Araçlardaki kritik parçalardan olan devir sensörü, krank milinin açısal konumunu tespit ettikten sonra toplamış olduğu bilgileri elektronik kontrol ünitesine (ECU) aktarır. Ayrıca, motor devrini kontrol eder. Öte yandan devir sensörü motorun ön kısmında yer alır. Söz konusu sensör krank kasnağının arkasındadır.
Krank devir sensörü arızalandığında yüksek görülen belirtiler: Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
Motor hız sensörü otomobilinizin mevcut hızını devamlı ölçümleyen bir sistemdir. Okuduğu tüm değerleri ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)'ne aktarmakla görevlidir. Bu sayede sizler de mevcut hızı gösterge paneli üzerinde görebilir ve kaç km hızla gittiğinizi anlayabilirsiniz.
Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz.
Abs beyni ise aracın hızını tekerlek hız sensörlerinden alır. Tekerlek hız sensörünün arızalanması, verinin aktarılmamasına sebep olur. Bu sebeple sürücü, gösterge panelinde aracının anlık hızını göremez. Sorunun çözümü için arızalı hız sensörünün değişimi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Krank devir sensörü nerede bulunur sorusu sürücüler arasında oldukça yaygın bir sorudur. Krank mili sensörü motorun ön tarafında ve krank kasnağının hemen arkasındaki bir dişli üzerinde yer alır.
Müşür, sensör ve gösterge gibi anlamlarda kullanılmakta olan bir kelimedir. Motor yağ pompası üzerinden aktarılmış olan yağ basınç miktarını ölçmek üzere yağ müşürü kullanılmaktadır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
DSG şanzıman kuru kavrama sisteminden dolayı aşırı ısınma meydana gelir ve şanzıman içinde bulunan sensörler bu ısınmaları algılayıp kendini korumaya alır.
Krank devir sensörü genellikle motor bloğu ve motor karteline yakın olan krank kasnağı adı verilen parçanın içerisinde yer almaktadır. Motor devir sensörü değişimi için bu parça bu bölgeden çıkarılır. Yeni krank devir sensörü eski parça ile aynı şekilde kasnak dişlisinin içerisine yerleştirilir.
Vuruntu sensörü; araçların motorlarına zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Motor bloğu, silindir kapağı veya emme manifoldunda yer alır. Bu hassas sensörler, piezoelektrik algılama kristali ve belli bir dirençten oluşur.
Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır.
hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer. (debimetre – MAF sensörü) kullanılır. Eğer turbo. motorsa (aşırı şarj); emilen havanın miktarının yanı
Bu yüzden map sensörü arızası yaşandığında araç performanstan düşer. En kısa sürede yetkili servise götürüp araca gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında motorun performansında düzelme yaşanacaktır.
Yeni nesil teknoloji ile donatılan araçlarda ise elektronik bir arıza söz konusu olduğunda güvenlik nedeniyle araç kendini stop edebilmektedir. Km sensörü arızası kendini gösterdiğinde araç stop etme noktasına kadar gelecektir.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Motorda sarsıntı & Stop etme : Eksantrik mili konum sensörü arıza başlangıcı gözlemlenen bir araçta, ateşleme düzensizliği nedeniyle sürüş anında titreme, gaz verince geç tepki verme ya da hiç vermeme hatta aracınızın stop etme sorunları baş gösterebilir.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Kullanılan aracın geri vitese geçmesine rağmen geri vites lambası yanmıyor ise müşür arızası oluşmuş olabilir. Bir diğer seçenek ise ampul arızasıdır. Geri vites lambası kesik veya aralıklı şekilde yanıyorsa muhtemelen müşür arızası ile ilgilidir. Bu durum, geri vites müşürünün aşındığını veya arızalandığını gösterir.
Otomobil sahipleri araç vitese geçmiyor, vitesten çıkmıyor veya vitese geçerken ses geliyor gibi şikayetlerde bulunur. Vites kolu arızaları arasında vites kolunun sertleşmesi, vites kolunun titremesi, vites kolunun sallanması ve vites kolunun oynaması gelmektedir. Tüm bu arızalar vites kutusuyla ilgili olabilmektedir.
Gaz pedalı konum sensörü, gaz pedalına ne zaman basıldığını algılayan bir sensördür. Gaz kelebeği gövdesi üzerinde bulunur ve genellikle ECU'ya bağlanır. Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri