5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
3 yemek kaşığı kaya tuzu.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Turşunuzun üzerine dökeceğiniz suyun 1 litresine 2 çorba kaşığı temiz kaya tuzu ekleyerek kaynatın. Soğuduktan sonra, kavanozlara yerleştirdiğiniz turşunun üzerine ekleyin.
İlgili 20 soru bulundu
Turşu yaparken kesinlikle iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır. İyi bir turşu kurmak için içindeki tuz oranı çok önemlidir. Turşudaki tuz miktarı az olursa turşuda yumuşama görülür ve içinde zararlı bakteriler oluşmasına neden olur. Bu yüzden tuz miktarını iyice dengelemek lazım ne az ne de çok fazla.
Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Musluk suyunu bir gece dinlendirin
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
Turşunun tuzunun çok fazla kaçtığı durumlarda yapılan başlıca hatalardan biri turşunun tuzunun çıkması için suyun içerisine koymak. Suyun içerisine koyduğunuzda ve suyunu sık sık değiştirdiğinizde hem lezzeti bozulacak hem de kıvamı beklediğiniz gibi olmayacak ve uzun süre dayanmayacaktır.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
5 kiloluk bidonun içerisine salatalıkları nohutu ve limon tuzunu koyun. En üste maydanozları ilave edip tuz, sirke ve suyu karıştırın. Şişenin ağzına kadar suyla doldurup kapağı sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin.
10 Kiloluk Bidona Turşu Nasıl Kurulur? 1 Su Bardağı Salamura Tuzu (200 gr.) 1 Su Bardağından bir parmak eksik Üzüm Sirkesi (170 gr.)
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Karışık Turşu Suyu (5 Litreye) Ve Hava Almaması İçin Çözümler Tarifi İçin Malzemeler. Suyu için; 12 bardak hazır su veye kaynatılmış ılık su. 1 buçuk su bardağı sirke.
İşte turşuya bu sebeple tuz konur. Tuz böylece fermantasyonun alkole gitmesini önler. Turşunun salamurasına sebzenin ağırlığının yüzde biri ya da suyun yüze beşi kadar tuz koymak, laktik asit üretimi yeterli hale gelinceye kadar sebzelerin çürümeden dayanmasını sağlayacaktır.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. 1 litre suya 80 gram tuz eklemek yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri