Şap bize yaygın olarak beton plakaların üzerine uygulanır ve daha sonra ticari ve konut zeminlerine bir son kat ekler. Şap döşeme tipik olarak beton levhaların üstünü örtmek için kullanılır, böylece halı, fayans, ahşap döşeme veya reçine üst kaplamalar uygulanabilir.
Şap Atmanın Amacı : Şap atılmasının veya şap dökülmesinin amacı, tesviye betonu dökülmüş yüzeyi dış ortamın negatif etkenlerinden korumaktır. Beton yüzeylerde kullanılacak alanın ömrünü uzatmaktır. Farklı özel amaçlar için kullanılacak yüzeylerin özelliğine uygun yer kaplaması yapmaktır.
Şap ise tesviye betonu üzerine uygulanan bir çeşit kaplamadır. Yapılarda estetik görünüm aranır. Bunu elde etmek ise yüzeye yapılacak kaplamanın rengi ve dekoratif özelliğiyle elde edilir.
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
Şap inşaat alanında zemin tabliye beton üzerlerinde atılmaktadır, yapılacak olan boru ve çeşitli tesisatın, yüzey kaplamak amacıyla zemin hazırlamak için yapılan tesviye şeklinde atılan genelde kaba harca olarak atılmaktadır, şap makine ile atıldığında 1 m3 kuma 125 kg çimento girilen tesviye betonuna şap denmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Kalınlığı en az 2.5-3 cm olmalıdır. Daha ince şaplar zamanla üzerine oturduğu döşemeden kavlayarak yerinden kalkar. Şaplar beton veya betonarme bir döşeme üzerine kaplanır. 2x2 m boyutunda ve 1.5 cm genişliğinde anolarla teşkil edilen kareler içerisine dökülür.
Şap atılan yerdeki nem oranı düşmektedir. Böylelikle, geriye kalan şapın kurutulması ve ardından, işlem sürecinin döşeme, boyama kısmının yapılması gerekmektedir. Bir çeşit çimentoyu hızlı kurutma işlemi olarak da geçen bu sürecin hemen olması önemlidir.
Hafif Beton ürünü, Çimento esaslı olduğu için üzerine her türlü fayans, seramik ve buna benzer ürünler rahatlıkla uygulanır. Hafif Şap karışımının içeriğinde kum yerine eps bulunmaktadır. Hafif Şap, Su emmeme özelliğinden dolayı su ve nem geçirmez.
Şap atıldığında doğal yollara şapın kuruma zamanı 30-60 gün arasında değişiyor.
Evet, şap dökülecek alan temizlendikten sonra beton dökülmeden 15-20 dakika önce zemin su ile nemlendirilmelidir. Ancak uygulama esnasında zeminde su birikintileri olmamalıdır.
Şap beton zemin, önceden mevcut ve kürlenmiş bir beton taban üzerine yerleştirilmiş daha ince bir beton tabakasıdır. Şap genellikle basit, çimento, agrega ve kum karışımıdır, ancak özel kullanım için tescilli şap karışımları da mevcuttur.
1 Torba akıllı şap kaç m2 yer yapar, 1 mm kalınlık için ortalama 1,7 kg malzeme gider. Örneğin 5 mm kalınlığında bir tesviye için 5x1,7 kg = 8,5 kg/ m2 malzeme gider 1 torba 25 kg olduğu için 25 kg akıllı şap ne kadar yer kaplar? 1 torba ile 3 m2 alan yapılır diyoruz.
1 metreküp kuma 400 kg çimento gider. Buda yaklaşık olarak 8 torba çimentodur. 300 dozlu şap olursa; 1 metreküp kuma 300 kg çimento gider.
Koruyucu şap katmanı standartlara uygun olarak ( D30 beton / mm2 ye 30N basınca dayanıklı olmalıdır ) uygulama zeminine göre 3-6 cm kalınlığında atılır.
Şap kuruduktan sonra, fayans, laminant ya da mermer döşeme yapılabilir. Eğer, sağlam bir kurutma yapılırsa, epoksi döşendiğinde, daha dayanıklı olur ve daha da nitelikli şekilde yapışır.
Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur. Bu ağ, betonu su geçirmez yapar. Bu malzeme su ile her temas ettiğinde kristalize etki göstererek performansını artırmaktadır.
Şap kalınlıkları en az 2,5 cm'dir. Şaplar 5 cm kalınlığa kadar bir defada dökülebilir. Daha kalın yapılması durumunda birkaç tabaka halinde yapılması uygundur.
Şap döşeme tipik olarak beton levhaların üstünü örtmek için kullanılır, böylece halı, fayans, ahşap döşeme veya reçine üst kaplamalar uygulanabilir. Ek olarak, döşemeyi renklendirmek için şap da kullanılır.
3. Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC'de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.
* İnşaat artığı harç gibi sonradan yüzeye yapışmış madde olmaması gerekiyor. * Tesviye edilecek yüzey dört kenar ve dört köşeden teraziye alınması gerekiyor. * Terazinin elverdiği koşullarda dökülecek olan en az şap kalınlığı, çimento ile yapılan şap için 0,2 cm'den az ve 0,5 cm'den fazla olmaması gerekiyor.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, kristalizasyon süreci ile binaların su yalıtımını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, beton yapı malzemelerine eklenen bir kimyasal katkı maddesidir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Beton kürleme hedefi
Ekzotermik bir reaksiyondur (ısı salınımı ile birlikte). Beton karışımına su eklendikten sonra, ekzotermik reaksiyon nedeniyle betonun daha hızlı kurumasına neden olan hidratasyon başlar. Beton, hidrasyon sürecini tamamlamak ve maksimum mukavemetine daha hızlı ulaşmak için nemi tutar.
Alüminyum asma tavan uygulamaları ise sıva işlerinden sonra, şaptan önce yapılır.
Kalekim Mastar 10 gözeneksiz yapı oluşmasını ve kolay yayılmayı sağlayan kimyasal katkılar içeren, çimento esaslı yüzey düzeltme şapıdır. Uygulama Alanları : PVC, linolyum, laminat-lamine parke, ahşap, halı, seramik kaplama altında düzgün bir yüzey elde etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri