Pişirmeden önce kullanacağımız tavayı/yağı uygun sıcaklığa getirmemek! Nerede pişirilirse pişirilsin balık mutlaka ortam ısıtıldıktan sonra pişirilmelidir. Örneğin tavada pişirirken orta ateşte yağını ısıttıktan sonra pişirin. Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır.
Tavada balık kızartırken en önemli noktalardan biri yağın sıcaklığı. Zira yağ gereğinden fazla sıcak olursa dışı çok pişer ve yanar. Yağın sıcaklığı gereğinden daha az olursa da balıklar ıslak ıslak, vıcık vıcık ve aşırı yağlı olur. Yani tüm dikkatinizi yağın doğru sıcaklıkta olmasına yoğunlaştırmalısınız.
Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür.
Balığın, tuzlu süte yatırıldıktan sonra biraz unlanıp kızartılması daha nemli olmasını sağlar. Dilbalığı ve dülger gibi dağılma özelliği olan balıklar sotelemeye uygun değildir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Taze balık mı dağılır bayat balık mı? Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır.
İlgili 23 soru bulundu
1- Çok ağır bir kokusu vardır. 3- Pullu balık olduklarından, pullu olup olmadıklarını kontrol ediniz. Pulları yok ise bayattır. 5-Balığı kestirip temizlettiriniz, taze ise balık kolayca kesilmez.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Balık kızartırken tavanın içine bir miktar maydanoz eklerseniz balık kokusunun diğer odalara yayılmasını önleyebilirsiniz. Mandalina, limon, portakal ve greyfurt kabuklarını bir tavanın içinde kavurduğunuzda mutfakta oluşan balık kokularını yok edebilirsiniz.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Taze balıkların pulları çok daha parlak ve ete yapışık bir halde durur. Pulları dökülmüş ve parlak görünmeyen balıklar bayattır.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Pişmiş balık ise bozulmaya başladıktan sonra bile lapa gibi bir tabaka oluşturmaz. Bir sonraki adım balığı koklamak. Muhtemelen bildiğiniz gibi, hem pişmiş hem de çiğ balık, balık gibi kokar. Ancak buzdolabında bozulmaya başlayan balıklar keskin bir balık kokusuna sahip olacaktır.
Özetle çiğ balık dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabı olarak buzdolabında 5 derecelik rafta yaklaşık 2 gün, -5 derecelik buzluk ortamında 10 – 15 gün, – 25 derecelik deep freze dondurucularda ortalama 6 ay boyunca muhafaza edilebilirsiniz.
Yağ kızdıktan sonra unladığınız hamsileri tavaya dizin ve orta ateşte pişirin. Pişirdiğiniz hamsileri kapak yardımı ile çevirin. Ek bilgi: Hamsileri pişirirken kurutmamaya dikkat edin. 5-6 dk. pişirme için yeterli olacaktır.
Zeytinyağı ile balık pişer mi? Eğer balıklarınızı kızartmak istiyorsanız mutlaka fındık yağı kullanın. Çünkü fındık yağı diğer yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve geç yanar. Tereyağı, zeytinyağı en hızlı yanan yağlar olduğu için balık kızartmada bu yağlar kullanılmamalıdır.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balık neden parçalanır? Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor.
Bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları kırmızıdan çok kahverengi olmuştur. Bayat balığa bastırıldığında parmak izi kalır ve yumuşamıştır. Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Balık pişirirken neden un kullanılır? Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Tüm balıkları pişirdikten sonra bir tencerenin içerisini suyla doldurun. Tencereye sirke, çubuk tarçın ve karanfil koyarak kaynatın. Limon kabuklarını ince bir şekilde soyduktan sonra ocağın en küçük bölmesinde, kısık ateşte yakın. Bu koku ortama limon aroması katacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri