Tapa kontrol edildikten sonra yerine düzgünce takılır. Son olarak aracın kaputundan yeni şanzıman yağı eklenir. Şanzıman yağının miktarını, alanında yetkin personel belirleyecektir. Fazla şanzıman yağı, araca zarar vereceği için doğru miktarda eklenmelidir.
Takviyeye ihtiyaç yoktur. Yağ sadece tamir gerektiğinde değiştirilmelidir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzıman yağı sızıntısı olan bir araç, yola elverişlilik muayenesinden geçemez. Şanzıman yağı kaçakları, muayenede başarısızlığa yol açabilecek en önemli katkıda bulunan faktörlerden biridir. İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir.
Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor. Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor. Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Aracınızın vites değişiminde zorluk yaşamaması, vites geçişlerinde gürültüye neden olmaması ve sert vites değişimleri nedeniyle sisteme zarar vermemesi için otomatik şanzıman yağı değişimlerinin düzenli olarak yapılması gerekir.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Bu kadar önemli bir işleve sahip olan şanzıman yağı periyodik olarak kontrol edilmelidir. Kimi sinyalleri olabilecek şanzıman yağı için en çok merak edilen konulardan biri “Şanzıman yağı eksilir mi?” şeklindedir. Şanzıman yağı zaman içerisinde eksilebilir ve uzun vadede tamamen bitebilir.
Şanzıman yağ kaçağına en çok neden olan parça aks keçeleridir. Görevi sıvı sızmasını engellemek olan bu parça, zamanla bakımsızlık ve yıpranma gibi nedenlere bağlı olarak eskir. Eskiyen aks keçeleri ise sıvıları sızamaz ve yağ damlatır.
Otomatik şanzıman yağı araç üreticisinin tavsiyesine göre ne eksik ne de fazla konulmalıdır. Eğer eksik ya da fazla konulursa otomatik şanzıman yağı köpürecek, hidrolik sistem içine hava girmesine neden olacak bu da şanzımanda vites geçmelerinde gecikmelere ve vites şoklamalarına neden olacaktır.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Otomatik şanzımanlı araçların bazılarında şanzıman yağ seviye çubuğu bulunur, bazılarında ise bazılarında ise tapadan ölçüm yapılabilir. Yağ çubuğu önden çekişli araçlarda genellikle şanzımanın sürücüye bakan tarafında bulunmaktayken arkadan çekişli araçlarda ise genelde motorun arkasında yer almaktadır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Aks keçesinin değişim fiyatı
Eğer tavsiyelerimize uyup vites kutusunun yağını değiştirmeye karar verirseniz size toplam maliyeti ortalama yaklaşık olarak 250 TL'yi bulacaktır. Her iki aksın keçesini değiştirip üzerine vites kutusunun yağını eklemek isterseniz de ortalama olarak 300 TL'ye bu işlemi yaptırabilirsiniz.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Otomatik şanzıman bakımı kaç kilometrede yaptırılır? Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir.
Castrol Transmax Z, tam sentetik yüksek kaliteli otomatik şanzıman sıvısıdır. Otomatik şanzımanlardaki vites değişim problemlerini çözümleyebilir ve böylece daha uzun şanzıman ömrü sağlar. Özellikle otomatik ve yarı otomatik şanzımanlı binek araçlar ve otobüslerde kullanımı tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri