanatçıların ve dolayısıyla eserlerinin bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutma yetenekleri, yer yer dilin yetkinliğini aşan bir iletişim şeklinin oluşmasına imkân verir.
Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Sanatçı kime denir, kimdir sanatçı? Basit anlamda söyleyecek olursak: sanatçı, sanatı gerçek anlamda özümseyen, önemseyen; sanatı kendi kişiliğinde eriterek, güzel şeylere dönüştüren (dönüştürebilen), “insan olmak” bilincini en üst düzeyde tutan (taşıyan), kendini aşan kişidir.
Sanat eseri ise üreten sanatçısının emeğiyle oluşan, bir amacı ya da fikri olan ve sanatçının vermek istediği mesajı yansıtan ürünlerdir. Bir sanat eserinin varoluş amacı, onun ulaştığı kişide bir duyguyu hissettirmesi ve mesajını iletmesidir.
Hegel'e göre estetik, “Güzel Sanatlar Felsefesi” olarak adlandırılmaktadır. Ona göre sanat; insanların fiziksel, ruhsal, duyusal ve düşünsel gereksinimleri sonucunda ortaya çıkan bir alandır. Sanata olan bu gereksinimin nedeni ise insanın düşünen bir bilinç olmasından kaynaklanmaktadır.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Aristoteles, sanatı insana özgü bir içtepi olarak görmüş, eğitime katkısından ve psikolojik arınma (katharsis) sağlamasından dolayı, sanata toplumsal bir misyon da yüklemiştir. İyi ile güzelin yani ahlak (ethik) ile estetiğin, birbirinden ayrı değerlendirilmemiş olması, o çağda sanatı ahlaki kalıplarla sınırlamıştır.
Croce'nin sanata ilişkin görüşleri kavramsal olarak idealist bir kapsamda değerlendirilebilir. Düşünüre göre sanat kısaca, sezginin ifade edilmesine dayanan, akılsal ve tekniğe dayalı olmayan bir edimdir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Aristoteles “güzel” kavramından bahsederken yaşadığımız, algıladığımız, deneyimlediğimiz dünyadaki düzene ve büyüklüğe vurgu yapar; ancak Platon'dan farklı olarak Aristoteles'e göre, güzelliğin farklı bir ölçütü vardır, yani psikolojik ölçütü: güzelliğin insan ruhunda bıraktığı arınma duygusu.
sanat, estetik ile sık sık karıştırılır
estetik ise, bir sanat eserinin kişide yarattığı duygulanımlarla ilgilidir. bir şeyin güzel veya çirkin olması, o şeyin sanat eseri olup olmadığıyla ilgili bir problem değildir; o şeyin estetik olup olmadığıyla ilgilidir.
Estetik terimi 18. yy ortalarında Alman filozof A. G. Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri