Ayna mahruti dişlisi, birbirleri ile arasına 90 derece olan iki eksen arasında hareket sağlayan dişlilere denmektedir. Görevi ise çekici tekerlerin aynı yönde dönmesini sağlamak diyebiliriz. Ayna mahruti dişlilerinin iç çeşidi vardır. Bunlar: düz, helis, konik dişli.
Diferansiyelden uğultu, vuruntu ya da sürtünme gibi sesler gelmesi durumunda aracınızda bir arıza durumu söz konusu olacaktır. Bu arıza ayna ve mahruti arasında yer alan boşluğun olması gerekenden fazla olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda aradaki boşluğun normal değerine getirilmesi gerekmektedir.
Ayna mahruti dişli, girdi dişli çarkının dönüş yönünü değiştirirken çıkış dişli çarkının dönüş yönünü aynı tutar. Bu nedenle, ayna mahruti dişli oranı her zaman 1:1'dir, yani girdi dişli çarkı ile çıkış dişli çarkı arasında bir hız ve tork çarpışması yoktur.
Aracınızda yer alan ayna mahruti dişlisi kırılması, aracın kaldırabileceğinden daha fazla bir yükle yüklendiği anlamına gelmektedir. Bu durumda dişli ağırlığı kaldıramaz ve birbirine sürterek kırılma meydana gelir.
Ayna mahruti dişliler, birbiri arasında 90 derece olan iki eksen arasında hareket ve moment iletimi sağlayan dişlilerdir. Eksenler arasındaki açı uygulamaya göre değişikliğe uğrayabilir. Ayna mahruti dişli konik şekildedir. Eksenlerin kesiştiği noktada birbiri ile temas eder ve hareket sağlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Ayna mahruti dişlisi hesabı yapılırken ilk önce; lastiğin dış çapına bakılır mesela 33, 35 gibi, daha sonra, ayna diş sayısı / mahruti diş sayısı = ayna mahruti oranı olarak belirlenir. Bu ikisinin tabloda kesiştiği noktanın hangi renk kutucuklarına yakın olduğuna bakılır.
Ayna mahruti dişlisi, birbirleri ile arasına 90 derece olan iki eksen arasında hareket sağlayan dişlilere denmektedir. Görevi ise çekici tekerlerin aynı yönde dönmesini sağlamak diyebiliriz. Ayna mahruti dişlilerinin iç çeşidi vardır. Bunlar: düz, helis, konik dişli.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar. Ani fren ve ser vites değişikliği dişlileri yormakla kalmayıp farklı durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Araç yokuş yukarı durumda park etme esnasında öncelik el freni çekilerek vites boşa alınmalıdır.
Aracın vites takılmaları ve zor vites geçişleri, vites geçişlerinde oluşan metalik sürtünmeler sonucu, bakım onarım ihmalkârlığı yapıldığından dolayı şanzıman dişlisi kırılma arızası yaşayabilirsiniz.
Diş kırılması, ağız sağlığı bakımından büyük problemlere yol açabilecek tehlikelerden birini oluşturmaktadır. Dişleri kaplayan mine, beden en sert dokusu olsa dahi diş çürüğü öncelik olmak üzere düşmek, yüz bölgesine darbe almak ya da sert bir şeyi ısırmak gibi türlü faktörler dişin kırılmasına yol açabilir.
1. Dişli oranı formülü=giriş hızı ÷ çıkış hızı, bağlı giriş hızı ve çıkış hızının oranı.
Diferansiyel dış muhafaza, istavroz taşıyıcı, yağ tapası, mahruti dişli, aks dişlileri, istavroz dişliler ve ayna dişliden oluşur.
Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir. Aracınız özellikle virajlarda döndüğü esnada ses duyuyorsanız bu ses dişlilerin hasar gördüğüne ya da kırıldığına işaret olabilmektedir.)
Eğer gelen ses bir sürtünme sesi ise problem yüksek ihtimalle diferansiyel rulmanlarından kaynaklanmaktadır. Böyle bir arıza durumunda mevcut rulmanların değiştirilmesi ve yerine yenilerinin takılması gerekir. Bu şekilde bu arıza tamamen çözülecektir.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
Şanzıman tamiri ne kadara mal olur? Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.
Olaylara, mahruti bir bakış açısıyla yaklaşıp, herkesi dinledikten sonra kanaat oluşturmak isteyenlere bir ortam hazırlamak için 2018 yılında yayına başlayan Mahruti Bakış, tüm görüşleri ortaya koyarak ziyaretçilerin kendi kanaatlerini oluşturmasını misyon edinmiştir.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Diferansiyel, motordan çıkan gücü tekerleklere iletir. Motordan gelen dönme aksiyonu şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılır ve buradan da tekerleklere iletilir. Diferansiyel bu gücü dönme açısıyla birlikte tekerleklere ulaştırarak virajın alınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri