Görme siniri retinada, şeker hastalığına bağlı kanamalar, sarı nokta hastalığı, görme siniri hasar almış göz tansiyonu hastaları trifokal veya multifokal akıllı göz içi lens ameliyatı için uygun aday değillerdir.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
Şeker hastalığına bağlı göz kanamaları sinir tabakasındaki kılcal damarların bozulması ve tıkanması sonucu ortaya çıkan yeni damarların kendiliğinden kanaması sonucu ortaya çıkar. Gözlük ya da lens kullanımı ya da kullanılmaması hastalığı ilerletmez.
Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
KİMLER AKILLI LENS ADAYIDIR? Teknolojinin gelişmesi Akıllı Lensleri uyguladığımız yaş grubunu da genişletmiştir. En önemli adaylar yakın ve uzak görüş için gözlük kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalardır. İkinci grup katarakt sebebi ile az gören bireylerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Akıllı lens tanımı temelde uzak, orta ve yakında gözlüksüz görme sağlayan, göz içine konulan akrilik lensler için kullanılır. Bunların hepsi zaten ömürlük akıllı lenstir, kalıcı akıllı lenstir.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Romatizmal rahatsızlığı ve menopoz dönemindeki kişilerde göz kuruluğu çok fazla gözlemlendiğinden dolayı bu hastalara lens verilmeden önce dikkat edilmektedir. Göz kırpma refleksleri düzensiz olan ve uzun süre klima bulunan bir iş yerinde çalışan kişiler için de lens kullanımı önerilmemektedir.
Şeker hastalığı, gözde diyabetik retinopati ve katarakt gibi problemlere yol açarak, görme keskinliğinde azalmaya neden olabilir. Dolayısıyla, bulanık görme şeker hastalığının bir belirtisi olarak değerlendirilebilir. Ancak, unutmamak gerekir ki, bulanık görme tek başına şeker hastalığının kesin bir habercisi değildir.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
Selim GÜLDİKEN - YouTube. Akıllı Lensler Kalıcı Mıdır? Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir.
Özetle, akıllı lens takılan birçok hasta ameliyat sonrası gözlük kullanımına ihtiyaç duymadan net bir görüş elde eder. Ancak, hastanın ameliyat sonrası görme durumuna bağlı olarak, bazı hastalar hala gözlük kullanma ihtiyacı duyabilirler.
Akıllı Lens Kimlere Takılır? Kişi kataraktı varsa ve katarakt ameliyatı sonrası hem uzak hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa Akıllı Lens ilk tercihtir. Uzun yıllardır aslında katarakt ameliyatları sonrası uzak yakın mercekler göz içine takılmaktaydı.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Akıllı Lens Markaları
Hastaların tercih ettiği başlıca markalar arasında Amerikan Alcon ve Tecnis, ve Alman Zeiss markaları ön plana çıkar.
Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında bir ağrı hissi olmaz. Ancak hastaların önemli bir bölümünde batma veya yanma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler herhangi bir görme azlığına neden olmaz.
Genel olarak bu tür sorunları farklı odakları netleştiren gözlük ile aşan hastalarımız için akıllı lens tavsiye edilmektedir. Akıllı lens ameliyatı ise iki farklı günde yapılmaktadır. Önce bir göz yapılır ardından birkaç gün ya da bir hafta sonra diğer göz için randevu verilir ve lens göze yerleştirilir.
Burada kullanılan merceğin numarası ve türü (akıllı lens, astigmatlı lens gibi) her hasta için ayrı hesaplanır ve değerlendirilir. Damla ile uygulanan anestezi altında dikişsiz bir şekilde uygulanır. Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir.
Günlük numarasız renkli lens fiyatı ortalama 75 TL'den başlar, lensin yapısına göre 800 TL gibi rakamlara bile ulaşabilir. Aylık ve 3 aylık numarasız renkli lens fiyatları ise genelde 140 TL ile 300 TL arasındadır. Yıllık numarasız renkli lens fiyatları ise 150 TL'den başlayıp 800 TL gibi rakamlara ulaşabilir.
Gözlük camı, çerçeve, lens ödemesini SGK ücretsiz olarak gerçekleştirmektir. SGK hakkınızdan faydalanabilmek için SGK anlaşmalı hastane, polikliniklerden resmi reçete almalısınız.
Ameliyat tek göz için ortalama 15 dk. sürer. Tercihen iki göz farklı günlerde ameliyat edilse de aynı gün de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri