Ayrıca, Irak'ta konuşulan yerel Arapçanın uzantısı olan Şanlıurfa Arapçası Türkiye'de Hatay, Mardin ve Siirt'te konuşulan Arapçadan oldukça farklıdır.
Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.
Hz. Ömer'in 634 ve 644 yılları arasında Halife olduğu dönemde yapılan Arap-İslam fetihleri neticesinde İyâz b. Ğunm (ö.641) komutasındaki Arap-İslam ordusu günümüzde Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak adlandırılan o devirde el-Cezire bölgesi diye isimlendirilen coğrafyayı M.640 senesinde fethetmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
"Peygamberlerin atası" kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, kültürel değerlerinin yanı sıra inanç turizminde ön plana çıkıyor.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
Atatürk'ün ziyaret edemediği iller de oldu: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis ile o dönemde ilçe olan veya sonradan kurulan Bartın, Karaman, Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
"Şanlıurfa'ya iz bırakan, ayak basan 7 peygamberimiz var. Türbesi Şanlıurfa'da olan Eyyüp peygamber, doğduğu makamın olduğu İbrahim peygamber var. Şuayip şehrinin de olduğu Şuayip peygamber var ve burası Elyasa peygamberin türbesinin olduğu bir kent.
Urfa Şivesi - Mehlenin Uşağları - Domatese - Frenk Patlıcana - Balcan Bibere - İsot Maydanoza - Bahtenüz Diyorsan Bil ki Şanlıurfalısın ve Çok Farklısın... | Facebook.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
İçecek olarak tüketilen halkın “Biyanbalı” dediği şerbet, meyan kökünden yapılmaktadır. Urfa Meyan Şerbeti (Biyanbalı) sıcakların en etkili şekilde hissedildiği Şanlıurfa'da sıcak günlerin ve Ramazanlarda iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Meyan Şerbeti, meyan bitkisinin kökünden elde edilen bir içecektir.
Şanlıurfa yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Urfa kebabıdır. Kıyma, kuyruk yağı, soğan ve tuz ile hazırlanan Urfa kebabı, şişlere geçirilir ve ağır ağır pişirilir. Ardından bulgur pilavı ve közlenmiş sebzelerle birlikte sunulur.
İnanç önderlerini bağrından çıkaran Urfa, peygamberlere izafe edilen makamları ile tarih boyunca "Peygamberler Şehri" veya "Peygamberler Diyarı" adıyla da anılmaktadır.
İslam mitolojisine göre İbrahim'in Balıklıgöl platosu içindeki bir mağarada doğduğunu söylemektedir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Türkiye'de Sünni Araplar daha çok Batman, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Muş, Siirt ve Şırnak gibi illerin merkez ve köylerinde yaşamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri