Sanayi en çok Marmara'da,en az ise Doğu Anadolu'da gelişmiştir.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Sanayi en çok Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Bunda en önemli etmen ulaşımdır. Diğer şartların da burada uygun olması sanayileşmeyi hızlandırmıştır. İstanbul – Adapazarı arası, İzmir çevresi, Mersin Adana arası, Bursa, Ereğli, Karabük, İskenderun, Eskişehir, Ankara ve Gaziantep sanayinin en geliştiği İllerdir.
%36,4'ünün termik santraller, %12,8'inin imalat sanayi işyerleri, %8,6'sının köyler, %1'inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5'inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
SANAYİ VE BÖLGELER
Yani diğerlerine göre sanayi ve iş olanakları Ardahan'da daha az gelişmiştir. Ülkemizde Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz bölgesi, Karadeniz Bölgesi, iç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere yedi bölgede bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kocaeli, yüzölçümü ve nüfus açısından ülke içerisinde büyük bir paya sahip olmamasına karşın imalat sanayi açısından ülkemizin en önde gelen illeri arasında yer almaktadır.
Ülkemizde 2011 verilerine göre sanayi sektörü varlığının yaklaşık % 52'si Marmara Bölgesi'ndedir. Gerek bölge içinde gerekse ülke içinde en büyük pay İstanbul'dadır. Ülke içindeki toplam işyerlerinin % 32'si, çalışanların % 24,4'ü, yatırım teşvik belgelerinin % 33,8'i İstanbul'da yer almaktadır.
Bölgede sanayinin gelişmesinde; hammadde temininin kolay olması, hinterlandının geniş olması, ulaşım kolaylığı, işgücünün fazla olması, pazarlama kolaylıkları, tüketici nüfusun fazla olması etkili olan faktörler olarak yer alıyor.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Marmara Bölgesinde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir. Bölgedeki en gelişmiş sanayi İstanbul-Bursa-Kocaeli şehirlerinde olmakla birlikte bölgenin diğer yörelerinde de yaygın sanayi faaliyetleri vardır.
Bölge ekonomisinin temelini sanayi ve ticaret oluşturur. Türkiye sanayi üretiminin yarısından çoğunu burası gerçekleştirir. Türkiye'de ekili-dikili alanların, oranca en fazla olduğu Marmara Bölgesi'nde; tarım yaygın olarak ve modern yöntemlerle yapılır.
İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması"na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 136,8 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 3 Nisan 1937'de, o dönem 13 haneli bir köy olan Karabük'te kurulan demir çelik fabrikasıyla ağır sanayi yolculuğuna başlayan Türkiye, bugün çelik üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
sanayi. İstanbul'da Zorlu Center İstanbul, Türkiye'nin "sanayi merkezi"dir. Türkiye'nin endüstriyel işgücünün yaklaşık %20'sini istihdam etmekte ve Türkiye'nin endüstriyel çalışma alanının %38'ine katkıda bulunmaktadır.
Orta Anadolu'nun batıya açılan kapısı olarak tanımlanan Eskişehir; ulaşım kolaylığı, enerji olanakları, uygun tarımsal yapısı ve zengin maden kaynaklarının yanı sıra sanayide de oldukça gelişmiş illerden birisidir.
Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir. Zaten bölgenin en büyük ve gelişmiş kenti İzmir'de bu bölümde yer alır.
Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından büyük bir ildir. Kocaeli'nin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin payı yüzde 51'dir.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Böylece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruluş onayı verilen OSB sayısı 345'e çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının kuruluş onayı verdiği 34 tarım ihtisas OSB de dahil edildiğinde Türkiye'deki toplam OSB sayısı 379'a yükselmiş oldu.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
THY İlk Sırada!
Listedeki büyük şirketleri sıralamadan önce bir özet yapalım. Ardından da detaylı olarak en büyük şirketleri ve marka değerlerine bakalım. Türkiye'nin en değerli markaların listesinde ilk sırayı 1 milyar 604 milyon dolarlık marka değeriyle 2019, 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi THY aldı.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Son olarak piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketleri sıralandı. Listenin birinci sırasında Apple yer almışken, onu, hemen ardından ise Microsoft takip etti.
Fabrika olarak çok gelişmiş bir bölgedir. Bölgede ilk başta akla gelen şehirler olarak Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Kayseri, Konya, Kırşehir ve Sivas şehirleri vardır bu şehirlerin yanında ise Aksaray, Çankırı, Karaman, Nevşehir, Niğde ve Yozgat şehirleri sanayi bakımından gelişmiş şehirlerdir.
istihdamdaki payı %17.6 ve dış ticaretteki payı %3.5'dir. Sanayi sektörünün ise GSYİH içerisindeki payı %22.8, istihdam içerisindeki payı %20.5 ve dış ticaret içerisindeki payı %94.3'dür (TÜİK, 2020).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri