Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzıman yağı eksilir ve / veya biterse aracınız vites değişimi yapamaz hale gelir, aracınızın performansı düşer ve sürüş güvenliğiniz de azalmış olur. Performansı düşen aracınızda zorlanmaya başlayan motor aşırı yakıt tüketir ve zarar görür.
Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur
Söz konusu yağlamanın kesilmesi, dişlililerin kitlenmesine ve dağılmasına neden olacaktır. Araç kullanıcısı bu durumu vites geçişlerinde zorluklar, vites geçişlerinde ses ve cartlamalar, hareket halinde iken şanzımandan gelen uğultu sesi, ötme ve sarma sesi gibi sesler gelecektir.
Şanzıman yağı azalırsa araçta kimi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin başında özellikle vites geçişlerinde çok yüksek ses çıkması, aracın titremesi ve sarsıntı yapması gelir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Aynı zamanda motorun içerisine kaçan partikülleri toplayarak temizler. Şanzıman yağı da motor yağı gibi sürtünmeyi azaltıp ısıyı düşürür. Ancak asıl amacı, şanzıman sisteminde yer alan dişlilerin doğru zamanda geçişini sağlamaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzıman yağı eksilir ve / veya biterse aracınız vites değişimi yapamaz hale gelir, aracınızın performansı düşer ve sürüş güvenliğiniz de azalmış olur. Performansı düşen aracınızda zorlanmaya başlayan motor aşırı yakıt tüketir ve zarar görür.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Şanzıman yağının ortalama 45 ile 60 bin kilometre arasında değişmesi gerektiğini belirten Aktaş, aksi taktirde vites geçişlerinin sertleşebileceğini aktardı.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Manuel Araç Kalkarken Neden Vuruntu Yapıyor? Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Araç Vitese Zor Geçiyor!
Vitese zor geçme probleminin nedenleri şöyle listelenebilir: Burada genellikle kavramayı debriyajın ayırmaması yani debriyaj kaynaklı bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bakılır. Vites kolunu şanzımana bağlayan parçalarda sorun varsa yine vites geçişi zorlaşır.
Şanzıman yağı aksi önerilmedikçe normal şartlarda 60 bin kilometrede değiştirilmelidir. Ağır koşullarda çalışan araçların şanzıman yağları sızıntı ve yağ kontrollerinde kontrol edilerek kaydırıcı özelliğini kaybetmesi durumunda da, teknik ekip önerilerine göre değiştirilebilir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Vitese geçmeme durumları Araç kalkışı esnasında ortaya çıkan titreme sorunları Araç hareket halindeyken şanzımandan gelen uğultu, vuruntu ve inleme sesleri. Araç viteste olduğu halde aracın geriye kayma durumu.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Şanzıman Yağı Sızıntısının Nedenleri
Contalar, sıvının şanzımandan kaçmasını önleyen bileşenlerdir. Zamanla, bu contalar doğal aşınma ve yıpranma veya eski ve yıpranmış bileşenler nedeniyle aşınabilir ve çatlayabilir. Bazı durumlarda, çatlamış bir conta plakası veya plakası şanzımandan yağ sızmasına neden olabilir.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Şanzıman sisteminizde motor yağı olduğunda, vitesteyken aracınızın tepkisinde bir gecikme fark edeceksiniz veya ters veya sürücüye yerleştirdiğinizde şanzıman çalışmayabilir. Bunun nedeni, motor yağı özelliklerinin sisteminizde şanzıman sıvısı varken işlevlerinin yerini alamamasıdır.
Şanzıman yağında marka motor yağından daha önemli, çok uzun aralıklarla değiştiği için ucuza kaçmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri