eleman.net verilerine göre, Şantiye Şefi 2023 yılında ortalama 37.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Şantiye Şefi , Temmuz 2023 yılında ortalama 37.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 30.360 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
ve görev tanımında da görüldüğü üzere sorumluluğu çok yüksek bir iştir. fakat müteahhitler asla bir şantiye şefi tutmamakta sadece sözleşmeyi çok düşük bir ücrete imzalatıp (ruhsat almak için sözleşme şart) yapı ruhsatını almaktadır. normalde şantiye şefi sözleşmesine, aylık brüt 11.200 tlye imza atılmaktadır.
Şantiye şefinin fiilen 30 gün çalışması gerektiği SGK tarafından tespite konu yapılmaktadır.
1) Şantiye şefinin maaşı ruhsat aşamasında bir yıllık yapı denetimler gibi devlete yatırılmalıdır. 2)Devlet tarafından aylık minimum 6-7-8bin belirlenen maaşını şantiye şefleri aylık olarak devletten almalıdır.
3194 sayılı İmar Kanununun 28. Maddesi uyarınca, yapım işlerinde şantiye şefi bulundurulması zorunludur. Şantiye şefliği, hukuki, idari, cezai ve mesleki yetki ve sorumlulukları haiz, kimi sorumlulukların yapının tamamlanmasından sonraki 15 yıl süre ile devam edeceği, son derece ağır ve riskli bir görevdir.
İlgili 28 soru bulundu
Şantiye şefi olmak için; inşaat mühendisliği, inşaat teknolojisi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi şarttır. Eğitim sonrasında herhangi bir inşaat firmasında stajyer olarak görev yapmak gerekir. Bu meslek için inşaat sektöründe en az 5 yıllık bir tecrübe gereklidir.
MADDE 7 – (1) Şantiye şefinin yapım işine dair görevi, yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son bulur. (2) Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez.
2023 Yılı MMŞP Asgari Ücreti 17.500 TL olarak belirlendi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası
eleman.net verilerine göre, Saha Şefi 2023 yılında ortalama 30.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Saha Şefi , Temmuz 2023 yılında ortalama 30.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 23.980 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bir mimarın maaşı, genellikle ortalama 17.000 TL ile 77.000 TL arasında değişebilir. Ancak, mimarların aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan mimarlar için bu rakamlar daha da artabilir.
Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 9 bin TL bandındadır. Bu oran 50 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2023 yılında 9 bin TL civarındadır.
Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ya da Makine Mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler, şantiye şefi olur. Şantiye şefi, inşaatların düzeninden sorumlu kişidir. Teknik sorunlarından muhasebe sorunlarına kadar pek çok şeyle şantiye şefi ilgilenir.
eleman.net verilerine göre, İnşaat Mühendisi 2023 yılında ortalama 29.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnşaat Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 23.100 TL maaş alıyordu.
Şantiye Şefi, Yapı Denetim Kanununa tabi bir yapıda görev üstlenmiş ve yapıda ruhsata aykırılık söz konusu ise, memur gibi kabul edilerek görevi kötüye kullanma suçundan yargılanarak ceza alabilecektir.
Yargıtay, inşaattan düşerek hayatını kaybeden işçinin ölümünden, inşaat şirketi sahibinin değil, koruyucu malzemelerin kullanılmasının sağlanmasının, denetlenmesinin ve bu hususta işçilerin bilgilendirilmesinden şantiye şefinin sorumluluğu olduğuna hükmetti.
Şantiye şefleri için deneyim şartı getirildi
Ayrıca, Yapı denetim elemanlarının çalışma kısıtlamalarına ilişkin yapılan son düzenlemelere paralel olarak, 75 yaşını dolduran veya şantiyede fiilen devamlı görev yapmaya engel bir durumu olanların, şantiye şefliği yapmayacakları düzenlenmiştir.
Şantiye şefi, 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca işçidir ve işyerinde işveren adına hareket eden işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimse olduğu için aynı zamanda işveren vekili konumundadır.
Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde şantiye şefinin mühendis veya mimar diplomasına sahip olması gerektiği belirtilmektedir.
Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek. Ayrıca 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında tek iş alınabilecek.
4708 sayılı Kanun kapsamında, yüklenici ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, yapım işlerindeki kusur ve hasardan dolayı müteselsilen sorumludurlar.
Müteahhit ve Şantiye Şeflerinin o belgeye imza atma yükümlülüğü kaldırıldı Yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerinin yapı ruhsatı belgesi ve yapı kullanma izin belgesine imza atma zorunluluğu kaldırıldı.
İstifa ettiğiniz gün içinde yapı müteahhidine noterden istifa ettiğinizi bildiriyorsunuz. Sonra idareye yazılı istifa dilekçenizi yazıyorsunuz ve noterden müteahhide bildirdiğiniz istifayı da ek olarak dilekçenize ekleyip veriyorsunuz. Bu tarihten sonrası için ilgili yapıda bir sorumluluğunuz kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri