Seri portu bulunan cihazlar Modem ve seri fare gibi bazıları her ne kadar artık kullanılmıyor olsa bile diğerleri hâlâ kullanılmaktadır. Seri portlar, mikrodenetleyicilerin çoğu türlerinde çok yaygın bulunur. Bunlar, bir PC veya diğer seri cihazlarla iletişim sağlar.
Seri Port, seri olarak bağlanan bir bağlantı noktasıdır. Her seferinde içeri veyahut dışarı doğru bir bit veri aktarımı yapan fiziksel olarak var olan bir arayüzdür. Bilgisayarların tarihi boyunca terminal ve modem gibi haberleşme cihazlarının bağlantısı ve veri transferi için kullanılan porttur.
Bir değişkenin değerini, bir metni ya da bir sayıyı seri porta göndermek için Serial.print() ve Serial.println() fonksiyonları kullanılır. Gönderilecek bilgiler parantezler arasına yazılır. Serial.print() fonksiyonunda gönderilen veri ekrana basılır ve aynı satırdan devam eder.
Seri Port Nedir, Eşzmansız yani asenkron olmayan bir iletişim protokolüdür. Tek seferde tek byte bilgi gönderebilirsiniz ve karşı tarafın alıp almadığı kontrol edilmez. Kendi algoritmanızla kontrolü yapabilirsiniz.
Seri port haberleşme, bir bilgisayarın veya cihazın diğer cihazlarla haberleşebilmesi için kullandığı bir veri iletim yöntemidir. Bu haberleşme yöntemi, verileri sıralı olarak bir bit (1 veya 0) olarak gönderir ve alır.
İlgili 20 soru bulundu
Seri Port (RS232)
zamanda bilgilerin ardı ardına iletilmesiyle haberleşme gerçekleşir. Paralel portta 8 bitlik bilgi tek çevrimde gönderilirken seri portta aynı bilgi 8 çevrimde gönderilir. Bu olayı şu şekilde düşünebilirsiniz. 8 kişilik arkadaş grubunuzla beraber bir futbol müsabakasına gidiyorsunuz.
Paralel iletim, aynı anda iletilebilen bit sayısının fazlalığından dolayı seri iletimden daha hızlıdır. Fakat seri iletim için gereken hat sayısı daha az olduğundan dolayı seri iletimin maliyeti daha azdır ve paralel iletimden çok daha uzun mesafelere seri iletimle veri yollanabilir.
USB'de seri iletişim yapar ama veri hızı yüksektir ve Plug&Play yani Tak ve Çalıştır desteği sunar. Çoğu zaman paralel portlara LPT portu da denilmektedir. LPT LinePrinTer sözcüğünden alınmıştır.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE (veri terminal ekipmanı) ile DCE (veri taşıma ekipmanı) arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır.
Baud hızı, bir iletişim kanalında bilginin aktarılma hızıdır. Seri port bağlamında, “11200 baud”, seri portun saniyede maksimum 11200 bit aktarabildiği anlamına gelir.
Paralel port veya paralel kapı, bilgisayarın kasasının arkasında bulunan 25 pinlik D şeklindeki konnektördür. Genellikle yazıcı bağlanmak için kullanılır.
80 Portu Nedir? 80 numaralı port, http bağlantı protokolü ile internete erişim sağlayan porttur. İnternet erişimi sağlayan tüm cihazlar 80 portunu kullanırlar.
Port Kateter Neden Takılır? Kemoterapi gören hastalarda, kullanım kolaylığı sağlar. Kemoterapi portu takılan hastalara kemoterapi sırasında her seferinde damar yol açılmasına gerek yoktur. Kan örneği alınması için damar yolu erişimi sağlamak amacıyla cilt altına yerleştirilen bir cihazdır.
RS232 Seri Prt ile iki cihaz arasında görüntü ve bilgi aktarımı yapılmaktadır. Bunun için her iki cihazda da uygun programların kullanılması gerekmektedir. Ayrıca kullanılacak olan bağlantı ekipmanı da oldukça önemli olmaktadır.
RS232, hem asenkron hem de senkron veri aktarım modlarını destekler. Asenkron, PC ve diğer cihazlarla iletişim için daha yaygın olarak kullanılır. RS232 protokolü, verileri tek bir iletişim hattı üzerinden her seferinde bir bit iletir. Bu, onu uzun mesafeli iletişim için ideal bir çözümdür.
I.1.1 RS–232 Seri Port. RS–232 iki cihaz arasında bilgi alışverişine yönelik olarak tasarlanmıştır. Mesafe 15-30 m arasında değişebilmektedir.
RS-485, endüstriyel sahalarda cihazların seri haberleşmesinde kullanılan bir protokoldür. Seri cihazların birbiriyle konuşmasını veya seri cihazlardan veri alınmasını sağlar. RS-485, 2 kablo veya 4 kablo olmak üzere 2 tür kablolama opsiyonuna sahiptir.
Host (sunucu) gelen bağlantılar için 22 portunu (veya hangi port ayarlanmışsa) dinler.Secure Shell (SSH), bir ağ üzerinden gönderilen güvenli bilgi şifreleme kullanır. Telnet uzak bir kullanıcının bilgisayar erişim ve komutlar verebilmenizi sağlar.
23 TELNET: Uzak bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, erişim ve komut verebilmeleri için telnet üzerinden haberleşme sağlanır. Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.
Seri Ethernet Dönüştürücü Neden Kullanılır? Genellikle RS232, RS422, RS485 gibi aygıt seri yazıcılarını, barkod okuyucuları, ölçekleri, GPS'leri, tüketici ya da endüstriyel cihazları standart LAN ağı üzerinden bilgisayara bağlamak için kullanılmaktadır.
Bağlantı noktası, yuva ya da port, bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki kablo ile iletişimi sağlayan veri kanalı. Portlar, seri (COM) ve paralel (LPT) olmak üzere iki temel kısımda incelenir.
Bu portların çeşitleri de şu şekildedir: Seri portlar, paralel portlar, PS/2 portları, SCSI portu, FireWire bağlantı portu, RJ-11 portu, RJ-45 portu, USB portları, oyun portu, HDMI girişleri, ses kartı portları gibi.
Evinizde yerel sunucu kurma destekli online oyunlar oynamak, web siteleri veya projeleriniz için kullanabileceğiniz sunucular kurmak için ihtiyacınız olan şey port açmak. Aynı şekilde bir cihaza (örneğin IP kamera) uzaktan ulaşmak ve kontrol etmek için de portlara ihtiyacınız var.
Port, giriş, bağlantı yuvası, soket gibi anlamlara gelen, bilgisayar ağlarında kullanılan bir kavramdır. İki ağ cihazının birbirleri arasında haberleşmesi için kullanılır. Ağ üzerinde çalışan cihazın belirlenmiş bir uç noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri