Dilimize Arapçadan geçmiş olan sanayi kelimesi, ham maddelerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan iş kollarına verilen ortak addır. Bu kelime meslek manasına gelen ''sina'at'' sözcüğünden türetilmiştir.
Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir.
Ham maddelerin veya yarı mamullerin kullanıma hazır hale getirilmesi aşamasına sanayi denir. Başka bir tanımlama ile mal, hizmet ve gelir kaynağını üreten teşebbüsler denilebilir. Günümüzde sanayi faaliyetleri birincil, ikincil ve üçüncül sanayi olarak sınıflandırılmıştır.
Ham madde ve yarı mamullerin çeşitli alanlarda kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan sektörler “sanayi” olarak adlandırılır. Üretilen malın ölçeğine, harcanan iş gücüne ve teknik ekipman gereksinimine bağlı olarak sanayinin türü değişiklik gösterir.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
İlgili 23 soru bulundu
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
%36,4'ünün termik santraller, %12,8'inin imalat sanayi işyerleri, %8,6'sının köyler, %1'inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5'inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
Bir ülkenin refah seviyesi, zenginliği ve istihdam yolu mutlak bir şekilde sanayileşmeden geçer. Günümüzde gelişmiş ülkelerin tamamı sanayileşmiş ülkelerdir. İstihdam konusuna odaklanan ülkeler yeni üretim alanları oluşumunu desteklerler ve bu şekilde yeni iş kollarına elverişli ortamların oluşmasını sağlarlar.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
3-Sanayi; Hammaddelerin işlenerek farklı ürün ve malların elde edilme işlemleridir. Bölgenin hammaddeye yakın olması, coğrafi konum ve ulaşım ağı sanayinin gelişmesinde önemli rol oynar. İstanbul, Bursa, İzmir, Adana ve Gaziantep önemli sanayi illerimizdir.
İşlenmemiş (hammaddelerin) veya yarı işlenmiş maddelerin kullanıma hazır hale getirilmesine sanayi denir.
Sanayi Devrimi'nin yaşanmasına, Avrupa nüfusunun hızlı artışı, sömürgecilik, teknolojik ilerlemeler ile üretilen buharlı makineler, girişimciliğin ve ticaret hukukunun gelişmesi, sanayi yatırımlarının artması, Kapitalizmin gelişmesi, ekonomik ve ticari haklar ve özel mülkiyetlerin güvence altına alınması neden olmuştur ...
Sanayi kelimesinin doğru yazılış biçimi " sanayi" şeklinde yazımı olmaktadır. Sanayii şeklindeki yazım ise tamamıyla yanlıştır.
Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi; Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi ortaya çıkarmasıyla birlikte, yaşanan gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimine katkı sağlamasına ve artırmasına denmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sanayi kelimesi, ham maddelerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan iş kollarına verilen ortak addır. Bu kelime meslek manasına gelen ''sina'at'' sözcüğünden türetilmiştir.
Sanayileşme, mal üretiminde makineleşmeyi, milli gelir içinde sanayinin payının artmasını ifade eder. Geniş anlamda, üretim tekniklerinde yeni tekniklerin uygulanması, üretilen malların kalitesinin yükseltilmesi, üretim maliyetlerinin azaltılması ile ülkede ekonomik, siyasal ve sosyal değişikliklerin oluşmasıdır.
Sanayileşme Nasıl olur? Sanayileşme; yeni üretim tekniklerinin üretime uygulanması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, üretimin azalan maliyetlerle gerçekleştirilmesi ile ülkenin ekonomik, sosyal ve toplumsal alanlarda uğradığı değişiklikleri de kapsar.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır.
Cumhuriyetin ilanından 1929 yılına kadar olan sü- reç ise serbest ekonomi yani liberal dönem olarak nitelendirilmektedir. Bu dönemde İzmir'de düzen- lenen I. İktisat Kongresi, sanayiye verilen öne- min ilan edildiği ve ekonomik bağımsızlığın vur- gulandığı sanayileşme politikalarının başlangıç noktası olmuştur.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini 16 ay sonra yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 yılının ilk 10 ayında aktif sanayi kuruluşu sayısının 157 bin 988 olduğunu açıkladı.
Manchester 18. yüzyılda dünyanın sanayileşmiş ilk şehri hâline gelmiştir.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
Sözgelimi, tarımsal hammaddeleri, doğal kaynakları işleyen sanayi kuruluşları hammadde kaynaklarına yakın alanlarda (tekstil, demir-çelik, taş ve toprağa dayalı sanayi gibi), gıda sanayii tüketiciye yakın alanlarda, petro- kimya sanayii limanlara yakın yerlerde kurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri