İlk defa 391 senesine ait Lazca bir kaynakta Siphonensis Lacus ismi kullanıldı. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır. Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları'nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır.
Sapanca, İpek Yolu üzerinde bulunan çok önemli bir yerleşim birimidir. Osmanlı döneminde idari olarak İzmit sancağına bağlıdır. Tarih boyunca İzmit ve İstanbul'da yaşanan gelişmelerden etkilenen bir konumda bulunmuştur.
Sapanca Gölü çevresinde bulabileceğiniz lezzetler ise İncir Uyutması, Pazı Tavası, Kiremitte Alabalık, Muhlama, Karadeniz Pidesi, Islama Köftedir. Sapanca Gölü çevresinden sevdiklerinize kilim, hasır ve çömlek alarak onları sevindirebilirsiniz. Sapanca Gölü'ne özel aracınızla ya da otobüsle ulaşmanız mümkündür.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir.
1950'li yıllarda E5 Karayolu'nun gölün karşı kıyısından geçirilmesiyle Sapanca bir müddet önemini yitirir gibi olduysa da 1989 yılında TEM Otoyolu'nun ilçeden geçmesi ile tarihi misyonuna yeniden kavuşmuş oldu. Sapanca 1957'de bucak olarak bağlı olduğu merkez ilçeden ayrılıp ayrı bir ilçe olmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Sanık hakkında istenen ceza belli olduSakarya'nın Sapanca ilçesinde İranlı karı kocanın parçalanmış cesetlerinin çöp poşetine konularak toprağa gömülmesine ilişkin açılan davada, İran uyruklu tutuklu sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanık yaptığı açıklamada, "Ben suçsuzum, bir şey yapmadım" dedi.
Bölgede zenginliği ve yardımseverliğiyle anılan Arif Beyin adı 1850 yıllarında beldemize verilerek köyün adı Arifiye olmuştur.
11.11.1999
Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, merkez üssü Sakarya'nın Sapanca İlçesi olan ve 17 Ağustos depreminin etkilediği bütün merkezlerde hissedilen 5.7 şiddetindeki artçı deprem hakkında yetkililerden bilgi almış ve geçmiş olsun dileklerini iletmişlerdir.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir.
Sapanca ilçesine 74 km mesafede bulunan Karasu Plajı, Karadeniz ve Marmara Bölgesinin kesişim yerinde bulunan Sakarya ilinin Karasu ilçesinde yer alıyor.
Sapanca gölüne sınır olan ilçelerde Erik, Armut, Ceviz, Elma, Kiraz ve diğer ılıman iklim meyve türlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Sakarya ilinin Güneyinde yer alan ilçelerde ise Elma, Ayva, Sofralık çekirdekli üzüm, Kiraz, Şeftali, Çilek, Vişne ve diğer meyveler üretilme- ktedir.
Maşukiye Yaylaları
Etkileyici doğası ile ünlü Maşukiye'de, çok sayıda yayla bulunuyor. Maşukiye tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yaylalardan Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası başı çekiyor. Bunların dışında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası ve Dikmen Yaylası'nı da listenize ekleyebilirsiniz.
1. El yapımı ahşap eşyalar: Sapanca, ormanlık alanlarıyla ünlüdür ve el yapımı ahşap eşyalar da buna bağlı olarak oldukça popülerdir. Ahşap masalar, sandalyeler, çerçeveler ve dekoratif objeler gibi birçok farklı ahşap ürün bulunmaktadır.
Osmanlı dönemi. 1894 yılında Adapazarı'na Çark Deresinden su vermek amacıyla yapılmış çark. 13. yüzyılın sonlarına doğru Konur Alp, bugünkü Adapazarı Havzası'nı fethederek Türk hakimiyetini yeniden sağladı. Orhan Gazi zamanında yapılan bu fetihlere ithafen Sakarya ve çevresinde padişah adına Orhan Camii'ler yapılmıştır ...
Marmara Bölgesi'nde yer alan Sakarya, İstanbul'a olan yakın konumu sebebiyle şehir hayatından uzaklaşıp, doğada huzurlu zaman geçirmek isteyenler için güzel bir seçenektir.
Sapanca, Sakarya ilinde yer alır. Sakarya'nın merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Sapanca, Kocaeli'nin ilçelerinden Kartepe'ye komşudur. Sapanca'nın batısında Kartepe, kuzeyinde Serdivan, doğusunda Arifiye, güneyinde ise Geyve ve Pamukova bulunur.
Gölde her çeşit tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır. Sapanca`yı Evliya Çelebi şöyle anlatır.: "Sapanca Gölünün çevresi 24 mil`dir. Dört çevresinde kasaba gibi yetmiş altı köy vardır.
Hızır Aleyhisselam yaşlı teyzeye; arkana hiç bakmadan beni takip et demiş ve yürümüş. Teyze bir yerden sonra dayanamayıp arkasına baktığında geçtiği her yerin sulara gömüldüğünü görmüş ve bu günkü gölün hudutları bu sayede belli olmuş. Geride kalan tüm halk ve yapılar sular altında kalmış.
Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiği depremde 685 kişi enkaz altından kurtarıldı. 1157 kişi de yaralanarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. 7.4 şiddetindeki ilk büyük sarsıntı ve ardından gelen artçı depremler sonucunda 3132 konut ve 692 işyeri tamamen yıkıldı.
1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
Makrosismik hasar değerlendirmelerine göre depremin dış merkezi, Muratbağı Kızlarkale Köyü çevresinde yer almıştır. Erzurum-Kars depreminin oluştuğu alan Türkiye'nin birinci derece tehlikeli deprem bölgesidir.
Tığcıları içine alan toprak parçası Sakarya'nın iki kolu arasında sıkışmış bir ada görünümünde olduğundan, daha sonraki yıllarda bu yerler ADA adıyla anılır oldu. Giderek bir alış veriş merkezi özelliği kazanmaya başlayan yerleşim merkezi Ada Karyesi ve Adapazarı adını aldı.
Eskiden kasabanın bulunduğu yerde Divanlık şeklinde yerleşim birimleri bulunurdu. Kasabanın da bu divanların merkezi oluşu nedeniyle (Başdivan) Serdivan rolü oynamıştır. Serdivan adı da buradan gelmektedir.
Bitinya (Bithynia), İstanbul'un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bir bölümünü içine almaktaydı. Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios'dan alan Sakarya Irmağı, ilimize de adını vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri