Şap Hastalığı Tanısı Nasıl Konur? Ağız bölgesinde salya, köpüklü akıntı ve/veya tırnak arası bölgesinde oluşan erozyonlar ön teşhis için en belirli görüntüdür. Bu lezyonlar meme bölgesinde özellikle meme başlarında görülebilir ama bu teşhis için tam bir ayrım sağlamaz.
Hastalık koyunlarda genellikle topallık ile karakterizedir ve topallık süreklilik gösterir. Ağızdaki lezyonlar sığırlardaki lezyonlardan daha küçük ve daha kısa sürelidir. Genellikle hastalığın yol açtığı ekonomik kayıplar sığırlarınkinden daha düşüktür ve klinik bulgular ancak dikkatli bir gözlemle belirlenir.
ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir.
Şap hastalığı nadirde olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalığı bulaşabilmektedir.
Hastalık Etkeni
Virüs yüksek sıcaklıkta ve doğrudan güneş ışığında canlılığını hızla kaybeder. Virüs 37 °C sıcaklıkta 12 saatte, 60-65 °C sıcaklıkta 30 dakikada, 85 °C sıcaklıkta hemen ölür. Ayrıca asit ve baz pH'larda da canlı kalamaz.
İlgili 42 soru bulundu
"Etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır"
Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hayvan hareketlerinin kısıtlamasında kesimlik hayvanlarımızla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tedavi edilememektedir. Bundan dolayı hastalık kontrol altına alınmalıdır. Aşılama yöntemiyle hastalığın yayılması engellenebilir. Hasta olan hayvanlar ve bunlarla temas eden hayvanlar yok edilerek virüs kaynağının tüketimi ve virüsün yaşam seyrinin kırılması hedeflenir.
Türkiye'de Diyarbakır, Kırıkkale ve Samsun'un da aralarında bulunduğu 5 ilde Şap virüsü alarmı verildi.
ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE DURDURULAN HAYVAN HAREKETLERİ KISITLAMASI 28 NİSAN'DA KALDIRILACAK. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şap hastalığı kısıtlaması ile ilgili, "Geçmiş olsun.
Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.
SAT-1 1962 de Afrika dışında ilk olarak Bahreyn'de görülmüştür. Kısa sürede Mezopotamya bölgesine yayılmış ve Orta-Doğu ve Anadolu'yu içine almıştır. Avrupa Şap Komisyonu 20-21 Temmuz 1962 de Roma'da çok acil olarak toplanmış FAO kaynaklarından Türkiye'ye tip spesifik aşının temini kararlaştırılmıştır.
Şap hastalığının etkeni olan şap virüsünün (aphthovirus) neden olduğu şap hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Antikorsuz bir hayvanda şap hastalığına karşı kalıcı bir immun cevabın alınabilmesi, düzenli aşılamak şartıyla en az 4. veya 5.'ci aşılamadan sonra sağlanabilmektedir. İlk aşılamadan 4 gün sonra bağışıklık teşekkülü başlar ve 21. günde en yüksek düzeye ulaşır.
Sığırlar, domuzlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanırlar. İlk belirtiler öncelikli olarak hayvanın ağız içi, tırnaklar, memelerde çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır.
İplik ya da kumaş boyama ve su saflaştırmada kullanılan ürüne de şap denilmektedir. Suda kolayca çözünürler ve tatlımsı bir tada sahiptirler.
İtalya, 18. yüzyılda diğer kaynaklardan gelen rekabet ortaya çıkana kadar yaklaşık 300 yıl boyunca Avrupa'ya şap ihraç etti. Peki bu harika madde neye benziyor? Alüminyum potasyum sülfat boksitten rafine edilir ve tuza benzeyen şeffaf, serbest akışlı bir kristaldir.
Kısıtlama kararına uymayanlar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında 46.159 TL idari para cezası düzenlenecektir.
Türkiye'de de görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle Samsun,Denizli, Diyarbakır ve Siirt'te hayvan pazarları önlem amaçlı kapatıldı. Bu kentlere hayvan giriş ve çıkışlarının da yasaklandığı bildirildi.
Türkiye'de yeni bir şap virüsü tespit edildi. Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izenleri kapatıldı. Hayvan pazarları kapandı. İthalat, ihracat ve mecburi kesim hariç tüm sevklerin belge düzenlenmesi askıya alındı.
Meme yangıları sebebiyle hayvan buzağının emmesine dahi izin vermez, ağrı çeker, sağımı reddeder, süt verimi düşer. Hastalık insanlarda da lokal ve hafif etkili olarak görülebilir. Belirtisi ağız ve el bölgesinde su dolu kabarcık oluşumu şeklindedir. Çocuklarda daha etkilidir.
İncelemede, bölgede görülen hastalığı Afrika'dan gelen 'SAT-2 serotipi' olduğu belirlendi. Zonguldak merkeze bağlı bazı köyler, Ereğli ilçesinin tüm köyleri, Devrek ve Gökçebey'deki bazı köylerde karantina başlatıldı.
ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE DURDURULAN HAYVAN HAREKETLERİ KISITLAMASI 28 NİSAN'DA KALDIRILACAK. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şap hastalığı kısıtlaması ile ilgili, "Geçmiş olsun.
Tipik vakalar sığırlarda yüksek ateş, depresyon, solunum güçlüğü, ağız ve ayakta veziküllerin görülmesiyle karakterizedir. Sağımdaki hayvanlarda belirgin olarak süt veriminde düşme görülür. Dil üzerinde, damakta ve dudaklarda içi saman rengi sıvı ile dolu veziküller vardır. Hayvanlarda salya akması görülür.
Uygulanabilecek üç metod vardır ki bunlar; aşılama, aşılama ve kesim, sadece kesim. Aşılama hastalığın endemik olduğu Arjantin, Brezilya, Fransa, İtalya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde, aşılama ve kesim metodu Danimarka, İsveç, İsviçre, Hollanda, Meksika gibi ülkelerde uygulanmıştır.
Ayrıca, kontamine yem ve su, insanlar ve taşıyıcı araçlar gibi dolaylı yollarla da bulaşabilir. Hijyen kurallarına dikkat edin: Ellerinizi düzenli olarak yıkayarak ve dezenfekte ederek Şap hastalığına karşı korunabilirsiniz. Hayvanlarla veya hayvansal ürünlerle temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri