Sansarlar familyasına, sansarların yanında samurlar, porsuklar ve gelincikler de dahildir. Eskiden bu familyaya mensup sayılan kokarcalar (Mephitidae) modern bilimde ayrı bir familya olarak kabul edilir.
Bayağı gelincik (Mustela nivalis), sansargiller (Mustelidae) familyasından küçük bir etçil türü. Etçiller takımının en küçük üyesidir. Kakım (Mustela erminea) ile birlikte Avrupa'nın en yaygın gelinciğidir.
Doğada daha çok böcek, fare gibi besinlerle beslenirler. Lakin tavuk yeme gibi alışkanlıkları da bulunan bu hayvanlar kırsal kesimlerde kümeslere saldırabilmektedir.
Avrasya'da, Kuzey Afrika'da ve Kuzey Amerika'da yaşarlar. Türkiye'nin ise pek çok bölgesinde görülürler. Yaşam alanı olarak orman kenarları, tarım yapılan bölgeler, üzüm tarlaları, kırlar ve otluk alanları seçerler. Derin ormanlarda, çöllerde ve 3.000 metrenin üzerindeki dağlık bölgelerde pek görülmezler.
Boyları 40–50 cm, ağırlıkları 2 kg civarındadır. Boyunlarında beyaz renkte çatal şeklini andıran tüyler olan sansarlar, parlak koyu kahve rengindedir. Geceleri ava çıkar. Kemirme huylarından ötürü, çevreye zarar verebilir, Sıkıştırıldıklarında, tehlikeli olabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Gelincikler, genellikle kümes hayvanlarına saldırdıklarından dolayı zararlı görülürler. Oysa gelinciklerin zarardan çok yararı vardır. Fareler gibi zararlı kemiricilerle beslendiklerinden bu hayvanların çoğalmasını önlerler. Gelinciklerin kürk renginde değişim, yaz ve kış mevsiminde gerçekleşir.
Sansargiller (Mustelidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir Caniiformes (köpeğimsi) familyasıdır. Sansarlar familyasına, sansarların yanında samurlar, porsuklar ve gelincikler de dahildir.
Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde görülebilen gelinciklerin, sırtları kızıl kahverengi, karın bölgeleri ise beyaza yakın açık renkli tüylere sahiptirler.
Tilkiler bir kümese dadandığında bir kaç tavuk öldürür ve yer. Gerisine karışmaz. Sonraki günler yine yemeye gelir. Ancak sansarlar bir kumesteki bütün tavukların kafasını koparır.
Gelincik beslemek isteyenlere herhangi bir yol göstermesinin doğru olmadığını aktaran Altuntaş, "Gelincik beslemek, Türkiye'de yasal, fakat üretimi yasal değil.
Gelincik Çiçeği Özellikleri
Çiçeğin boyu 30-60 santimetre arasında değişir. Çiçeğin yaprakları; tüylü ve serttir. Yeşil gövdeli olan çiçek Nisan-Ağustos ayları arasında çiçek açar.
Gelincik otunun yetişmesi için herhangi bir şekilde iklim ya da toprak bulunmamaktadır. Gelincik otu ülkemizde en fazla Marmara ve Doğu bölgelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde de yetişmektedir.
Hordeolum olarak da bilinen arpacık, toplumda oldukça yaygın bir göz kapağı rahatsızlığı olmakla birlikte temel sebebi göz kapaklarında bulunan yağ bezelerinin tıkanmasıdır. Göz kapağının dış kısmında, kirpiklere yakın olan yağ bezelerinin tıkanmasıyla bezelerinin içinde kalan bakteriler, arpacık oluşumuna yol açar.
Gelincik çiçeğinin faydaları sıralanırsa; Nefes darlığı ve astım tedavisinde kullanılmaktadır. Çiçekte bulunan morfin sayesinde yatıştırıcı ve ağrı kesici özelliği vardır. Stres ve yorgunluğa karşı oldukça etkilidir. Uykusuzluğa iyi gelir ve kolay uyumayı sağlar.
Gelincik çiçeği yabani olarak yetişir. Yol kenarlarında ve tarların içlerinde bahar aylarında güzelliğini sergilemeye başlar. Ancak bununla birlikte özellikle ekiminin de yapıldığı yerler vardır.
Kümese giren fare, yılan, gelincik gibi yabani bir hayvan, korku ve panikle birlikte tavukları strese sokacaktır.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler.
Bazı Avrupa sansarları beyaz veya kızıl renkte olabilir. Bunun sebebi kürklerine renk veren pigmentlerde meydana gelen genetik bozukluklardır.
Kara ayaklı gelincik (Mustela nigripes) Sansargiller familyasına ait, Kuzey Amerika'ya özgü bir memeli hayvandır. Kara ayaklı gelincik, nesli tehlikedeki türlerdendir. Günümüzde sadece ABD'de bulunurlar.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki Karacadağ eteklerinde bulunan arazilerde renk cümbüşü oluşturan gelincikler, vatandaşların ilgi odağı oldu.
Türkiye'de her yıl yaz dönemlerinde ortaya çıkan ve nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde bulunan alaca sansar, Nevşehir'de köpekle kavga ederken görüntülendi.
Bunlar ağaç sansarı (Martes martes) ve kaya sansarı (Martes foina). Ağaç sansarının habitatı ağırlıklı olarak ormanlık ve çalılık alanlar. Fakat kaya sansarı şehir hayatına uyum sağlayabilmiş (sinurbanizasyon) bir tür. İstanbul'un kırsal alanlarında, çevre ilçelerinde hatta nadiren de olsa şehir içinde görülebilirler.
Sansardan Nasil Kurtulurum ? ( acil) kümesn için de lastik yakmanı öneririm kesin çözüm koku yapack bir lastik (araba bisiklet tekeri önerim.. varsa lastik bott.) güvenlik içinde bir tenekede yakarsan daha iyi olur....varsa yılan fare diger haşere ve böceklerde hepsi terk eder..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri