Torf, yüksek nemli alanlarda oluşan organik bir malzemedir. Torf; yosunlar, bitkiler ve diğer organik maddelerin ayrışması sonucu oluşur. Dünya genelinde yaygın bir şekilde bulunur ve peyzaj, bahçe işleri, tarım ve enerji üretimi gibi birçok alanda kullanılır.
Torf, göl ve bataklık gibi alanlarda bitkilerin su yüzeyine ulaşmadan toprak altında kalması ve çürümesi ile oluşur. Tamamen organik atıklardan meydana gelen bu çeşit çiçek bakımında önemli bir yer tutar. Saksı içinde çiçek ve bitki yetiştirmek için torf çiçek toprağı kullanılabilir.
Özellikle çiçek toprağı olarak kullanılan torf toprağı tamamen doğal içeriklerin harmanıyla oluşturulmuştur, herhangi bir yapay ürün bulunmaz. Torf toprak nasıl yapılır sorusunun cevabı göl gibi nemli alanlarda ölü bitkilerin çürümesi ve toprağa karışması sonucu nem tutucu bir toprak oluşmasıdır.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez. Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir.
Hasat sonundaki bitki artıklarından, yabani otlardan, evlerden çıkan mutfak artıklarından, karton malzemelerden bedava torf elde edebilirsiniz. Bu artıkları bir alanda toplanıp üzerini örttükten sonra 3-4 ay bekletirseniz kaliteli bir torf elde etmiş olursunuz.
İlgili 41 soru bulundu
Torf toprağı, kendine özgü yüksek değerli besinleri içerir ancak bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılamaz. Bu nedenle, bitkilerin büyümesini desteklemek için torf toprağına düzenli olarak organik gübre veya kompost eklemek gereklidir.
Torfun niteliği pratik bir şekilde belirlenebilir, şayet torf sıkıldığı zaman berrak renkte bir su akıyorsa rengi açık kahverengi ya da sarı ise ayrışmamış kaliteli torf denebilir.
Torf topraklar tek başlarına kullanılabildiği gibi, karıştırılarak da toprağa ilave edilebilir.
Torf; toprak ıslahında, çiçekçilikte, seracılıkta, turfanda sebzecilikte, fide ve mantar yetiştiriciliğinde yaygın kullanılmaktadır.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Torf fiyatları uygundur. 70 lt torf fiyatları 15 lira. 40 litre torf fiyatı 10 lira. 20 lt torf fiyatları 7 lira. Ucuz torf satışı yapmaktadır. Ucuz ve kaliteli torf fiyatları en uygun satılmaktadır.
Paketimiz 20 litre olup nem dengesine göre 4-6 kilogram arasıdır.
Torf toprak ile normal toprak arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Öncelikle torf toprağın oluşması için çok yıllık bitki artıkları kullanılırken normal veya kompost toprak oluşumu için bütün organik atıklar kullanılabilir. Her iki toprakta mineral açısından çok zengindir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Paketimiz 10 litre olup nem dengesine göre 2-3 kilogram arasıdır.
Torf toprak karışımı organik madde açısından zengindir. Yıllar içinde çürüyen çeşitli bitkiler, bu toprağın mineral değerini de yükseltmiştir. Lifli bir yapıya sahip olan torf toprak, pH değeri bakımından ideal değerdedir. Bitkiler için önerilen 5.5 ve 6.5 pH aralığındadır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Torf'un Su Tutma Kapasitesi : Torf'un en önemli özelliklerinden biri, fazla miktarda su absorbe edebilmesi ve bu suyu bünyesinde tutabilmesidir. Az ayrışmış lifli torf'lar kendi kuru ağırlığının 15-20 katı kadar su tutabilmekte, kuruduktan sonra dahi su tutma kapasitelerinde fazla azalma olmamaktadır.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Torf, yüksek nemli alanlarda oluşan organik bir malzemedir. Torf; yosunlar, bitkiler ve diğer organik maddelerin ayrışması sonucu oluşur. Dünya genelinde yaygın bir şekilde bulunur ve peyzaj, bahçe işleri, tarım ve enerji üretimi gibi birçok alanda kullanılır.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
gelişebilirler. Ergen torf sinekleri 2-5 mm arasında bulunurlar. fidelere bulaştırabilir, hastalık taşıyabilir. olarak gelen torf sinekleri, tohumun çimlenmeye başlamasıyla yumurtalarından çıkar ve gelişmeye başlarlar.
Tınlı topraklar tarımsal açıdan orta düzey- de verimli ancak fiziksel özellikler bakımından bitki yetiştiriciliğine en uygun topraklardır. İnce bünyeli ağır topraklardır. En az % 40 kil içerirler. Su ve hava geçirgenlikleri oldukça düşüktür.
Azot sağlayan yeşil malzemeler, sebze ve meyve atıkları, taze otlar, yeşil yapraklar, çay atıkları, yumurta kabukları; kahverengi malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, çam iğneleri, saman ve saplardan oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri