1- Sanat Müzeleri:
Güzel sanatlar müzesi adıyla da bilinir. Daha çok resim ve heykel gibi sanatsal eserlerin kronolojik sırayla sergilendiği müzelerdir. Son yıllarda müzik ve edebiyat tarihine dair yazılı ve görsel eserlerin bulunduğu sanat müzeleri de açılmaktadır.
Günümüzde müze ve galeriler, sanat eğitimi alanında bireyin duygu, düşünce ve hayal dünyasının geliştirip yaratıcılığının olgunlaştırılabilmesi için doğal eğitim yerleri olarak son derece değerlidir. Müze ve galerilerin önemli etkilerinden biri de kendiliğinden yaygın bir sanat işlevini başlatmış olmalarıdır.
Müzeler, eserleri barındırma ve gelecek kuşaklara aktarma, sanat ve eğitim kurumu olmanın yanında kütüphaneleri, sergileri, toplantıları, çok işlevli salon ve atölyeleri, açık alanları ile hoşça vakit geçirten, eğlendirirken öğreten mekânlardır.
Devlet müzeleri, yerel yönetim müzeleri, üniversite müzeleri, askeri müzeler, bağımsız ya da özel müzeler, ticari amaçlı kuruluş müzeleri bu müze türleri içinde sayılabilir. A-Devlet Müzeleri: Devlete ait oian bu müzeler, korunması gerekli eski eserleri korumak ve değerlendirmek amacıyla kurulmuşlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Müzeler doğal, tarihi, sanatsal, bilimsel değerlerle ilgili objelerin saklandığı, korunduğu, incelendiği ve sergilendiği kurumlardır.
Gökmen, müzelerin en önemli işlevlerinin; toplama, koruma, araştırma, sergileme ve eğitim Page 7 olduğunu, son yıllarda ise bu işlevlerin araştırma, koruma ve iletişim olmak üzere üç temel işleve indirgendiğini belirtmektedir (www.evrensel.net, www.rmk-museum.org.tr).
Müze terimi bugün; kâr gayesi gütmeyen, kalıcı, topluma ve toplumun gelişimine hizmet eden, halka açık, “soyut” ve “somut” insanlık mirasını ve çevresini eğitim, çalışma ve eğlenme amacı için edinen, koruyan, araştıran, ileten ve sergileyen kurum olarak nitelendirilmektedir (ICOM, 2007a: madde 3.1).
Eğitim ortamı olarak müzeler çocuklara farklı öğrenme ortamları sunar. Müze ortamı çocuklara alternatif öğrenme yolları ile tanışma, gerçek nesnelerle aktif bir şekilde çalışma olanağı sağlar. Çocukların gözlem, mantık, yaratıcılık, hayal gücü ve beğeni duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunur.
Müze, çeşitli sanat eserlerinin sergilendiği ve korunduğu yapıya verilen isimdir. Müzenin birçok farklı türü vardır. Bundan dolayı müzelere farklı isimler verilmiştir. Örneğin, arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği yere Arkeoloji müzesi adı verilmiştir.
Galeride resimler, çizimler, heykeller, video, ses, performans, dekoratif sanat, el sanatları ve diğer koleksiyonlar bulunur. Sanat dünyası'nın bir parçası olarak çağdaş sanat galerileri iki tür sergi düzenler: bireysel ve kolektif. Bireysel galerilerde tek bir sanatçının eserleri halka sergilenmektedir.
* Bir müze gezisiyle hem tarihi hem de sanatsal bir yolculuğa çıkmış oluruz. Bu nedenle hem yaşadığımız şehrin müzelerini gezerek hem de gittiğimiz her şehrin müzelerine zaman ayırarak çocuklarımıza örnek olduğumuzda, kültürel olarak toplumun gelişmesine katkı sağlamış oluruz.
1939 yılında bir grup sanatçı Taksim Meydanı'nda bir dükkânda Taksim Daimi Resim ve Heykel Galerisi ismini verdikleri bir galeri açarlar. Bu galeri Türkiye'nin ilk sanat galerisi olma ünvanını da alır ancak kısa zaman sonra Taksim Meydanı düzenlemeleri sırasında dükkân yıkılır ve galeri de kapanır.
Müzeler, insanlara medeniyetlere ait eserleri bir arada sunarak, onlar arasındaki ilişkiyi sorgulamalarına ve o değerleri fark etmelerine yardımcı olur. Medeniyetlere ait kültür değerlerini fark etme önyargıları ortadan kaldırır. Böylece birey ile diğer kültürler arasında önyargısız bir iletişim kurulmuş olur.
Detaylı bir tanım yapacak olursak, sanat; insanın duygu ve düşüncelerini, hayallerini, yaşantısını somut ya da soyut malzemelerle yaratıcılık kullanılarak insanı etkileyecek şekilde anlatılmasıdır. Kısaca sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün dışa vurulmasıdır.
Eserler, müzelere bilimsel araştırma, sondaj ve kazılar yoluyla veya satın alma, bağış, zoralım (mahkeme kararı ile) veya bir başka müzeden devir yolu ile kazandırılmaktadır.
Çocuklar, müzede bulunan nesnelerle günümüzdeki nesneler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri düşüncelerinde karşılaştırırlar. Ayrıca müzeler gözlem, mantık, yaratıcılık, hayal gücü ve beğeni duygusunu ve estetik beğenilerini geliştirir veyaratıcı düşünmeyi desteklerler.
Müze ile eğitim, kültürel varlıkları, eski eserleri anlama, koruma ve yaşatma, kendi kültürünü ve farklı kültürleri çok yönlü ve hoşgörülü bir yaklaşımla tanımayı sağlamaktadır. Bu da müzenin kültürlerarası anlayış ve duygudaşlık geliştirme gibi hedeflere hizmet etmesini beraberinde getirmektedir (San, 2008: 149).
Müzeler, eğitim sürecinde bize gerçek yaşantılardan hareketle öğrenme olanağı sunan en etkili kurumlardan birisidir. Ayrıca müzeler, beğeni duygusu, gözlem, mantık, yaratıcılık ve hayal gücünün oluşması ve gelişmesine katkıda bulanabilecek başlıca yaygın eğitim kurumlarıdır.
Dünyada ilk müze, milad'dan önce üç yüz yılında İskenderiye'de birinci Ptolemaios zamanında kurulmuştur. Müze adı verilen ilk bina, aslında bir üniversitedir.Sanata ve bilime değer veren okulların bir araya toplanmasından meydana getirilmiştir. Bu ilk müzede, sanat eserlerinden ziyade eski kitaplar vardır.
Osman Hamdi Bey, burada toplanan eserlerin korunması için Mimar Alexandre Vallaury'e planlarını çizdirerek bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak bilinen binayı yaptırır. Bu bina, Türkiye'de müze binası olarak tasarlanan ilk binadır ve “Müze-i Hümayun” adıyla 1891 yılında ziyarteçilerini ağırlamaya başlar.
Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir. Sanat müzeleri kamu kuruluşları olabildikleri gibi özel kuruluşlar veya vakıflar da olabilirler.
Müzenin bilimsel ve kültürel üretimi ise koleksiyonları ile gerçekleştireceği araştırma, inceleme, sergileme ve bunlarla ilişkili etkinlikleridir. Müzeler sergileri aracılığıyla bilgiyi üretir ve iletirler.
Müze ile eğitim sürecinde öğrenciler gözlem yapabilir, objelerle algılar yoluyla ilgi kurabilir, düşünce ve duygularını daha kolay ifade edebilir, müzenin bakış açısını, barındırdığı mesajı anlamlandırabilir, kültürel değerleri ve yaşamı paylaşmaya, gerçeği anlamaya daha istekli olabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri