Günümüzde, sonradan kendini geliştirerek çok yüksek sanatkârlık seviyesine gelebilen nadide insanların olduğunu görmekteyiz. Her yaratıcı düşünen insan sanatkâr mıdır diye sorulacak olursa bunun cevabı “hayır”dır. Çünkü her yaratıcı düşünce sanat olmadığı gibi her yaratıcı düşünen de sanatçı değildir.
San'a göre yaratıcılık,“Sanatsal alanda baş yapıtların ortaya çıkmasına neden olan süreçler bütünü ve ayrıca bir tutum ve davranış biçimidir.”
Yaratma Olarak Sanat
Bu yaklaşıma göre sanatçı hiçbir zaman doğayı taklit etmez, çünkü doğada mükemmellik yoktur. Mükemmellik gerçekte var olmayan, fakat ideal olan bir şeydir. Sanatın amacı, ideal ve mükemmel olandır. Mükemmelliği, sanatı, hayal gücünü, yaratıcı yanını kullanarak kendisi yaratır.
Artist, sanatçı veya sanatkâr, sanat ile uğraşan kişi. Edebiyat, müzik, resim ve daha birçok farklı sanat dalı ile uğraşan kişiler için kullanılan ortak ad. İsim hali sanat, yaratıcılık, ressamlık, ustalık, hüner, beceri gibi anlamları ifade eden art kökünden türetilmiştir.
Sanatçının görsel dünyayı algılaması bir biçimlendirme sürecine katılması anlamına gelir; bu özel bir çaba gerektiren yaratıcı bir eylemdir. Bu eylemle sanatçı zihinsel imgesini daha önceden var olan imgelerle çakıştırır; eğer, ortak bir duyarlılık ve bilinçte bunları birleştirebilirse sanat yapıtı oluşmaya başlar.
İlgili 27 soru bulundu
Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir.
Sanatçı, gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir. Bunu da bazen bir heykel bazen bir şiir bazen de bir beste ile yapar. Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir.
Sanatçıyı diğer insanlardan ayıran, onun kişiliğidir. Onun hayal kurma gücü, duyarlığı, duygululuğu, çağrışım zenginliği, gerilim sürekliliği ve sabrı gibi özellikleridir.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
Öz. Modern yaşamda, yaratıcılık barındırmayan herhangi bir etkinlik düşünülemez. Yaratıcılık aynı zamanda sanat eseri yaratım sürecinin de en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bu tür bir yaratma eylemi, sanatsal yaratma olarak adlandırılır.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Tanım. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde yaratıcılık, “Yaratıcı olma durumu”, "Yaratma yeteneği" ve ruh bilim disiplininde “her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık” olarak tanımlanıştır.
En kapsamlı yaratıcılık tanımını ise Torrance 1974'de yapmıştır. Bu tanıma göre, yaratıcılık, kayıp bilgi ve elemanlara karşı duyarlı olma; zorlukları tanıma, çözümler arama, kayıp durumlar üzerine hipotezler kurma, bunları deneme, değiştirme yeniden deneme ve sonuçlar elde etme durumudur.
Bu kelime, “yaratmak, doğurmak, meydana getirmek” anlamlarında kullanılmaktadır (San, 2004). Sözlük anlamıyla yaratıcılık, “yaratıcı olma durumu; her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık” olarak ta- nımlanmaktadır (TDK, 2019a).
Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok.
Yaratıcı bir kişi olarak üstün duyarlıkta olan sanatçının bazı özellikler taşıdıgını görürüz. Meraklıdır, çevresinde olanları takip eder, olayları analiz edip onlardan sentezler yapar. İstün bir algılama yetenegine sahiptir. Psikolojik açıdan özgür olmak ister, kendi bildigini yapar.
Sanat, insanın insan olma serüvenidir. Sanat, toplumsal-kültürel yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Sanatçı etkilenir ve kendine has heyecanlarını, duygularını, etkilendiklerini, hayal gücünü, duyumlarını özgürce kullanarak ifade eder ve sanat eseri ortaya çıkar. Sanattaki yaratıcılık ilk insanlara dayanır.
Sanatçılar, toplumun önemli bir parçasıdır ve sanatlarıyla topluma değerli katkılarda bulunurlar. Sanat, insanların hayatlarına anlam katar, duygusal zenginlik sağlar ve toplumun ilerlemesine katkıda bulunur. Sanatçıların yaratıcılıkları ve eserleri, toplumun gelişimine ve refahına katkıda bulunan önemli bir etkendir.
Sanat, insanın zorunlu ihtiyacını gidermek için eşya yapmayla başlamıştır.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Nesne ve resim bağlamında sanatta gerçeklik, sanatçının kim'liğine bakar. Ona referansta bulunur. Sanat eseri bu nedenle birey ve varlık arasında bir anlam formuna dönüşür. Sonuç olarak, Sanattaki gerçeklik; bilfiil (aktüel olarak) ortaya konan, anlam tabakalarının varlığına dayanır.
Öznel eleştiri (yaratılıştan olan, içsel) salt; tek bir sanat yapıtında gözlemlenen ve duyusal bilgiden doğan ve anlamları oluşturan özelliklere ilişkin içsel veriler üzerinde yoğunlaşır. İkincisi bağlam içinde (dışsal) eleştiridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri