Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Manuel şanzıman yağına oranla daha ince yapıda olan otomatik şanzıman yağları, aracın özelliğine ve kullanım koşullarına göre belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekir. Aksi durumda araç yeterli performansı sağlayamaz.
Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Aynı zamanda motorun içerisine kaçan partikülleri toplayarak temizler. Şanzıman yağı da motor yağı gibi sürtünmeyi azaltıp ısıyı düşürür. Ancak asıl amacı, şanzıman sisteminde yer alan dişlilerin doğru zamanda geçişini sağlamaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Şanzıman yağını değiştirmezsek şanzıman aşınır, aşınır daha sonra şanzıman yenilenme ister buda size çok maliyetli olur.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Eğer aracınızda çekişte düşüş gerçekleşiyorsa bir kaç ihtimal olabilir, – Debriyaj sisteminin çalışmasında büyük rol oynayan Baskı balata sisteminin işlevini kaybetmesi, – Şanzıman elektroniği problemleri (örneğin: sensör arızası veya sensör ile beyin arasında iletişim problemleri olabilir.)
Otomatik vites şanzıman arızasını en kolay anlama yolu ve herkesin bildiği ve takip ettiği durum olan vitesi D konumuna getirdikten sonra arabanın ileri doğru hareket etme isteğinin olup olmayacağıdır. Vites D konumundayken ayağınızı frenden kaldırırsanız arabanın yavaşta olsa ileri gitmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Şanzıman filtresi, şanzıman yağına ve sistem içerisine kirletici maddelerin girmesini önler.
Yağ filtresi değişmezse zaman içerisinde basınçtan dolayı delinir ve filtreleme işlevini yitirir. Motordan ayrılarak yağ içerisinde biriken zararlı partiküller, filtrelenmeden motor içerisinde devirdaim yaparak motoru aşındırır ve motora zarar verir.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Otomatik vites araçlarda ise şanzıman tipine göre şanzıman yağının litresi 40-90 tl arasında değişmektedir. Ortalama bir vites kutusu ortalama 3-5 Litre yağ alıyor.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri