Mahkemenin Değerlendirmesi Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Mahkeme, sanığın hazır bulunmasına her zaman karar verebilir. Bu anlamda sanık hakkında zorla getirme kararı çıkartılabileceği gibi yakalama emriyle de sanığın getirilmesi her zaman sağlanabilir. ***Sanık duruşmada hazır bulunmasa da müdafi, duruşmanın bütün oturumlarında hazır bulunma yetkisine sahiptir.
Kovuşturma safhasında aslolan sanığın duruşmada hazır bulunması, “yüzyüzelik” ve “doğrudan doğruyalık” ilkelerinin uygulanmasıdır. Savunmanın esas olması nedeniyle, kişi hürriyeti ve güvenliğinin tedbiren veya cezaen kısıtlanması kararları, bireyin yokluğunda verilemez.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder.
İlgili 42 soru bulundu
Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Duruşmaya/mahkemeye gidilmemesi halinde bazı yaptırımlar ortaya çıkabilir. Gidilmeyen duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanık veya şikayetçi hakkında ikinci duruşmaya zorla getirilme kararı verecektir. İlk iki duruşmaya da katılmama halinde, sanık hakkında yakalama kararı verilebilir.
Sanığın duruşmada hazır bulunması kendisi açısından bir hak olduğu gibi aynı zamanda bir yükümlülüktür. Bu nedenle sanığın duruşmadan haberdar edilmesi ve duruşmaya katılmasının sağlanması gerektiği gibi kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılabilmesi de mümkün değildir.
Sanığın kağıttan okuyarak savunma yapmasının engellenmiş olması çok net savunma hakkının ihlalidir. CMK'da bu şekilde savunma yapılmayacağına ilişkin hüküm bulamayınca kağıda el koyup dosyaya eklemiş.
CMK 235'e göre şikayetçinin dinlenmesi gerekip gerekmediğine mahkeme karar verir.
Dava verilen ifadeden 1 yıl sonra da 1 gün sonra da açılabilir ya da hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre de bu süre değişkenlik gösterir.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim (duruşmada sözlü bildirim) olunur. Tüm mahkemelerde hükmün tefhimi, hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek taraflara duruşmada okunması yoluyla gerçekleştirilir. Kural olarak hükmün gerekçesi de bu duruşmada açıklanmalıdır.
Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”
Şüpheli soruşturma aşamasında, yani suça konu olayın incelendiği Cumhuriyet savcılığı araştırmasında, suçu işlediği yönünde şüphe duyulan kişidir. Sanık ise şüpheli hakkında dava açıldığında, kovuşturma aşamasında, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Yani sanık, şüphelinin devamıdır.
Öyle ki; sanık hakkında mahkumiyet kararı verilebilmesi için, sanığın suç işlediğine dair şüphenin ortadan kalkması, sanık aleyhine yüzde yüz yenilmesi gerekmektedir. Sanık hakkında mahkumiyet kararı verilebilmesinin şartı, şüphenin ortadan kalkıp, mahkemenin suçun işlendiğine dair kesinliğe ulaşmasına bağlıdır.
Sonuç olarak; suç işlediği iddia edilen kişi, hakkında dava açılmadan önce soruşturma aşaması esnasında “şüpheli” olarak adlandırılırken; kovuşturma aşamasına geçilip hakkında dava açılmasıyla “sanık” olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri