En yaygın üç bileme taşı türü, yağ taşları, su taşları ve elmas taşlarıdır. Bu taşların her birinin, kullanıcıların keskinleştirme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek kendi avantajları vardır. Bıçak bileme yağ taşı çeşitleri, birçok kullanıcının aşina olduğu popüler bileme taşlarıdır.
Yeni ağız açma ve taşlama. Bıçakların bilenebilmesi için ilk önemli nokta, elinizdeki bıçağın bilenmeye uygun bir çeliğe sahip olmasıdır. Günlük kullandığınız bıçaklarınızı bıçak bileme aletleri ya da masatlar ile kolaylıkla bileyebilirsiniz. Bu bileme aparatlarının kullanımı çok kolay ve güvenlidir.
Farklı bıçaklar üzerinde de etkili olan bıçak bileme makinesi, bıçaklarınız�� keskinleştirmenize yardımcı oluyor. Bıçak bileme işleminde kullanılan bir diğer araç ise, bıçak bileme taşı olarak adlandırılıyor.
Doğal bileme taşlarından biri olan girit taşıyla bıçak nasıl bilenir? 1200-2000 kum arası değerlere sahip gerçek girit taşıyla bıçak bilediğim bu videoyu çok uzun tutmamak için bazı bölümleri çıkardım.
Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz
Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir.
İlgili 39 soru bulundu
Mermer ya da cam yüzeylerde bıçakların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar. Bu yüzden kesme işlemini mutlaka tahta veya plastik kesme tahtasında yapmaya özen gösterin. Eğer kesme tahtası kullanmadan ürünleri mutfak tezgahında kesiyorsanız, hem tezgahınız, hem de bıçağınız zarar görecektir.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Bu durumda doğal olarak sizin için en iyi bıçak çeliği paslanmaz çelikten üretilmiş bir bıçak olacaktır. Paslanmaz çelik bıçaklar iyi ağız tutar, fakat görece zor bilenir. Bu da arazide bilemeyi zorlaştıracaktır.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
Bıçak bileme sıklığında şeflerin uyguladığı genel kural, paslanmaz çelik şef bıçaklarının 2 ila 4 kullanım arasında bileniyor olmasıdır. Karbon temelli çelikten elde edilen bıçakların - yani aslında çoğumuzun evinde kullandığı bıçak türlerinin - senede bir kez bilenmesi yeterlidir.
Bileme taşları ile ilgili Türkçede bulabildiğim en ayrıntılı bilgi şurada var. Iskarpela ve rende bıçaklarına genelde 25 derecelik bir ağız açılır. Daha sonra sadece en uç kısımda 30 derecelik bir nihai bir eğim verilir. Ağzı açmak için 220 kum zımpara yeterli.
Bilemeye başlayın: Bıçağınızı 22,5 derecelik bir açıyla, dipten başlayıp uçta bitirerek bıçağı yavaşça aşağı ve yumuşak bir hareketle bileme taşının uzun kenarında uzaklaştırarak çekin. Bilemeye devam edin: Keskinleştirme işlemine başladıktan sonra bu işlemi defaten tekrarlayın.
Kullanma talimatı Taşı 5 dakika suda bekletin ve sonra sabit bir platforma koyun. Kaba taşlama, Bıçağı 10 - 30 ° 'lik bir açıyla tutun, taşın yüzeyindeki kenarı yumuşak basınçla ileri ve geri itin ve kenarın yeterince keskin olmasına bilemeye devam edin. Aleti keskinleştirdikten sonra, honlanması gerekir.
Elmaslar yüksek ısılara dayanabilen değerli taşlardır. Normal bir su bardağına soğuk su ile doldurduktan sonra elinize ısıya karşı koruyu eldiveninizi giyin. Ardından tuttuğunuz elması çakmak yardımı ile 40 saniye kadar ısıtın ve elması suya bırakın. Suya bıraktığınız taş, parçalara ayrılırsa gerçek bir elmas değildir.
Girit yağ bileme taşı ürünleri Girit adası'nda bulunan ocakların içerisinden çıkarılan bir taş türüdür. Girit yağı denizin içerisinde bulunan canlıların ölmesi ile beraber ve diğer canlıların içerisinde uzun yıllar boyu sıkışarak oluşur.
Bahçe ve tarlalarda kullanılan tırpan ve makasları bilemek ve çapak almak için kullanılan taş grubudur.
2) Porselen Kupa Altı
Bıçakları kullanmadan önce keskinleştirmek için bir kupa seçin ve ters çevirerek zemine sabitleyin. Daha sonra bilemek istediğiniz bıçağı, kupanın altındaki ince bölüme temas ettirin. Öne ve arkaya doğru yapacağınız hareketlerle bıçaklarınızı daha keskin hale getirebilirsiniz.
Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (120-220 Kum): Ev kullanımlarında son adım olarak kullanılmaya uygun olan zımpara çeşidi, yüzeydeki son pürüzleri kaldırmak ve yüzeyi cilaya hazır etmek için de kullanılmaktadır. Düşük aşındırıcılığa sahip olmaktadır.
Genellikle saten yapılmış yüzeylerde boya/astar vurulmadan önceki son zımparalama işleminde kullanılmaktadır. Saten alçı yüzeylerde 180 kum zımpara ideal olandır. Yüksek pürüzsüzlük sağlar ve aşındırıcılığı düşüktür.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
Atasözü [1] Kör bıçak işe yaramaz ama insanın elini keser. İş bilmeyen kadın da çok konuşmaktan başka bir şey yapmaz.
6136 Sayılı Kanun Bıçak Taşıma Cezası
4. maddede “Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler” sayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri