Araca şanzıman için ayrı bir radyatör koymaktansa, mevcut motor suyu soğutma radyatörü 2 bölmeli yapılmıştır. Üs bölme bildiğimiz radyatör görevi görürken alt bölme şanzıman yağını soğutur.
Bu nedenle bu borulardan biri direkt olarak motor içerisindeki yağ durumunu kontrol eden ve sıcaklığını belirleyen bir sistem olması nedeniyle daha önemlidir. Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır.
Yağ radyatörü, motorlu taşıtlarda bulunan motor ve şanzımanın düzgün çalışabilmesi için gerekli olan yağı soğutması için tasarlanmıştır. Motor ve şanzıman aksamlarının düzenli olarak yağlanması gerekir.
Yağ soğutucu, motor yağının ısınmasını engellemekle görevlidir. Soğutucunun çalışma prensibi ise şu şekilde gerçekleşir. Motordaki hareketli parçalardan geçen yağ ısınır. Yağ pompası yardımıyla ısınan yağ soğutulur.
Motorların ideal çalışma sıcaklığı genellikle 200 ile 260 derece arasındayken şanzımandaki ideal çalışma sıcaklığı, genellikle 170 ile 190 derece civarındadır.
İlgili 37 soru bulundu
Bazı otomatik vites araçlarda şanzıman yağını soğutmak maksadı ile yağ radyatörden dolaşır. Araca şanzıman için ayrı bir radyatör koymaktansa, mevcut motor suyu soğutma radyatörü 2 bölmeli yapılmıştır. Üs bölme bildiğimiz radyatör görevi görürken alt bölme şanzıman yağını soğutur.
Şanzıman araç hareketsizken ayak pedalı basılıyken ve motor rölanti devrinde çalışırken soğur.
Yağın akışkanlık kazanması için motor 3-4 dakika normal sıcaklığında çalıştırılıyor. Motor kapatıldıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika yağın soğuması bekleniyor.
Her sistem mutlaka sağladığı faydaların yanı sıra bir takım dezavantajlar içerir yağ soğutucu arızası da bunlardan biri. Çünkü arızalanması durumunda motor dolaşım suyuna yağ karıştırarak radyatördeki dolaşımın hızlı bir şekilde tıkanması ile sonuçlanır.
Aslında yağ soğutucu denilen parça tam tersi yağ ısıtıcıdır. Yani soğuk motorda aşınmayı minimuma indirmek için kullanılan su ile yağı daha çabuk ısıtması için takılmıştır. İptal ederseniz bir zararı olmaz ama faydasını engellemiş olursunuz.
Radyatör içindeki su, aracın ön ızgarasından giren hava sayesinde soğutulur. Soğuyan su, motor bloğu boyunca hareket ederek sıcak parçaların soğumasını sağlar. Bu süreçte sıcak bölgelerle temas eden su ısınır. Isınan su radyatöre geri döner ve tekrar soğutulur.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Motor üzerinde termal dengenin sağlanması amacıyla, sıcak çalışan sistemlerin soğutulması için ilave soğutucular eklenmiştir. Bunlardan en önemlisi çalışan yağın soğutulmasını sağlayan Yağ soğutuculardır. Yapısı hassas olup, motorda aşırı ısınmada ve diğer arızalarda kolayca zarar görebilecek yapıdadır.
Motoru normal çalışma hararetine gelene kadar 1500–2500 devir aralığında yaklaşık 15 dakika çalıştırın ve soğutma sistemini boşaltın. Soğutma devresinde olmayan diğer bütün genleşme tanklarını (depoları) da sökün ve bunları elle temizleyin. Daha sonra tüm soğutma sistemine temiz su koyarak aynı işlemi tekrar edin.
TEKNİK OTO EKSPERTİZ Arkadaşlar öncelikle başımıza çok sık gelen araç motorunun suyuna yağ karışması neden olur ve yapılması gerekenler nelerdir onlardan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz yağ suyun her zaman üstünde kalır. Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz.
Motor Gürültüsü: Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engelleyebilir ve bu da motorun daha yüksek bir gürültü seviyesi oluşturmasına neden olabilir. Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir.
Soğutma Yağları, HVAC sistemlerinde kullanılan özel yağlardır. Bu yağlar, kompresörlerin yağlama sistemlerinde kullanılır ve sistem bileşenlerinin doğru şekilde çalışmasını sağlar. Soğutma yağları, yüksek sıcaklık dayanımı, kimyasal stabilite ve uyumlu olma özellikleri ile öne çıkar.
Su soğutmada su silindir içerisindeki kanallarda gezinip soğuturken, yağ soğutmalı sistemde motor bloğunun içerisindeki şanzıman, debriyaj ve krankın içinde çalıştığı yağ basit bir pompayla yağ radyatöründen geçirilerek soğutulur, yağ soğuyunca motor da soğur.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Araba kullanırken vites geçişlerini hissetmeli ve hafızanıza kaydetmelisiniz. Bu geçiş hissinde artma ve geçişlerde vuruntu ve titreşim meydana geldiği zaman anlayın ki şanzımanda arıza yaklaşmaktadır. Vites mandalının düzgün çalışması gerekir. Vites mandalında ki bozukluklar da size arıza sinyali vermektedir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri