Rezene, kimyon, ısırgan otu gibi bazı bitkiler hem sütü artırabilir, hem sütün kokusunu güzelleştirebilir.
Rezene tohumlarındaki anetol bileşiği, ayrıca anne sütünü artırıcı doğal galaktogog özelliklere sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eden bu özellik, anne sütünü artırması nedeniyle emziren anneler için değerli kabul edilir.
Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.
Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler. Bu durum bebeğin doğduğu ailenin damak tadına aşina olmasını sağlar.
Farklı aroması ve kokusuyla, özellikle kış aylarında tükettiğimiz rezene çayı, süt arttırıcı özelliği nedeniyle emziren annelere sık sık önerilmektedir. Çünkü rezene çayının, yapılan pek çok bilimsel araştırmada östrojen hormonunu uyardığı saptanmıştır. Bu da direkt olarak anne sütünün üretilmesini tetiklemektedir.
Emziren anneler 1 tatlı kaşığı rezene tohumunun üzerine kaynamış suyu ekleyerek çayın 10 dakika boyunca demlenmesini beklemeliler. Daha sonra ılık bir şekilde tüketebilirsiniz. Emziren annelerin rezene çayını günde bir çay bardağı kadar tüketmeleri yeterli olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Birçok faydalı bitki çayları arasından kolik ağrılarına karşı en etkili bitkilerden biri olduğu bilinen rezeneyi kaynatıp suyunu süzerek bebeğinize verebilirsiniz.1,5 çay bardağı miktarını kaçırmadığınız takdirde haftada üç gün bebeğinize içirebileceğiniz rezene çayı için, rezene bitkisinin tamamen doğal halini bulmak ...
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
6) Rezene:
Sütü artırdığı konusunda hemen hemen bütün annelerin ve uzmanların hemfikir olduğu bitkilerden biri de rezene. Bitkiyi su veya çay olarak tüketmek mümkün. Hem süt yapımını artırarak emziren annelere hem de gazı ve koliği azaltarak bebeklere fayda sağlar.
Bu yüzden anneler emzirme döneminde günde bir bardak olmak üzere rezene çayı içebilirler. Rezene çayı gaz giderici bir etkiye de sahiptir. Bundan dolayı anne sütü ile birlikte bebekleri gaz yönünde den rahatlatmaktadır.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir. Bebeğe vermeden önce doktor onayı alınız.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir. Medikal ilaçlarla birlikte tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Ahududu Çayı ; Fazla tüketildiği taktirde doğum kasılmalarını tetikleyebilir.Erken doğuma neden olabilir. Adaçayı ; Düşüge neden olan bu bitki çayı ilk 3 ayda düşüğe neden olabilir. Kekik Çayı; Her gün içilen 2 bardak veya fazlası gebeliğin sonlanmasına neden olabilir.
Rezene, kimyon, ısırgan otu gibi bazı bitkiler hem sütü artırabilir, hem sütün kokusunu güzelleştirebilir.
Örneğin, emzirme sırasında annenin susuzluğu artacak ve su içmek isteyecektir. Emzirme sürecini bu ihtiyacını karşılamak için bölerse, bu bebekte bir rahatsızlık yaratabilir. Anneler genellikle, ihtiyaçlarını es geçerek yavrularını beslemeye devam ederler.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
İnek sütü bazlı mamalar bebekte gaz yapıyorolabilir. Bu durumda, mama değişikliği yapılabilir. Papatya, rezene, meyan kökü, güvercin otu, oğulotu, nane gibi bitkilerin çayları ve baharatlardan kimyon gaz problemi için etkili olabilir.
Rezene Çayı Kullanımı Alman Bitki Komisyonu ve İngiliz Bitki Kompendiyumu rezenenin günde şu miktarlarda kullanılmasını tavsiye ediyor: 0–1 yaş arasında 1-2 gram, 1–4 yaş 1.5–3 gram, 4–10 yaş 3-5 gram, 10–16 yaş ve üzeri 5–7 gram.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
2) Rezene Çayı
Sütü az gelen kadınların, emzirme döneminde kurtarıcısı olan rezene çayı aynı zamanda sindirimi de rahatlatmaktadır. Bebekte gaz oluşumunu önlemek adına rezene çayını günde 2 fincan ölçüde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri