Bir şarkıcı olmak için lisans eğitimi şart değil. Ama bu alanda bir üniversite ya da konservatuar eğitimi almak hem çok daha bilinçli ilerlemeni hem de profesyonel bir yaklaşım içinde olmanı sağlar.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok.
Sonda söylememiz gereken şeyi başta söyleyelim: Profesyonel müzisyen olmak için elbette konservatuar eğitimi almak şart değil. Ancak konservatuar eğitimi faydaları itibariyle geleceğinizi şekillendirmenize büyük oranda yardımcı olabilir.
Müzisyen olmak için üniversitelerin konservatuvar bölümlerinde 4 yıl eğitim almak gerekmektedir. Konservatuvarda öğrenim görmeden ses ya da enstrüman eğitimi alınarak da müzisyen olunabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
“Yalnızca doğuştan yeteneği olanlar şarkı söyleyebilir” inancı çeşitli medya programları ya da filmler sebebiyle yaygın olsa da önemli olan esas nokta; kişinin ses gelişmişliğinin tamamlanmış olması, ses sınırının belirlenmesi, ses renginin tanınması ve tüm bunlara göre bir eğitimden geçmesidir.
Müzik, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm kişileri özel yetenek sınavına göre kabul etmektedir.
Genel olarak, Türkiye'de müzisyenlerin ortalama aylık brüt maaşı 13.000 TL ile 28.000 TL arasında değişebilir. Ancak bu rakamlar, müzik türüne ve müzisyenin popülerliğine göre değişebilir. Örneğin, popüler ve ünlü müzisyenler daha yüksek maaşlar alabilirler.
İster kamera önü oyunculuk, ister tiyatro oyunculuğu olsun sektörde her zaman konservatuar okumuş oyuncu adayları bir adım öndedir. Fakat oyuncu olmak için konservatuar şart mı sorusuna verilecek cevap hayırdır.
Güzel sanatlar lisesi bölümleri ne diye merak edecek olursanız ise bölümler arasında; resim, müzik, fotoğrafçılık, grafik tasarım, heykel, tiyatro gibi bölümler sayılabilir. Yeteneklerinize ve ileride yapmak istediğiniz mesleğe göre yetenek sınavlarına hazırlanmalısınız.
Artist, sanatçı veya sanatkâr, sanat ile uğraşan kişi. Edebiyat, müzik, resim ve daha birçok farklı sanat dalı ile uğraşan kişiler için kullanılan ortak ad.
Sanatçı, gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir. Bunu da bazen bir heykel bazen bir şiir bazen de bir beste ile yapar. Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir.
Bu kanunla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanan sanat okullarında, bir bütünlük sağlamak amacı ile öğretim süresi ikisi hazırlık ve üçü de mesleki olmak üzere ilkokul üzerine beş yıl olarak düzenlenmiştir.
Ancak ressam olmak için formal bir eğitim şartı yoktur.
Cevabınız evetse bunun yalnızca yetenek ile ilgili olmadığını belirtmemiz gerekir. Oyuncu olmak için yeteneğin yeterli olmadığını ve ciddi bir eğitimden geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Oyunculuğu profesyonel bir meslek olarak yapmak istiyorsanız mutlaka eğitim almanız gerekmektedir.
Şarkıcılık Eğitimi Almak
Bir şarkıcı olmak için lisans eğitimi şart değil. Ama bu alanda bir üniversite ya da konservatuar eğitimi almak hem çok daha bilinçli ilerlemeni hem de profesyonel bir yaklaşım içinde olmanı sağlar.
Sınav koşulları: Lise mezunu olan 21 yaşını doldurmamış ve aşamalı özel yetenek sınavını kazanan adaylar kabul edilirler.
Solistin maaş ortalaması 5000 TL ile 30.000 TL aralığındadır. Solistlik mesleğinin maaş aralığını belirleyen faktörler, solistlik tecrübesi ve müzik piyasasındaki ündür. Turnelere katılma, konser verme gibi ekstra durumlar, maaş miktarını etkileyen bir diğer faktördür.
Sanatçılar, 1 milyon akış başına ortalama 3.300 ila 3.500 dolar arasında bir gelir elde edebiliyor. Bu rakamlar 2020 ve 2021'de bir dereceye kadar dalgalandı ve şirketin 2006'da kurulmasından bu yana ilk kez yükseldi.
Konserler, Türkiye'de müzisyenlerin en buyuk gelir kaynağı. Onun dışında birçok ünlü müzisyen studyo sahibi, prodüktörlük yapıyor veya grup koçluğu gibi işlerle uğraşıyor. Bir de enstrüman dersleri var. Başka da birşey yok albüm satışı vs. gibi.
Konservatuvar mezunları arasında müzik bölümünü bitirenler; şarkıcı, müzik öğretmeni, akademisyen, piyanist, eğitmen, müzik terapisti, aranjör, müzik yazarlığı, ses ve kayıt mühendisliği, stüdyo mühendisliği gibi sayısız alanda çalışabilirler.
Bir de şöyle bir durum var: Müzisyenlik bir meslek değil, hayat tarzı ve yaşam felsefesidir. Bu açıdan baktığınızda yorgunluk hissetmezsiniz. Eğer müziğe meslek olarak bakarsanız, onu sadece geçim kaynağı olarak görürseniz işte o zaman müzik sizin için yorucu bir hâle gelebilir.
Şarkıcı, şarkı söyleyen, şarkı söyleme yeteneği olan veya mesleği şarkı söylemek olan, bir müzik eserine eşlik etmek için sesini kullanan müzisyen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri