Daha kapsamlı bir tanımla iletişim, mesaj, gönderici ve mesajı alan olmak üzere, üç önemli unsuru olan ve bilgi, deneyim, duygu, görüntü veya sesin iletilmesi ve işlenmesi sürecidir (Tutar, 2003).
İletişim öğeleri arasında mesaj, alıcı, kod, kod çözme, kanal, etkileşim, geri bildirim, çevre ve kültür yer alır. Mesaj, iletişim sürecinde iletilen bilgidir. Alıcı, mesajın alıcısıdır ve iletilen mesajı anlamlandırır. Kod, mesajın anlaşılır ve anlaşılmaz taraflarının bir araya getirilmesi için kullanılan bir araçtır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İleti (Mesaj): Göndericinin alıcıya aktardığı duygu, düşünce, istek ve mesajlardır. Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya gönderirken kullandığı yol veya araçtır.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilmek istenilen her türlü duyguyu, düşünceyi ve isteği ifade eden mesajdır. İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilen mesajdır. Diğer bir iletişim öğesi ise kanal olarak ifade edilebilir.
Sözsüz iletişim, konuşulan dilin dışında, jestler, mimikler ya da diğer dilsel olmayan işaretler aracılığıyla ifade edilen iletim biçimlerini kapsar. Günlük iletişimin önemli bir kısmı sözsüz iletişime dayanır.
İleti (Mesaj): Gönderici ve alıcı arasında iletişimin doğmasını sağlayan ve göndericinin alıcıya aktardığı duygu, düşünce ve isteklerdir.
Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir.
Bağlam: İletişim unsurlarının birlikte meydana getirdikleri ortamdır. Dönüt (Geri bildirim): Alıcının göndericiye verdiği her türlü yanıttır. Bir de şifre vardır. Gönderici, iletisini yazıyla, resimle, rakamla vb. aktarabilir.
Kodlama: Bir kod (düzgü) sistemi ile aktarılmak istenen bilginin iletiye dönüştürülmesidir. İleti oluşturulurken kaynak ve verici tarafından gerçekleştirilir. Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır. Kanal (Oluk): İletinin oluşturulduğu, taşındığı, aktarıldığı ortam ya da araçtır.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
® En etkili iletişim türü görsel iletişimdir. olduğundan daha etkili hale getirmek mümkündür. Bu öğeler; renk, çizgi, yazı, illüstrasyon, fotoğraf vb. elemanlardır. Çevremizde görme duyusu ile algıladığımız ve anlamlandırdığımız her şey görsel iletişimi oluşturur.
Mesaj Türleri Nedir? Mesaj türleri; iletişimde kaynağın alıcıya ilettiği mesajın sözlü mesaj ve sözsüz mesaj olmak üzere iki grupta incelenmesidir.
İletişim, sözlü ve sözsüz sembollerin kullanılmasıyla duygu, düşünce, tutum veya görüşlerin karşı tarafa aktarıldığı bir alışveriş sürecidir. Bu semboller dil, kelime, vurgu, şekil, eylem veya resim olabilir. İletişim hem kişilerarası hem de sosyal bağlamda merkezi bir konuma sahiptir.
Duygusal mesaj ileten göstergeler: duruş şekli, duruş mesafesi ve dokunuşlar dır.
Dünyanın ilk SMS'inin 3 Aralık 1992'de 22 yaşındaki İngiliz programcı Neil Papworth tarafından meslektaşı Richard Jarvis'e gönderildiği ve 'Merry Christmas' (Mutlu Noeller) yazdığı belirtildi.
SMS, Kısa Mesaj Hizmeti anlamına gelir. Mobil cihazlar arasında kısa metin mesajlarının alışverişine olanak tanıyan bir metin mesajlaşma hizmetidir. SMS mesajları genellikle maksimum 160 karakter uzunluğundadır ve çeşitli mobil ağlar üzerinden gönderilebilir ve alınabilir.
Sosyal amaçlı iletişim yöntemleri ile ön plana çıkan sosyal mesaj kavramı; bir sorun ya da konu ile ilgili toplumda farkındalığın oluştu- rulmasına aracılık ederek, tutum değişikliğini olumlu yönde yaratmaya yönelik kodlanan mesajların tümü olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri