Yağ soğutucularının sahip olduğu kıvrımlı yapı zamanla aşınır. Aşınan boru ise yağ kaçağına neden olur. Böylece aracın şanzımanının altında yağ birikimi gerçekleşir. Şanzıman yağ kaçağının diğer bir nedeni ise araçların bakımının düzgün yapılmamasıdır.
Şanzımanla Motor Birleşim Noktasında Yağ Kaçağı
Bu yağın dışarı sızmaması için keçe ve conta gibi parçalar kullanılır. Bu parçaların zarar gördüğü durumlarda yağ azalır ve şanzıman hasar görmeye başlar.
Motor yağ kaçakları nasıl önlenir? Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
İlgili 30 soru bulundu
Arabanızda bir şanzıman yağı sızıntısından şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye kontrol ettirmeniz önemlidir. Bir sızıntıyı göz ardı etmek, aracınızın şanzımanında ciddi hasara yol açabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Aks keçesinin değişim fiyatı
Eğer tavsiyelerimize uyup vites kutusunun yağını değiştirmeye karar verirseniz size toplam maliyeti ortalama yaklaşık olarak 250 TL'yi bulacaktır. Her iki aksın keçesini değiştirip üzerine vites kutusunun yağını eklemek isterseniz de ortalama olarak 300 TL'ye bu işlemi yaptırabilirsiniz.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır. Vites kutusunun herhangi bir yerinde bir kaçak var ve ortalama olarak 1 litre oranında eksilme söz konusuysa vites kutunuz bir şekilde bunu absorbe edebilir.
Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor. Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor. Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman aracın en önemli parçalarından biridir ve bu parçanın bakımı yapıldıkça ve baskı balata yenilendikçe kolay kolay tamir istemez. Tamir istediğinde ise ortalama 8-10 bin TL masraf çıkarabilir.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Bu nedenle, otomatik şanzıman yağı için değişim zamanınızı belirlerken aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen zaman çizelgesine göre hareket etmeniz doğru olacaktır. Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder.
Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.
Tapa kontrol edildikten sonra yerine düzgünce takılır. Son olarak aracın kaputundan yeni şanzıman yağı eklenir. Şanzıman yağının miktarını, alanında yetkin personel belirleyecektir. Fazla şanzıman yağı, araca zarar vereceği için doğru miktarda eklenmelidir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Şanzıman yağının rengi kırmızı ve saydamdır. Eğer şanzıman yağınızın rengi koyulaşır ve saydamlığını yitirirse de değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Şanzıman yağınız koyulaştığında kahverengi tonlarına gelir. Ustalar yağın renginden yağın değişmesi gerekip gerekmediğini anlar.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Kimi sinyalleri olabilecek şanzıman yağı için en çok merak edilen konulardan biri “Şanzıman yağı eksilir mi?” şeklindedir. Şanzıman yağı zaman içerisinde eksilebilir ve uzun vadede tamamen bitebilir. Böyle bir durum hem şanzımanın sağlıklı çalışabilmesi açısından hem de sürüş güvenliği açısından tehlikelidir.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri