Her yıl binden fazla öğrencinin diploma aldığı sanat tarihi bölümünden ise sadece 1 kişi öğretmen olarak atandı. Öğretmen atamalarında sanat tarihi bölümü mezunlarıyla ilgili olan inanılmaz tablo, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, Milli Eğitim Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesiyle ortaya çıktı.
Sanat Tarihi (SÖZ) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Sanat Tarihi Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Günümüzde, edebiyat fakültelerinde yer alan sanat tarihi bölümü 4 yıllıktır. Formasyon dersi alanlar sanat tarihi öğretmenliği yapabilir. Bu bölümden mezun olan kişiler televizyon, gazete ve dergilerde kreatif direktör ve danışman olarak çalışabilir.
Bakan Selçuk, 2018 yılı atama döneminde 5 bin ek ders ücreti karşılığı görev yapanların sözleşmeli öğretmenliğe atanması döneminde ise Sanat Tarihi alanına 1 kontenjan ayrıldığını ve 1 atama yapıldığını açıkladı.
İlgili 42 soru bulundu
Sanat Tarihi mezunları, sanat yayınevleri ve sanat dergilerinde editörlük, yazarlık veya eleştirmenlik yapabilirler. Bu alanlarda, sanat eserlerini değerlendirmek, eleştirmek ve analiz etmek gibi görevleri yerine getirebilirler.Sanat Tarihi mezunları, müzayede evlerinde de çalışabilirler.
Sanat Tarihi Bölümü için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi taban puanı 368,18037 ve başarı sıralaması 37347'dir. Bu bölüm için diğer en iyi iki seçenek arasında İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bulunur.
Bölüm mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler.
Sanat tarihçisi, sanat eserlerinin tarihsel arka planını inceleyen ve anlamlandıran bir meslek. Sanat tarihçileri, sanat eserlerinin tarihsel, kültürel, sosyal ve politik bağlamını araştırır ve yorumlar. eleman.net'te her gün güncel Sanat Tarihçisi ilanları yayınlanıyor.
Eğitim Fakültelerinin lisans programlarında Araştırma Teknikleri, Mezuniyet Tezi ve Öğretmenlik Uygulaması yer almaktadır. Ancak bu söz konusu dersleri Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları lisans sonrası Pedagojik Formasyon Programlarında almamaktadırlar.
Mezun Öğrencilerimiz
Bölüm mezunlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarda “Uzman Yardımcılığı”, “Uzman”, kamu ve özel müzelerde “Araştırmacı”, özel sektörde “Turizm Rehberliği” çeşitli kamu kuruluşları ile belediyelerde “Sanat Tarihçi” olarak çalışabilir.
eleman.net verilerine göre, Sanat Tarihçisi 2023 yılında ortalama 18.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sanat Tarihçisi , Ocak 2023 yılında ortalama 14.300 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Sanat tarihi bölümü sanat objelerinin tarihsel açıdan gelişimlerini, inceleyen tasarım, tür, biçim ve şekil olarak farklılıkları ayıran bir bölümdür. Sanat tarihi çalışmalar içerisinde yer alan; heykel, seramik, mimari, mobilya ve dekoratif eşyalar sanat tarihi materyalleri olarak karşımıza çıkar.
Uygulanan Başvuru Şartları (T.C. Vatandaşı Adaylar İçin)
ALES Sözel Puanı minimum 70 olmalıdır. Minimum yüksek lisans mezuniyet not ortalaması 2.85/4.0 (73.16/100) olmalıdır. GMAT minimum 500 olmalıdır. Program sınırı yoktur, ancak Sanat Tarihi ile ilgili temel bir alt yapı beklenmektedir.
Mezun olanlar bayındırlık projelerinde, özel müzelerde, akademisyen olarak üniversitelerimizde de görev alabilirler. Aynı zamanda formasyon eğitimi alarak öğretmenlik mesleğinde çalışma imkânı bulabilirler. Turizm alanında rehberlik yapabilirler.
Sanat Tarihi Bölümü'nün dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, devlet müzeleri veya özel müzelerde, arşivlerde uzman ve araştırmacı olarak görev alabildikleri gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde, Milli Saraylar Dairesi'nde iş imkânı bulabilmektedir.
Sanat tarihçisi sanatçıdan ziyade olarak sanatı yaratmakla değil, sanatı incelemekle mükelleftir. Sanatçı ve sanat tarihçisi aynı nesne üzerine farklı boyutlarda yaklaşan, anlayan ve okuyan insanlardır. Bu bağlamda bakıldığında sanat tarihçisinin sanatçıyı da incelemek ve anlamak zorunda olduğu görülebilir.
Staj Koşulları ve Kapsamı (Yükümlülük)
MADDE 3 Sanat Tarihi Bölümü Lisans programına kayıtlı öğrenciler, mezuniyete hak kazanabilmek için gerekli teorik ve pratik ders yüklerini tamamlamanın yanı sıra staj yapmak zorundadır.
"Sanat Tarihi"nin tarih, coğrafya, arkeoloji, arkeometri, antropoloji, paleografya, epigrafi, nümizmatik, kronoloji, etnografya, filoloji bilim dallarıyla ilişkisi vardır ve onlardan bilimsel olarak faydalanır.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Okumak için Ne Gereklidir? Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü okumak isteyen kişilerin TYT, YKS ve AYT sınavlarına girerek yeterli puanı alması gerekir.
Sanat tarihi derslerinde öğrenciler, görsel sanatlar, mimari, heykel, resim, fotoğraf ve film gibi alanlardaki tarihi süreçleri ve eserleri incelerler.
Bakanlık teşkilatında memur statüsünde 507, sözleşmeli arkeolog statüsünde 100 olmak üzere, arkeolog pozisyonunda toplam 607 personel görev yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri