Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Ford Otosan'da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford Motor Company'den temin edilmiştir.
Vehbi Koç, Türkiye'nin kendi otomobilini üretme vizyonuna sahipti ve bu doğrultuda hareket etmeye karar verdi.1966 yılında Türkiye'de Otosan firması, Ford Motor Company ile lisans anlaşması yaparak otomobil üretimine başladı. İşte bu dönemde Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Anadol'un temelleri atıldı.
1980'lerde ülkedeki belirsizlikler, siyasi durumlar ve faaliyetlerin artırılması ile 1984 yılında Anadol'un üretimi tamamen durduruldu, o zaman kadar toplamda 93 bin adet Anadol üretilmişti.
Kitapta anlatılan Anadol otomobiller, Türkiye'de uzun bir döneme damgasını vurdu. Fiberglas malzemesi nedeniyle 'samandan' diye 'kara çalınan' Anadol'un bir de spor modeli yapılmıştı. Spor Anadol olarak tanınan STC-16 (Sport Turkish Car), ilk Türk tasarımlı otomobil olarak tarihe geçti.
Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil. 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Ford Otosan'da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford Motor Company'den temin edilmiştir.
Türkiye'nin yerli otomobili milletle buluşuyor. Togg için ilk imzalar 2017'de atıldı, 29 Ekim'de ilk seri üretim aracı banttan indi. Şimdi ise, yerli otomobilin fiyatı belli oldu. İşte Devrim otomobilinden, Togg'a uzanan Türkiye'nin otomobil serüveni...
Otosan'ın İstanbul, Hasanpaşa'daki fabrikasında üretilen A1 modeli Anadol'un ilk binek araç modelidir. Otosan tarafından üretilen diğer Anadol binek araç modelleri da "A" serisi ile nitelenir.
BEYİN YAKANLAR | Anadol V8 5.7lt 330 Beygir - YouTube.
18 Ocak 1966 yılında İngiltere'de üretilen prototip Anadol yola çıktı. Alpleri geçerek tam 63 saat süren bir yolculuk sonrası otomobil İstanbul'a ulaştı. Otosan firması, İngiliz Reliant ve Ogle Design firmalarından aldığı lisans ile üretimi gerçekleştirecekti. Motor, şanzıman ve şasi ise Ford tarafından sağlanacaktı.
Türkiye'nin seri üretilen ilk yerli otomobil markası Anadol, müşterileriyle buluşmasının 55. yılında, sokak ve caddelerde boy gösteren farklı modelleriyle, mazide bıraktığı anıları canlı tutuyor.
Yerlilik oranı yüzde 51
İlk etapta C-SUV modeli ile üretilen TOGG, 2025 yılına kadar sırasıyla C-Sedan, C-X Coupe ve sonra açıklanacak 2 model olmak üzere toplam 5 modelle piyasada yerini alacak. Yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilen ilk modellerdeki yerli payının iki yıl içinde yüzde 65'e çıkarılması hedefleniyor.
İlk testi 29 Ekim 1961'de yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı.
Bütün modellerinde kaportası cam elyafı ve polyesterden yapılan Anadol'da motor olarak da Ford motorları kullanılmıştır. İlk kullanılan motor, Ford'un Cortina modelinin 1200 cc'lik Kent motorudur.
Meclisin önüne getirilen otomobile Gürsel bindi. Anıtkabir'e gidecek otomobil, yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra durdu. Yakıtın unutulması ile Devrim'in macerası son buldu. Seri üretime geçilemedi.
Araç, başlangıçta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin isteği doğrultusunda geliştirilmiş olup Volkswagen Buggy modeli ile benzerlikler taşımasına karşın, konsept ve karakteristik olarak farklı bir tasarıma sahiptir. Böcek, toplam olarak 203 adet üretilmiştir.
Yapılan görüşmeler sonucu 19 Aralık 1966'da seri üretime geçen Anadol, Ford iş birliğinin sonucu olarak Otosan'ın İstanbul'daki fabrikasında üretilmeye başlandı.
Türkiye'nin öncü otomotiv şirketi Tofaş'ın temelleri 1968 yılında atılmıştır. Sermayesinde, Koç Holding ile Stellantis'in eşit hissedar olduğu Tofaş'ın %24,3'ü halka açık olan hisseleri, Borsa İstanbul BİST 30 ve BİST 100 endekslerinde işlem görmektedir.
Tofaş; üretim hacmi, ihracat performansı, ar-ge yetkinlikleri ve 7 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Genel Merkezi İstanbul'da olan Tofaş, üretim faaliyetlerini 350 bin m²'si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa'daki fabrikasında gerçekleştirmektedir.
Öyle ki Togg'dan sonra birçok firma, yerli araba üretmek için çalışmalara başladı. Bunlardan biri de Amperino. Yeni yerli otomobil markalarımızdan biri olan Amperino, ilk aracı C-100'ü tanıtarak sektöre giriş yaptı.
Yapılan anlaşma sonucu Azerbaycan'da Lifan 820, Lifan Х80 ve X50 araçlarının da üretimi gerçekleşek.
Anadolu Grubu'nun temelleri 1950 yılında, Onursal Başkanlarımız Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından atıldı. Yarım yüzyılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren Grubumuz, kurucularımızın belirledikleri hedefler üzerinde yükselişini aynı heyecanla sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri