Evet, istediğiniz bölümde yüksek lisans yapabilirsiniz. Yüksek lisans programları, çeşitli akademik disiplinlerde sunulur ve genellikle bir üniversitenin veya eğitim kurumunun fakülte veya bölümleri tarafından yürütülür.
Genel olarak, herkes istediği alanda yüksek lisans yapabilir, ancak bazı önemli faktörler ve gereksinimler vardır.
Lisansüstü eğitime başvurabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmalısınız. Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
uzerine yüksek lisans yaparsa yüksek mühendis ünvanını kesinlikle alamaz.Sadece ele muh. diplomasına sahip olur.Muh. dışında da durum aynı. Örneğin müh. dışı bir meslek sahibi müh. üzerine YL yaparsa yüksek müh. olmaz.En önemlisi imza yetkisi olmaz.Sadece müh.
Yüksek lisans her lisans mezununun kendi alanında ve belirli şartlar dâhilinde başka alanlarda yapabileceği, lisansüstü eğitimin ilk basamağıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci alımı ise lisans mezuniyet not ortalamasına göre en yüksekten en düşüğe göre sıralanır ve kontenjan sayısı kadar asil ve yedek adaylar seçilir.
Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
Yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınızı belirtmek için genellikle CV'nizde veya başka bir yerde "Yüksek Lisans" derecesine sahip olduğunuzu belirtirsiniz. Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
Hayır. Psikolog unvanı yalnızca YÖK tarafından kabul edilen psikoloji lisans programlarından mezun olanlar tarafından kullanılabilir. Yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimi psikolog unvanı kazandırmaz.
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Tezli yüksek lisans programının normal öğrenim süresi 4 yarıyıl, azami süre 6 yarıyıldır.
- Öncelikle mutlaka 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. - YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş ALES üzerinden 55 puan almak gerekmektedir. (Tezsiz yüksek lisans için istenmez.) - Mutlaka lisans diploması başvuru anında elde bulunmalıdır.
Bu alan, lisans bölümünün yan dalı olabilir ya da yüksek lisans yapılan başka bir konu olabilir. Yüksek lisans yaptığınız süre boyunca, üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilirsiniz. Bu durum, akademisyenlik yolunda size tecrübe kazandırır ve CV'nizi güçlendirir.
Bireyin mevcut mezun olduğu bölümün dışında, ilgi duyduğu alanda yaptığı akademik çalışmaya alan dışı yüksek lisans denir. Örneğin sosyoloji bölümünden mezun olan bir kişi, halkla ilişkiler alanında yüksek lisans yapıyor olabilir.
Tezli Yüksek Lisans programına başvuru yapabilmek için üniversitelerin Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi veya muadili fakültelerden lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Devlet Memurları Kanununda yüksek lisans dersleri sebebiyle memurlara mesai saatleri içerisinde izin verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
İş İmkanlarının Artması: Yüksek lisans derecesi, iş arama sürecinde rekabet avantajı sağlar. İşverenler, yüksek lisans derecesine sahip adayları, daha derinlemesine bilgiye ve uzmanlığa sahip oldukları için tercih edebilir.
Bir doktora tezi ile yolunuza devam etmek; Kariyer merdivenini daha hızlı tırmanmak; Belirli bir konuya yoğun ilgi duymak; Belirli bir alanda uzmanlaşmak, yüksek lisans yapmak için başlıca nedenler arasında sayılabilir.
Soru: Birden fazla yüksek lisans programına kayıt olabilir miyim? Cevap:Birden fazla Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olunabilir ancak birden fazla Tezli Yüksek Lisans kaydınız olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri