Eğer vakti zamanında KM'si düşürülmüş bir araç almışsanız bu durumda size bu aracı satan kişiye karşı dolandırıcılık suçundan dava açabilirsiniz. Davayı açabilmeniz için ise aracının KM'sinin düşürülmüş olduğunu gösterecek bir kanıta ihtiyaç duyarsınız. Bu kanıt, ekspertiz raporu olacaktır.
Teknolojik yeterliliğe sahip ekspertiz kuruluşu, kısa süre içerisinde size gerekli bilgiyi verebilir. Bu sebeple 2. el araç alırken ekspertiz raporunu iyi incelemekte fayda var. Böylelikle aracın genel durumu ve kilometre orijinalliği tespit edilebilir.
Araç km (kilometre) sorgulaması işlemi; PTT, e-Devlet, TÜVTÜRK, SMS, SBM ve ekspertiz firmaları üzerinden yapılabilmekte.
Kilometrenin orjnal olduğunu anlamanın en kesin yolu, aracı bir elektronikçiye götürmektir. Kilometre düşürme işlemi, gösterge paneli üzerindeki chip'i kandırmak yolu ile yapılmaktadır. Yani bir aracın gösterge paneli arıza yapsa da yenisi veya çıkması ile değiştiğiniz takdirde aracın kilometresi orjinal kalacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Kilometre sorgulaması yapmak için aracın plaka veya şase numarası bilgisine ihtiyaç vardır. Otomobilin plakasının veya şase numarasının 5664'e bitişik yazılarak mesaj atılması gerekir. Daha sonra kilometre bilgileri kişiye ulaştırılır. Bu sorgulama için bir alternatif olarak değerlendirilir.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışına ilişkin detayları açıkladı. Buna göre, noterlerin satış sözleşmesinde taşıtın kilometre bilgisine yer vermesi zorunluluk haline getirildi. Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenleme 16 Ağustos 2022'de yürürlüğe girdi.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
Yargıtay tarafından açıklanan karara göre ikinci el araç kilometre düşürme işlemi, dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendiriliyor. Aracın kilometresinin düşürüldüğü tespit edilirse satıcıya 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor.
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. 3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Otomobilde ekspertiz raporu, bir aracın durumu, mekanik özellikleri ve geçmişi hakkında detaylı bilgi sağlayan bir değerlendirme raporudur. Bu rapor, genellikle ikinci el araç alım satım işlemlerinde kullanılır ve alıcıya aracın mevcut durumu hakkında objektif bir bakış sunar.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
OBD/Beyin Testi
Bu test için özel olarak kullanılan OBD test cihazı yardımıyla aracın beynindeki kayıtlar incelenir. Testin sonucunda aracın olması gereken tahmini kilometre değeri ortaya çıkar. Bu değer ile aracın kilometresi kıyaslanarak değerlendirme yapılabilir.
Araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nedeniyle, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına hükmedilmektedir. Önemle ifade edilmelidir ki, araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nitelikli haller kapsamına girerse, verilecek ceza daha fazladır.
Zamanaşımı Kavramı Bir kişi, satın aldığı aracın kilometresinin düşürüldüğünü fark ettiğinde, aracı satan kişiye karşı dava açabilme hakkına sahiptir. Bu dava açma hakkının süresi, aracın satın alındığı tarihten itibaren başlar ve 2 yıldır.
Yargıtay: İkinci El Araç Satımında Kilometre Düşüren Kişi Dolandırıcılık Suçunu İşlemiştir. Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi.
Bazı kötü niyetli satıcılar bu yola sık bir şekilde başvurabilmektedirler. Söz konusu işlem oto sanayilerde hizmet vermekte olan birçok elektrikçi tarafından yapılabilmektedir. Araç kilometre düşürme işlemini gerçekleştiren kişiler için yürürlükte olan hukukumuzda caydırıcı cezalara ne yazık ki yer verilmemiştir.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
İkinci el otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Eylül ayında yeni bir düzenleme yapılmış; düzenleme kapsamında sıfır araçlar, satın alındıktan sonraki 6 ay içinde ve 6000 km öncesi satılmaması kararı getirilmişti.
PTT Km Sorgulama
Bu sorgulama ekranına HGS kilometre sorgulama da denilmektedir. https://hgs.pttavm.com/arac-km-sorgula web sitesine giriş yaparak öncelikle sorgulama türünü seçmelisiniz. Ardında gerekli bilgileri girerek sorgulamak yapabilirsiniz. Bu işlem esnasında 6 TL ücret ödemeniz gerekmektedir.
5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 60,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Kilometre sorgulamasını SMS ile yapma şansınız maalesef yoktur. Eski dönemlerde 5664 numarası üzerinden sorgulama yapılabilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri