Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı. SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yayına bağlanarak " AFAD hesaplarına gelecek her kuruş depremzedelerimiz için kullanılacaktır…
Hala Beyaz Saray arşivlerinde ulaşılabilir olan belgeye göre ABD, 15 Kasım 1999'da 10 bin kişiye kışlık barınak sağlayacak 500 çadırın bağışlandığını duyurmuş, "Bu yeni bağış, depremin hemen ardından sağlanan 14,5 milyon dolara ek olarak yapılmıştır” denilmişti.
En yüksek bağışı yapan kurum olmuştu
TCMB daha önce 1999 depreminde ve pandemi döneminde de bağış yapmıştı. Banka her yıl genel kurul ile genellikle Nisan ayında bir önceki yıla ilişkin varsa oluşan karını Hazine'ye aktarıyor.
Deprem vergilerinin nereye gittiği konusunda Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 Van depreminden sonra yaptığı açıklamada toplanan paraların duble yollar, havalimanları ve sağlık harcamalarında kullanıldığını söylemişti.
Kampanyaya en yüksek bağışı 30 milyar lirayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaptı.
İlgili 20 soru bulundu
Deprem: "Türkiye Tek Yürek" kampanyasına yapılan yardımlar
Merkez Bankası (30 milyar), Ziraat Bankası (20 milyar), Vakıfbank (12 milyar) ve Halkbank (7 milyar) toplam 69 milyar lira yardım açıkladı. Sadece bu dört bankanın yaptığı yardımların toplamı toplanan bağışların yüzde 60'ını oluşturuyor.
Duras, Mustafa Hoca'yı tekrar aradığını ve yanlışlık olduğunu, bağışlamak istediği rakamın 50 bin TL olduğunu söyledi. Ama yanlış anlaşılmalar bununla bitmemişti. Acun Ilıcalı yanlışlık olduğunu Hamit Duras'în 50 milyar değil 50 milyon TL bağışladığını söyledi.
Raporda Marmara depreminin 1999 yılı dolar kuruyla 17,1 milyar dolar zarar yarattığı hatırlatıldı. Deprem bölgesinde 3 milyona yakın konut bulunuyor.
Toplanan paralar genel bağış olarak toplandı. Deprem adına açıldı ama bu paraların depreme harcanacağına ilişkin hüküm yok. İster siz yardım alın, ister gidin vergi toplayın, isterseniz borç alın, isterseniz depreme bağış toplayın. Bunların hepsini havuza atılır.
Deprem vergisi Kasım 1999'da Bülent Ecevit hükûmeti tarafından kablo TV, mobil aramalar ve mesajlaşmaya uygulanmaya başlandı. 4481 sayılı yasayla gelir, taşıt, emlak, özel haberleşme ve özel işlemler üzerinden de alınmaya başlandı.
Örneğin daha yenilerde 20 milyarlık zararını kapatmak için Hazine'den 22,5 milyar lira sermaye desteği alan Ziraat Bankası 20 milyar lira bağışlamıştı. Aynı şekilde Hazine'den sermaye desteği alan Vakıflar Bankası 12 milyar, Halk Bankası 7 milyar lira bağış yaptı.
Acun Ilıcalı ortak yayında 5 Milyon TL bağış yaptı.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda düzenlenen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin liralık bağış rakamına ulaşıldı.
Depremin ardından “Türkiye Tek Yürek” başlığıyla çok sayıda televizyon kanalının ortak yayını ile yapılan bağış kampanyasında “AFAD- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı”na Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) 30 milyar TL bağışının yanı sıra üç kamu bankası da toplam 39 milyar TL bağış yapmıştır.
Istanbul. Koç Holding'den yapılan açıklamada, "Bugüne dek Koç Holding ve Topluluk şirketlerimizle bölgeye gerçekleştirdiğimiz yardımların tutarı 200 milyon TL'yi geçti.
En yüksek bağış TCMB ve kamu bankalarından
Kampanyaya Ziraat Bankası 20 milyar TL, VakıfBank 12 milyar TL, Halkbank 7 milyar TL ile katıldı. Turkcell 3,5 milyar TL bağış yaptı.
Araştırma önergesi üzerine Meclis'te konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili Perihan Koca da 6 Şubat depremlerine kadar devletin 38 milyar 227 milyon TL deprem vergisi topladığına işaret ederek "Bu yetmiyormuş gibi, bu paraların nereye akıtıldığını bilmediğimiz gibi, üzerine bir gecede 115 milyar TL toplanmış oldu" ...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bağış hesabında toplanan yaklaşık 122 milyar liranın, 63,5 milyar lirasının barınma ve nakdi yardım desteği olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedelere ulaştırıldığını bildirdi.
Katar'da depremzedeler için başlatılan "Yardım ve Destek" kampanyası kapsamında bir gecede 168 milyon riyal (46 milyon dolar) toplandı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de 50 milyon riyal (14 milyon dolar) bağış yaptı.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da meydana gelen deprem nedeniyle Borsa İstanbul 7 iş gücü boyunca işleme kapatılmıştı.
Depremin maliyeti 103 milyar dolar. Bu yıl 500-600 milyar liralık kısmı ekonomimize yansıyacak” dedi. Türkiye'nin 2023 yılı bütçesinde 659.4 milyar lira açık öngörüldü.
Türkiye Tek Yürek programında en yüksek bağışı; Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası adına 30 milyar TL bağışta bulunarak üstlenmiş oldu.
YENİ ÇAMOLUK OTOMOTİV'İN SAHİBİ KİMDİR? Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras'tır. Türkiye Tek Yürek kampanyasında 50 milyar TL bağış yaparak rekor kırdı.
Karar: Borçlar Kanunu 244/2. maddesi gereğince; bağışlamadan yararlanan kişi, bağışlayana veya ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu görevleri önemli derecede ihlal eder ise bağışlayan bağıştan dönebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri